Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 13/06 23:22

orthodoxoi albania 2

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr


Όλοι ο Ορθόδοξοι της Αλβανίας, και όχι μόνο, αναγνωρίζουν το ανακαινιστικό έργο του Αρχιεπικόπου Αναστασίου, ο οποίος βρήκε πριν 30 περίπου χρόνια γκρεμισμένες εκκλησιές και άλλες αναστήλωσε, κάποιες εκ θεμελίων, ενώ κατασκεύασε και καινούργιες, ξοδεύοντας εκατομμύρια ευρώ.

Οι πιστοί στην Αλβανία, είτε πλούσιοι είναι, είτε φτωχοί, συνεισφέρουν για να γίνονται απαραίτητα έργα στους ναούς.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πρόσφατα  στο ναό της Ανάληψης στο Λιμπράντζ εγκαταστάθηκε πλήρες δίκτυο φωτισμού, εσωτερικά και εξωτερικά, και τοποθετήθηκαν πολυέλαιοι σ' αυτόν.

Επίσης νεαροί καθάρισαν και έβαψαν δωρεάν το χαγιάτι και το νάρθηκα του ναού του αγίου Νικολάου Ελμπασάν.

Εξάλλου, μετά από πρωτοβουλία του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του αγίου Δημητρίου στο Μπεράτι, αποκαταστάθηκε από την οικογένεια του επιχειρηματία Μίλτο Φάνι η παραδοσιακή βρύση στην δυτική πλευρά του ναού, η οποία δόθηκε  σε δημόσια χρήση και δροσίζονται, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι διερχόμενοι.  

Δωρητές καλύπτουν τα έξοδα για τη φροντίδα του όμορφου και απολαυστικού ανθόκηπου  στον προαὐλειο χώρο του ναού του αγίου Γεωργίου στο Φίερι.

Άλλοι καλύπτουν τα έξοδα για αγιογραφίες σε διάφορους ναούς και ο... κατάλογος  δεν έχει τέλος.

Με τις δωρεές αυτές οι ναοί της Αλβανίας αναβαθμίζονται κτιριακά και συγχρόνως λατρευτικά. Και οι δωρητές, μεγάλοι, μικροί ως προς τη συνεισφορά τους, δεν έχει απολύτως καμία σημασία, δίνουν ένα δίδαγμα.

Αν θέλει κάποιος να φτάσει εκεί, που επιθυμεί και επιδιώκει, πρέπει ο δρόμος, που θα πάρει να είναι ο δρόμος της προσφοράς.

Και είναι χειροπιαστή πραγματικότητα αυτός ο λόγος, βγαλμένος από την πολύτιμη πείρα. Η πίστη στην αυτάρκειά μας, μας οδηγεί στην αδιαφορία ή και στην άρνηση προς το Χριστό.  Αντίθετα η προσφορά μας οδηγεί στην ταπείνωση της αγάπης.

Όσοι παίρνουν αυτό το μονοπάτι, φθάνουν πάντα εκεί, που θέλουν.

 Η προσφορά είναι ζωή και δραστικότητα, είναι βίωμα,  είναι εκδήλωση ομολογίας του Θεού. 

Οι «Φίλοι του Θεού» έχουν καθήκον «ευκαίρως-ακαίρως» να ομολογούν το πιστεύω τους και μέσω της προσφοράς.

orthodoxoi albania 1

orthodoxoi albania 1

orthodoxoi albania 1

orthodoxoi albania 1

orthodoxoi albania 1

orthodoxoi albania 1

orthodoxoi albania 1

orthodoxoi albania 1

Εμφανίσεις: 300368
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: