Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 24/11 22:36

epeteios sabba 15

Για την Romfea.gr | Jerzy Betlejko


Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019 στον Ι. Καθεδρικό Ναό Αγ. Μαρίας Μαγδαληνής στη Βαρσοβία τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία επί τη 40ή επέτειο της εις Επίσκοπον χειροτονίας του Μακαριωτάτου Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββα.

Πριν από 40 χρόνια, στις 20 Νοεμβρίου 1979 η Ι. Σύνοδος της Εκκλησίας της Πολωνίας αποφάσισε την εκλογή νέων Επισκόπων, και στις 25 Νοεμβρίου 1979, ο τότε Αρχιμανδρίτης και Καθηγούμενος της Ι. Μονής Αγ. Ονουρφίου στο Γιαμπλέτσνα έλαβε την εις Επίσκοπον χειροτονία.

Ο νέος Ιεράρχης αρχικώς διορίστηκε Επίσκοπος Λουτζ και Πόζναν, ενώ αργότερα (το 1981) Επίσκοπος Μπιαλύστοκ και Γκντανσκ.

Το 1998, μετά το θάνατο του Μητροπολίτη κυρού Βασιλείου, ο Αρχιεπίσκοπος Σάββας ανέβη στο Θρόνο των Μητροπολιτών της Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος όλοι οι Ιεράρχες της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Πολωνίας καθώς και ο Σεβ. Μητροπολίτης Σμολένσκ κ. Ισίδωρος από το Πατριαρχείο Μόσχας.

Ο Μητροπολίτης κ. Σάββας, απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα το οποίο κυριολεκτικά γέμισε τον Καθεδρικό Ναό, υπενθύμισε την πορεία της διακονίας του στην Εκκλησία, αρχίζοντας από τα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια, τις διώξεις των Ορθοδόξων Χριστιανών, καθώς και τις πιο σημαντικές στιγμές στην πνευματική του ζωή.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Πολωνίας επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι την καλύτερη μαρτυρία της έντονης εκκλησιαστικής ζωής αποτελούν οι Νεομάρτυρες, οι οποίοι ανακηρύχθηκαν από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας τα τελευταία 30 χρόνια.

«Η Ορθοδοξία είναι αγάπη, η οποία περιλαμβάνει τα πάντα» – είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ευχαρίστησε τους Ορθοδόξους πιστούς, τον Κλήρο, τις εκκλησιαστικές οργανώσεις για το έργο τους που επιτελούν επ' αγαθώ της Εκκλησίας, το «διαρκές καθήκον της Οποίας είναι να διακηρύσσει τον Σταυρωμένο και Αναστημένο Χριστό».

ΦΩΤΟ: Jarosław Charkiewicz, Archiwum Warszawskiej Metropolii Prawosławnej

epeteios sabba 1

epeteios sabba 1

epeteios sabba 1

epeteios sabba 1

epeteios sabba 1

epeteios sabba 1

epeteios sabba 1

epeteios sabba 1

epeteios sabba 1

epeteios sabba 1

epeteios sabba 1

epeteios sabba 1

epeteios sabba 1

epeteios sabba 1

epeteios sabba 1

epeteios sabba 1

Εμφανίσεις: 302996
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: