Γράφτηκε από τον/την Jerzy Betlejko. 31/05 23:31

epeteio polonias 1

Την Κυριακή 31 Μαΐου 2020 συμπληρώθηκαν 22 χρόνια από την άνοδο στο θρόνο των Μητροπολιτών Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας του Μακαριωτάτου Μητροπολίτη κ. Σάββα.

Η εκλογή του μέχρι τότε Αρχιεπίσκοπου Μπιαλίστοκ και του Γκντανσκ, ως του εβδόμου Προκαθημένου της Αυτοκέφαλης Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας έγινε κατά την συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου Ιεραρχίας στις 12 Μαΐου 1998.

Τα τελευταία 22 χρόνια της Πρωθιεραρχικής διακονίας του Μητροπολίτη κ. Σάββα στην Ορθόδοξο Εκκλησία της Πολωνίας ως αποτέλεσμα έχουν ίδρυση πολλών νέων Ενοριών, κατασκευή αρκετών Ιερών Ναών, ενοριακών εγκαταστάσεων και ανακαίνιση υπαρχόντων εκκλησιαστικών κτηρίων.

Από τα άλλα επιτεύγματά του πρέπει να αναφερθούν και η αύξηση του επιπέδου εκπαίδευσης των Κληρικών, η ευαισθητοποίηση και η συνειδητοποίηση των πιστών, καθώς και η αύξηση του κύρους της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας στην οικογένεια των τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών.

Αυτά τα επιτεύγματα δεν θα ήταν εφικτά αν δεν υπήρχαν η βαθιά πίστη και το αίσθημα ευθύνης του Μακαριωτάτου, καθώς και η ευρέως γνωστή άρτια συνεργασία του με τον Κλήρο, με τις άλλες τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, καθώς και με τις Αρχές του Κράτους και τα Τοπικά Όργανα Αυτοδιοίκησης.

Ευχαριστίες για τους ως άνω καρπούς των τελευταίων 22 ετών της Πρωθιεραρχικής διακονίας του Μητροπολίτη κ. Σάββα ακούστηκαν την 31η Μαΐου 2020, στον Ι. Καθεδρικό Ναό Αγ. Μαρίας Μαγδαληνής στη Βαρσοβία, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Μητροπολίτη κ. Σάββα, πλαισιωμένου από τους Κληρικούς του Ι. Καθεδρικού Ναού και του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Ονουφρίου στο Γιαμπλέτσνα, π. Πέτρου.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας το πλήρωμα της Εκκλησίας προσευχήθηκε υπέρ καλής καταστάσεως και προόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνία, υπέρ υγείας του Προκαθημένου της και υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Προκατόχων του.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε Δοξολογία προς τιμήν του Αγ. Ονουφρίου, μετά από την οποία όλο το εκκλησίασμα με μια φωνή έψαλλε το «Χρόνια πολλά» στον Μακαριώτατο Μητροπολίτη κ. Σάββα.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Πολωνίας ευχαρίστησε όλους για τις ευχές και τις προσευχές τους, ενώ τόνισε ότι η διακονία του Προκαθημένου της Εκκλησίας έγκειται στην από κοινού διακονία της Εκκλησίας και στην Εκκλησία, και η οποία εκδηλώνεται στη διακονία επ’ αγαθώ όλων και πάντων.

Η πληρότητα της Ορθοδόξου Εκκλησιολογίας -συνέχισε ο Μακαριώτατος- έγκειται στην υπακοή στον Επίσκοπο, ο οποίος είναι φρουρός της παρακαταθήκης της πίστεως των Πατέρων και της Ιεράς Παράδοσης, η οποία, παρά τις πολλές δυσκολίες και τις δοκιμασίες, κατάφερε να διατηρηθεί άθικτη τα τελευταία χρόνια, με πίστη και ελπίδα ότι αυτός ο θησαυρός και η πιστότητα στις παραδόσεις των προγόνων μας θα διαφυλαχθούν και στο μέλλον.

Να σημειωθεί, ότι στις 30-31 Μαΐου 2020, στον Ι. Καθεδρικό Ναό της Βαρσοβίας βρίσκεται για προσκύνημα η εικόνα του Αγίου Ονουφρίου του Μεγάλου, η οποία φυλάσσεται στην ομώνυμη Ι. Μονή στο Γιαμπλέτσνα, και αποτελεί το μεγαλύτερο θησαύρισμά της.

Χάρη στην πρωτοβουλία του προαναφερθέντος Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής π. Πέτρου και των αδελφών της εν λόγω Μοναστικής Κοινότητας, η εικόνα υποβλήθηκε στην απαραίτητη συντήρηση.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της συντήρησης, ανακαλύφθηκαν προηγουμένως άγνωστα στρώματα ζωγραφικής του 16ου αιώνα, αφαιρέθηκε επακόλουθη βαφή και ανακαινίστηκε το ασημένιο επικάλυμμα του 19ου αιώνα.

Κατά τις ημέρες διαμονής της εικόνας του Αγίου Ονουφρίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Βαρσοβίας οι πιστοί της πρωτεύουσας είχαν την ευκαιρία να προσευχηθούν ενώπιόν της.

ΦΩΤΟ: Jarosław Charkiewicz

epeteio polonias 2

epeteio polonias 2

epeteio polonias 2

epeteio polonias 2

epeteio polonias 2

epeteio polonias 2

Εμφανίσεις: 301909
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: