Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 25/09 08:45

press filaretos

Την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου ο "Πατριάρχης" Φιλάρετος απευθύνθηκε στο πλήρωμα της Ουκρανικής Εκκλησίας και μίλησε για τα πραγματικά γεγονότα και τις προϋποθέσεις που συνέβησαν κατά την Ενωτική Σύνοδο τον Φεβρουάριου του 2018.

Ο "Πατριάρχης" Φιλάρετος στην δημόσια έκκλησή του, περιγράφει τους όρους της συγκλήσεως της Ενωτικής Συνόδου, το μη κανονικό αίτημα που έγινε για την ενοποιήση των Εκκλησιών, και την παράνομη δημιουργία υπό του Μητροπολίτη Επιφανίου εγγραφή του Πατριαρχείου Κιέβου από το Υπ. Πολιτισμού της Ουκρανίας.

Το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Romfea.gr δημοσιεύει στα Ελληνικά την δημόσια έκκληση του Φιλαρέτου:

Έκκληση του Πατριάρχη Κιέβου και πάσης Ρως-Ουκρανίας κ. Φιλαρέτου σε ολόκληρο το Ορθόδοξο ποίμνιο της Ουκρανίας

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

ΤΗΣ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Η συνάντηση των Επισκόπων της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Κιέβου στην Αγία Σοφία στις 15 Δεκεμβρίου 2018 δεν ήταν Τοπική Σύνοδος

1. Στις 15 Δεκεμβρίου 2018 στην Αγία Σοφία του Κιέβου, πραγματοποιήθηκε η Ενωτική Σύνοδος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Κιέβου, της Ουκρανικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας και των δύο Επισκόπων της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας, την οποία συγκάλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίος. Αυτή η Σύνοδος διεξήχθη συμβατικά εντός του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Γιατί συμβατικά; Επειδή καμία από αυτές τις Εκκλησίες δεν ήταν κανονικώς υποταγμένη στον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως.

2. Με ποια βάση ο Πατριάρχης της Κωνσταντινουπόλεως συγκάλεσε την Σύνοδο των Ουκρανικών Ορθοδόξων Εκκλησιών; Με αυτή ότι η Μητρόπολη του Κιέβου μέχρι το 1686 ήταν κανονικό έδαφος του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Το 2017-18 οι Αρχιερείς και Θεολόγοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέτασαν ιστορικά έγγραφα, με συμπέρασμα ότι η προσάρτηση της Μητρόπολης του Κιέβου στο Πατριαρχείο Μόσχας δεν ήταν κανονική, πράγμα που σημαίνει ότι η Μητρόπολη του Κιέβου (η σημερινή Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία) εμφανέστατα παραμένει να είναι κανονικό έδαφος του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Στην πραγματικότητα όμως, η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία ουδόλως ήταν εξαρτημένη από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως.

3. Η απόδειξη ότι η Σύνοδος στις 15 Δεκεμβρίου 2018 στην Αγία Σοφία του Κιέβου ήταν μια Σύνοδος της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως είναι:

α) οι προσκλήσεις για τη Σύνοδο εστάλησαν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, και όχι από τον Πατριάρχη Κιέβου κ. Φιλάρετο,

β) ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, προήδρευε της Συνόδου, και όχι ο Πατριάρχης Κιέβου κ. Φιλάρετος,

γ) στη Σύνοδο, με ιδιότητα αντιπροσώπων, έλαβαν μέρος και άλλοι Επίσκοποι και Κληρικοί του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως,

δ) τα πρωτότυπα των Πρακτικών και της Αποφάσεως της Συνόδου στις 15 Δεκεμβρίου 2018 βρίσκονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη, και όχι στο Κίεβο.

Σχετικά με τον Καταστατικό Χάρτη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (ΟΕΟ)

4. Στην Ενωτική Σύνοδο, οι Έλληνες συμμετέχοντες, στο πρόσωπο του Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, πρότειναν να υιοθετηθεί ο Καταστατικός Χάρτης της ΟΕΟ, όχι όμως στην ουκρανική εκδοχή (δηλαδή ο Καταστατικός Χάρτης της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Κιέβου), αλλά στην ελληνική εκδοχή – βάσει του οποίου κυβερνιέται το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Αυτό σημαίνει ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας λειτουργεί βάσει του Καταστατικού Χάρτη άλλης Εκκλησίας. Και το Υπουργείο Πολιτισμού της Ουκρανίας δεν καταχώρησε τον Ουκρανικό Καταστατικό Χάρτη, αλλά τον Ελληνικό.

5. Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας θα έπρεπε, μετά την παραλαβή του Τόμου Αυτοκεφαλίας, να συγκαλέσει την Τοπική Σύνοδο της ΟΕΟ για να υιοθετηθεί ο Ουκρανικός Καταστατικός Χάρτης. Δεν το έχει κάνει μέχρι σήμερα. Αυτό αποτελεί τη σαφέστατη απόδειξη του ότι η ΟΕΟ είναι, ας το πούμε μετριοπαθώς, επηρεασμένη από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, αν και έχει τον Τόμο περί Αυτοκεφαλίας.

Όροι για τη σύγκληση της Ενωτικής Συνόδου στην Αγία Σοφία του Κιέβου

6. Ο πρώτος όρος για την παραχώρηση του Τόμου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο ήταν να απευθυνθούν προς αυτόν οι Επίσκοποι της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Κιέβου, της Ουκρανικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας και οι Επίσκοποι της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας (παρεμπιπτόντως, από τους 10 Επισκόπους που απευθύνθηκαν, στη Σύνοδο έλαβαν μέρος μόνο 2 Επίσκοποι). Ο όρος αυτός εκπληρώθηκε. Ο δεύτερος όρος ήταν να απευθυνθεί ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και η Verkhovna Rada [Κοινοβούλιο] της Ουκρανίας να χορηγηθεί ο Τόμος περί Αυτοκεφαλίας. Εκπληρώθηκε και αυτός όρος. Ο τρίτος, απόλυτα αντικανονικός, όρος ήταν η άρνηση του Πατριάρχη κ. Φιλαρέτου να θέσει την υποψηφιότητά του για την εκλογή του Προκαθημένου της Ενωμένης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Παρά το γεγονός ότι ο Πατριάρχης κ. Φιλάρετος έτυχε πολύ μεγαλύτερης εμπιστοσύνης στην ουκρανική κοινωνία μεταξύ των ηγετών των Ορθοδόξων Εκκλησιών, αυτός συμφώνησε να αποσύρει την υποψηφιότητά του. Αυτή η απαίτηση δεν ήταν μόνο άδικη, αλλά και αντικανονική. Ο Πατριάρχης συμφώνησε σε αυτό, με σκοπό την παραλαβή του Τόμου περί Αυτοκεφαλίας. Έκανε αυτοθυσία, έχοντας την υψηλότερη υποστήριξη στην κοινωνία μεταξύ των Ορθοδόξων ηγετών.

7. Ο τελευταίος όρος συζητήθηκε σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, παρουσία του Μητροπολίτη κ. Επιφανίου, και στη Σύνοδο Ιεραρχίας στις 13 Δεκεμβρίου 2018. Η συμφωνία ήταν ότι ο Πατριάρχης κ. Φιλάρετος θα συνεχίσει να κυβερνά την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας ως δια βίου εκλεγείς από την Τοπική Σύνοδο του 1995 Πατριάρχης, ενώ ο νεοεκλεγείς Προκαθήμενος της ΟΕΟ Μητροπολίτης κ. Επιφάνιος θα εκπροσωπούσε την Εκκλησία στον Ορθόδοξο κόσμο. Όλοι οι Επίσκοποι, συμπεριλαμβανομένου και του Μητροπολίτη κ. Επιφανίου, και ο Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, συμφώνησαν με αυτό.

8. Την ημέρα σύγκλησης της Ενωτικής Συνόδου στις 15 Δεκεμβρίου 2018 το πρωί, ο Μητροπολίτης κ. Εμμανουήλ έθεσε και έναν άλλο όρο, χωρίς τον οποίο η Σύνοδος δεν θα πραγματοποιηθεί. Αυτός ο όρος ήταν η κατάργηση του Πατριαρχείου Κιέβου. Εάν δεν αποκηρύξουμε το Πατριαρχείο Κιέβου, η Σύνοδος δεν θα γίνει, και εάν δεν θα γίνει Σύνοδος τότε η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν θα λάβει τον Τόμο περί Αυτοκεφαλίας. Τι να κάνουμε; Αν πρόκειται για τον Τόμο, τότε πρέπει να καταργηθεί το καθεστώς του Πατριαρχείου.

9. Το καθεστώς του Πατριαρχείου δεν μπορεί να το καταργήσει ούτε ο Πατριάρχης, ούτε η Ιερά Σύνοδος, ούτε η Ιερά Σύνοδος Ιεραρχίας, αλλά μόνο η Τοπική Σύνοδος, δηλαδή το ανώτατο διοικητικό όργανο που δημιούργησε το Πατριαρχείο. Δεν υπήρχε χρόνος για τη σύγκληση της Τοπικής Συνόδου. Οι Ιερείς και οι Λαϊκοί περίμεναν στην Αγ. Σοφία την έναρξη της Ενωτικής Συνόδου. Τι να κάνουμε;

10. Η Ελληνική πλευρά πρότεινε οι Επίσκοποι του Πατριαρχείου Κιέβου να υπογράψουν ένα έγγραφο δήθεν εξ ονόματος της Τοπικής Συνόδου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Κιέβου, το οποίο προετοιμάστηκε από μια επιτροπή με επικεφαλής τον Μητροπολίτη κ. Εμμανουήλ, για την κατάργηση του Πατριαρχείου Κιέβου. Σε αυτή την επιτροπή συμμετείχε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ευστράτιος (Ζοριά). Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ευστράτιο, η πρότασή μας για διατήρηση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο καθεστώς του Πατριαρχείου απορρίφθηκε έντονα από την Ελληνική πλευρά. Το έγγραφο της επιτροπής για την κατάργηση του Πατριαρχείου Κιέβου προτάθηκε να υπογραφεί από τους Επισκόπους μας, συμπεριλαμβανομένου και του Πατριάρχη κ. Φιλαρέτου, σαν να έγινε εξ ονόματος της Τοπικής Συνόδου. Με αυτόν τρόπο εμφανίστηκε ένα έγγραφο που υπογράφηκε από μερικούς Επισκόπους για την κατάργηση του Πατριαρχείου Κιέβου.

Η Τοπική Σύνοδος για την κατάργηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Κιέβου στη Αγία Σοφία -ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ-

11. Την Τοπική Σύνοδος, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη, μπορεί να συγκαλέσει ο Πατριάρχης μαζί με την Ιερά Σύνοδο ή με την Ιερά Σύνοδο Ιεραρχίας. Τέτοια απόφαση δεν υπάρχει. Στην Τοπική Σύνοδο συμμετέχουν, εκτός από τους Επισκόπους, οι εκπρόσωποι των Κληρικών, Μοναστηριών, θρησκευτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και λαϊκών, εκλεγμένοι στις συνελεύσεις των Ι. Μητροπόλεων. Οι συνελεύσεις των Ι. Μητροπόλεων δεν υπήρχαν καθόλου. Στην Θερμή Σοφία συγκεντρώθηκαν μόνο Επίσκοποι, που υπέγραψαν το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο καν δεν διαβάστηκε μέχρι τέλους. Στην Τοπική Σύνοδο εκλέγονται τα κυβερνώντα όργανα, τηρούνται τα πρακτικά της Συνόδου. Αυτή η λεγόμενη Τοπική Σύνοδος στην Θερμή Σοφία δεν ενέκρινε την ημερήσια διάταξη, το πρόγραμμα και τους κανονισμούς των συνεδριάσεών της, δεν διαμορφώθηκε γραμματεία, όργανα εργασίας της Συνόδου (όπως π.χ. επιτροπή καταμέτρησης [ψήφων]) και το προσωπικό τους, δεν συγκροτήθηκε το Προεδρείο της Συνόδου. Δεν υπάρχουν ΚΑΘΟΛΟΥ πρωτόκολλα εγγραφής, πορείας των συνεδριάσεων, αποφάσεων, ψηφοφοριών της Τοπικής Συνόδου, γεγονός που δείχνει την πλήρη μη νομιμότητα αυτής της συνέλευσης.

12. Ο Μητροπολίτης κ. Επιφάνιος και η Ιερά Σύνοδος της ΟΕΟ συνεχίζουν να κάνουν υποθετικές παραπομπές σε αυτό το απολύτως πλασματικό έγγραφο της μη υπάρχουσας Τοπικής Συνόδου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Κιέβου με σκοπό τον παράνομο πόλεμο ενάντια στο Πατριαρχείο Κιέβου.

Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Κιέβου εξήλθε από την ΟΕΟ

13. Στις 20 Ιουνίου 2019, ο Πατριάρχης κ. Φιλάρετος, μαζί με τους Επισκόπους που παρέμειναν πιστοί στο Πατριαρχείο του Κιέβου, συγκάλεσαν, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη, την Τοπική Σύνοδο της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Κιέβου. Στη Σύνοδο συμμετείχαν Επίσκοποι, Κληρικοί και λαϊκοί, δηλαδή το πλήρωμα της Εκκλησίας. Επομένως, αυτή ή Τοπική Σύνοδος είναι κανονική και νόμιμη. Η Σύνοδος εξέδωσε απόφαση ότι δεν εγκρίνει, αλλά καταργεί την απόφαση της Ιεράς Συνόδου Ιεραρχίας ή της λεγομένης Τοπικής Συνόδου στις 15 Δεκεμβρίου 2018 στην Θερμή Σοφία, εξέρχεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και συνεχίζει να υπάρχει ως ανεξάρτητη Εκκλησία που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ουκρανικού λαού και του Ουκρανικού Κράτους.

14. Ο λόγος για την απόσυρση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Κιέβου με επικεφαλής τον Πατριάρχη κ. Φιλάρετο, από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία με επικεφαλής τον Μητροπολίτη κ. Επιφάνιο, ήταν η μη ανταποκριτικότητα του Τόμου περί Αυτοκεφαλίας που χορηγήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2019 στην Κωνσταντινούπολη (Σταμπούλ), με το καθεστώς των Αυτοκέφαλων Εκκλησιών, το οποίο έχουν όλες οι Αυτοκέφαλες Εκκλησίες.

Παράνομη απομάκρυνση του Πατριαρχείου Κιέβου από το Κρατικό Μητρώο από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ουκρανίας

15. Στις 30 Ιανουαρίου 2019, το Υπουργείο Πολιτισμού της Ουκρανίας απομάκρυνε παρανόμως από το Μητρώο τον Καταστατικό Χάρτη της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Κιέβου και του Πατριαρχείου Κιέβου, χωρίς το αίτημα του Πατριάρχη κ. Φιλαρέτου ως του επικεφαλής αυτής της θρησκευτικής οργάνωσης. Οι Καταστατικοί Χάρτες άλλων Ι. Μητροπόλεων της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Κιέβου επανεγγράφθηκαν σύμφωνα με τα αιτήματα των Επισκόπων αυτών των Ι. Μητροπόλεων, ενώ το Πατριαρχείο Κιέβου καταργήθηκε αυτόνομα από το Υπουργείο Πολιτισμού, χωρίς το αίτημα του Πατριάρχη κ. Φιλαρέτου. Το Πατριαρχείο Κιέβου κατέθεσε στο Επαρχιακό Διοικητικό Δικαστήριο του Κιέβου αγωγή κατά της παράνομης αυτής ενέργειας εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού.

16. Το Επαρχιακό Διοικητικό Δικαστήριο του Κιέβου απαγόρευσε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ουκρανίας και στο Υπουργείο Πολιτισμού της Ουκρανίας να προβεί σε εγγραφή όσον αφορά την θρησκευτική οργάνωση «Πατριαρχείο Κιέβου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Κιέβου», καθώς και στην εγγραφή όσον αφορά τα ακίνητα.

Η παράνομη δημιουργία από τον Μητροπολίτη Επιφάνιο και την Ιερά Σύνοδο, Επιτροπής Κατάργησης για την κατάργηση του Πατριαρχείου Κιέβου και της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Κιέβου

17. Στις 27 Ιουλίου 2019 ο Μητροπολίτης κ. Επιφάνιος μαζί με την Ιερά Σύνοδο της ΟΕΟ δημιούργησε παράνομα μια επιτροπή κατάργησης με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Τσερκασί κ. Ιωάννη για την κατάργηση του Πατριαρχείου Κιέβου και της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Κιέβου. Αυτή η επιτροπή κατάργησης είναι παράνομη για διάφορους λόγους. Πρώτον, στις 20 Ιουνίου 2019, η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Κιέβου και το Πατριαρχείο Κιέβου αποσύρθηκαν από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Αυτό σημαίνει ότι η ΟΕΟ παρεμβαίνει στις υποθέσεις άλλης Εκκλησίας. Μια τέτοια παράνομη πράξη μπορεί να συγκριθεί, για παράδειγμα, με το να δημιουργήσει η ΟΕΟ μια επιτροπή κατάργησης της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας. Δεύτερον, η επιτροπή κατάργησης δημιουργείται από το ανώτατο διοικητικό όργανο που δημιούργησε αυτήν τη θρησκευτική οργάνωση. Δηλαδή, μόνο η Τοπική Σύνοδος μπορεί να δημιουργήσει μια επιτροπή κατάργησης, και όχι η Ιερά Σύνοδο. Τρίτον, στην επιτροπή κατάργησης δεν συμπεριλήφθηκε ούτε ένας εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Κιέβου.

18. Αυτές οι παράνομες ενέργειες του Μητροπολίτη κ. Επιφανίου και της Ιεράς Συνόδου της ΟΕΟ έγιναν η αφορμή για αγωγή της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Κιέβου, την οποία υπέβαλε σε Δικαστήριο, επειδή η υπόθεση αφορά την περιουσία. Στις 4 Σεπτεμβρίου 2019, το Επαρχιακό Διοικητικό Δικαστήριο του Κιέβου απαγόρευσε «να προβεί [η εν λόγω επιτροπή] σε οποιαδήποτε ενέργεια για να παύσει ή να καταργήσει το "Πατριαρχείο Κιέβου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Κιέβου" πριν από την νομιμοποίηση της απόφασης στην προκειμένη περίπτωση. Η απόφαση εκτελείται αμέσως από την ημερομηνία έκδοσής της».

19. Η ηγεσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, μετά την παραλαβή του Τόμου, προσπαθεί να καταστρέψει την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Κιέβου και το Πατριαρχείο Κιέβου ως νομικό πρόσωπο και να αδράξει τα οικονομικά και την περιουσία της. Ως εκ τούτου, το Πατριαρχείο Κιέβου αναγκάζεται να προσφεύγει στα δικαστήρια για να υπερασπιστεί τα συνταγματικά του δικαιώματα. Πιστεύουμε ότι ο Θεός δεν θα αφήσει τα ψέματα να υπερνικήσουν την αλήθεια. Δια τον λόγο αυτό υπάρχει η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Κιέβου και θα υπάρχει. Για τη συμφιλίωση, είμαστε έτοιμοι για διάλογο με την ΟΕΟ.

ΦΙΛΑΡΕΤΟΣ

Ο Πατριάρχης Κιέβου

και πάσης Ρως-Ουκρανίας

Εμφανίσεις: 300900
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: