Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 22/06 16:15

mathitries argirokastroy 4

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr


Τελειόφοιτους μαθητές του Λυκείου του 9χρονου σχολείου "Πνοή Αγάπης" της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας στο Αργυρόκαστρο, επισκέφτηκαν τον επιχώριο Μητροπολίτη Δημήτριο.

Μετά την συμμετοχή τους, που θεωρείται επιτυχής, καθώς η ποιότητα του σχολείου είναι υψηλή στις Παναλβανικές εξετάσεις, με λουλούδια στα χέρια και μια μεγάλη εικόνα της Παναγίας, αγιογραφημένη από τους ίδιους, βρέθηκαν στη Μητρόπολη Αργυροκάστρου.

Και με θερμά λόγια, έκφραση ευγνωμοσύνης της φλογερής καρδιάς τους, ευχαρίστησαν, μέσω του κ. Δημητρίου, τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, που τους προσφέρει το μορφωτικό αγαθό, αλλά και το Μητροπολίτη Αργυροκάστρου, που είναι πάντα συμβουλευτικά και αγαπητικά στο πλευρό τους. 

Ο Σεβασμιώτατος, που, απλός, όπως είναι νιώθει τα προβλήματα, τα όνειρα, τους ενθουσιασμούς των νέων, τους δέχθηκε με μεγάλη χαρά. Και τους προσέφερε ως... αντίδωρο εικόνες του αγίου Κοσμά.

Τους μίλησε για τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιου, που νοιάζεται τα νειάτα, που θέλει να προοδεύουν πνευματικά και κάνει ό,τι μπορεί γι' αυτό. 

Τους είπε για τη νίκη της πίστης. Μια νίκη πανευφρόσυνη, που ξεκινάει από του καλού τον αγώνα και γίνεται ηρωισμός στην καθημερινότητα, που αψηφά τις δυσκολίες. 

Κάθε αρετή είναι και μια εντολή και μια προτροπή και μια ενθάρρυνση για νικηφόρους αγώνες. 

Χρειάζεται οι νέοι να ξεπεράσουν την «ομίχλη» της ζωής, συμπεριφερόμενοι αποφασιστικά και συνειδησιακά και ηθικά. Έτσι ώστε να μη στενεύει ο χώρος τους, να μη χάνουν τη διάστασή τους, να μη γίνονται ξένοι με τον εαυτό τους και με τους άλλους.

Λαχτάρα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, αλλά και του Μητροπολίτη Δημητρίου, είναι να αποκτήσουν τα νειάτΑ  μια χρυσή καρδιά, πλούσια, δυνατή, ολοκάθαρη κι ένα ρωμαλέο πνεύμα λαμπικαρισμένο, φρέσκο και λεπτό...

Λαχταρούν να τα βλέπουν χαρούμενα, καλοβαλμένα στη ζωή, πάντα νικητές, πάντα καλλιεργημένα...

Η καλλιέργεια εξασφαλίζει στους νέους άφθαρτο εσωτερικό κόσμο και δεν τους απογυμνώνει από τα χαρίσματά τους. 

Τους δημιουργεί ευθύνη για τα λόγια τους, τη συμπεριφορά τους, τις σχέσεις τους. Ευθύνη στις ώρες της χαράς και στις ώρες της λύπης. Ευθύνη για να εκφράζουν τις πεποιθήσεις τους και να τις κάνουν πράξη στη ζωή τους χωρίς επικαλύμματα. Ευθύνη στις στιγμές, που μετρούν το βάθος τους και φανερώνεται ο δείκτης της καρδιάς τους.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΧΟΡΤΟΠΙΤΕΣ ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ

Μαθητές/τριες της Α΄ Λυκείου του 9χονου σχολείου "Πνοή Αγάπης" της Μητρόπολης Αργυροκάστρου, έφτιαξαν  παραδοσιακές χορτόπιτες με βιολογικά υλικά,  που προέρχονταν κυρίως από το σχολικό  θερμοκήπιο.

Και αυτό για τις ανάγκες Project στην πλατφόρμα του e-Twinning.

Στόχος του Λυκείου μέσα από αυτή τις  δημιουργικές αυτές  πρωτοβουλίες, (παρασκευή χορτόπιτας, σχολικό θερμοκήπιο), είναι να αναπτύξουν οι μαθητές διατροφική και οικολογική συνείδηση και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα υγιεινής διατροφής και προστασίας του περιβάλλοντος.

Καινοτόμες πρωτοβουλίες για τα εκπαιδευτικά δεδομένα της Αλβανίας, που βάζουν τα θεμέλια για μια "πράσινη" ανάπτυξη, αλλά και δείχνουν τη χρησιμότητα του πρωτογενούς τομέα για την παραγωγή αγαθών, αλλά και την κατανάλωση αγνών τροφίμων.

Το μήνυμα ότι για την επίλυση του οικολογικού προβλήματος, πέρα από τα μέτρα και τις εξαγγελίες, χρειάζεται ο άνθρωπος να στραφεί προς τη φύση και τα αγαθά της.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να να αλλάξει, να εγκαταλείψει την ενστικτώδη τάση να κατέχει, να καταναλώνει και να ευφραίνεται αισθησιακά, δίχως όρια και φραγμούς.

Από δυνάστης να γίνει πάλι οικοδεσπότης της κτίσης.

Να ξαναβρεί τον ίσο δρόμο  του τίμιου ιδρώτα, ώστε να επανέλθει η χαρά και η γαλήνη, μέσ από τη σωστή σχέση με τη φύση. 

Το φυσικό περιβάλλον είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με το Θεό και τον άνθρωπο. 

Το φυσικό περιβάλλον είναι ο παράδεισός μας. Αυτόν τον παράδεισο μας έδωσε ο Θεός να τον προστατεύουμε και όχι να τον εξολοθρεύουμε. Μας παραχώρησε τη χρήση της φύσης, όχι την κατάχρηση της φύσης. 

Όταν κακομεταχειριζόμαστε τη φύση και δεν την αξιοποιούμε, στην ουσία κακομεταχειριζόμαστε τους εαυτούς μας. 

Ας μην αναζητούμε μόνο σε εξωτερικούς παράγοντες την αιτία της οικολογικής ακαταστασίας και της κακής ποιότητας της διατροφής, αλλά και μέσα μας.

mathitries argirokastroy 1

mathitries argirokastroy 1

mathitries argirokastroy 1

mathitries argirokastroy 1

mathitries argirokastroy 1

mathitries argirokastroy 1

mathitries argirokastroy 1

mathitries argirokastroy 1

mathitries argirokastroy 1

Εμφανίσεις: 300236
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: