Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 28/07 00:17

ag panteleimon pogradets 2

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr


Πανηγυρικά εορτάστηκε, τη Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020, στο χωριό Τουσεμίστ του Πόγδαρετς, η μνήμη του Αγίου Παντελεήμονα του ιαματικού.

Την παραμονή εψάλη εσπερινὀς, ενώ ανήμερα τελέστηκε θεία λειτουργία μετ' αρτοκλασίας.

Λόγω του ότι ο κορωνοϊός στην Αλβανία βρίσκεται σε έξαρση, με αυξανόμενα κρούσματα και θανάτους, κάποιοι πιστοί προσήλθαν με μάσκες.

Στην Αλβανία οι Ορθόδοξοι ευλαβούνται ιδιαίτερα τον άγιο Παντελεήμονα και, σύμφωνα με μαρτυρἰες, ορισμένοι έχουν ζήσει θαύματά του.

Ο Άγιος Παντελεήμονας, που προσήλθε στο μαρτύριο, δίνοντας τη ζωή του για την πίστη, είναι ένα παράδειγμα για τους σημερινούς Χριστιανούς, που θέλουμε μια βολική πίστη, που να μην έχει κανένα απολύτως κόστος, να μην απαιτεί τίποτα, αντίθετα επιδιώκουμε να την κάνουμε μέσο εξυπηρέτησής μας με το αζημίωτο μερικές φορές.

Το απέδειξε ο Άγιος Παντελεήμονας. Η πίστη στηρίζεται σε λιονταρίσιες καρδιές. Αυτό βιώθηκε στην Αλβανία, όταν κηρύχθηκε ο σκληρός διωγμός κατά της πίστης.

Όταν οι εχθροί ορμούσαν πάνω στον μεγαλομάρτυρα, σαν μανιασμένα λιοντάρια, για τον αποκάμουν και να τον καταπιούν, δεν δείλιασε, γιατί ήξερε ότι και με νεκρό το σώμα του ήταν νικητής.

Ο αληθινός Χριστιανός ξέρει καλά ότι θα παλέψει για να μείνει σταθερός στις αρχές του, αλλά ούτε τρομάζει, ούτε παραξενεύεται.

Οι μάρτυρες, όπως ο Άγιος Παντελεήμονας έδειξαν ηρωισμό ψυχής. Όχι περιστασιακό, αλλά συνεχή. Ηρωισμός Χριστιανικού ήθους, που αντιμετώπισε με σθένος τους τρομερούς δημίους.

Ηρωισμός ψυχής, πρέπει να δείξουμε και σήμερα οι Χριστιανοί. Βεβαίως έχουν περιοριστεί οι αιματηροί διωγμοί, δυστυχώς δεν λείπουν σε κάποια μέρη της γης, ωστό υπάρχουν οι ύπουλοι διωγμοί κάθε είδους, που είναι επικίνδυνοι.

Ηρωισμός ψυχής είναι να παραδινόμαστε στο Θεό και με ακλόνητη πίστη να ζητάμε ό,τι έχουμε ανάγκη και να περιμένουμε του ουρανού την απάντηση.

ag panteleimon pogradets 1

ag panteleimon pogradets 1

ag panteleimon pogradets 1

ag panteleimon pogradets 1

ag panteleimon pogradets 1

ag panteleimon pogradets 1

ag panteleimon pogradets 1

Εμφανίσεις: 237951
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: