Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 03/03 17:07

avvel

«Η Εκκλησία δεν είναι μια κοσμική οργάνωση όπου μπορεί να αλλαχτεί ο διευθυντής: Στην Εκκλησία υπάρχει η αποστολική διαδοχή στην Εκκλησία, ενώ στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας δεν υπάρχει» δήλωσε στο TsargradTV ο Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας της Πολωνίας Άβελ.

Ο Πολωνός Ιεράρχης μιλώντας για την συνάντηση στο Αμμάν, υπογράμμισε ότι «είναι μόνο η αρχή μιας συζήτησης των διορθοδόξων προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια.

«Είναι πολύ καλό το ότι αρχίζουμε να συζητούμε τα θέματα αυτά και να επικοινωνούμε μεταξύ μας. Πιστεύω ότι όλα μόνο μέσω διαλόγου μπορούμε να τα λύσουμε» - πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Λούμπλιν και Χολμσκ Άβελ.

Ερωτηθείς για τα ζητήματα που συζητήθηκαν στο Αμμάν, ο Αρχιεπίσκοπος Άβελ τόνισε: «Ένα από τα βασικά ζητήματα της συνάντησης, υπήρξε το πρόβλημα του ουκρανικού εκκλησιαστικού σχίσματος. Από την αρχή των δύσκολων καιρών στην Ουκρανία, εκφράζαμε σαφώς τη θέση ότι στην Εκκλησία πρέπει να υπάρχει η κανονική τάξη».

«Η εκκλησία δεν είναι ένα είδος κοσμικής οργάνωσης, στη οποία μπορεί να αντικατασταθεί ο διευθυντής με έναν άλλον. Στην Εκκλησία υπάρχει αποστολική διαδοχή και είναι ένα από τα βασικά θεμέλια της Εκκλησίας μας. Η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας δεν έχει αποστολική διαδοχή, απλώς έπιασαν μερικά αγόρια απ’ το δρόμο και τους έντυσαν σε εκκλησιαστικά άμφια» - υπογράμμισε ο Πολωνός Ιεράρχης.

Σε άλλο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος Άβελ τόνισε: «Για τον λόγο αυτό πάντα την κανονική Ουκρανική Εκκλησία και τον Προκαθήμενό της, Μητροπολίτη Ονούφριο».

«Φυσικά, πρέπει να καλύψουμε όλες τις λανθασμένες ενέργειες των αδελφών μας, συμπεριλαμβανομένου του Πατριάρχη Βαρθολομαίου με χριστιανική αγάπη. Οι ίδιοι οι απόστολοι μας έδωσαν το παράδειγμα για το πώς να λύνουμε τέτοια πολύπλοκα ζητήματα. Και είναι πολύ σημαντικό ότι γι’ αυτόν τον διάλογο συγκεντρωθήκαμε στο έδαφος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη «Αποστολική» Σύνοδος το 49 μ.Χ., συγκλήθηκε από τον Άγιο Απόστολο Ιάκωβο. Αυτό είναι καλό παράδειγμα γι’ όλες τις Τοπικές Εκκλησίες πώς να λύνουν προβληματικά τα εκκλησιαστικά ζητήματα» - συμπλήρωσε ο Εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Πολωνίας.

Κλείνοντας ο κ. Άβελ ανέφερε ότι «είναι σημαντικό να αναζητούμε ευκαιρίες για την αναβίωση του φιλειρηνισμού και της αλληλοκατανόησης μεταξύ των Εκκλησιών μας. Αλλά επί του παρόντος υπάρχει μεγάλη ένταση μεταξύ τους. Αυτό είναι πολύ επώδυνο για εμάς, που δεν ήταν όλες οι Εκκλησίες».

Εμφανίσεις: 301509
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: