Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 16/01 23:40

albania diathriskiaka

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr


Με απολογισμό του έργου του 2019, που ήταν αποδοτικό σε πρωτοβουλίες και δράσεις, αλλά και παρεμβάσεις για τη διασφάλιση της κοινωνικής ομαλότητας, συνήλθε στην πρώτη του συνεδρίαση για το νέο έτος, την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2020, το Διαθρησκειακό Συμβούλιο της Αλβανίας, που διαδραματίζει βασικό ρόλο στην ειρηνική συνύπαρξη των θρησκευτικών κοινοτήτων στη χώρα.

Όπως προβλέπεται από το καταστατικό του Διαθρησκειακού Συμβουλίου την προεδρία αναλαμβάνουν εκ περιτροπής τα πέντε μέλη του, που είναι ο ηγέτης των Μουσουλμάνων της Αλβανίας Μπουγιάρ Σπαχίου, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και Δυρραχίου των Καθολικών Γεώργιος Φρέντο, ο επικεφαλής των Μπεκτασί Έντμοντ Μπραχιμάγι και ο πάστορας της Ευαγγελικής Συμμαχίας της Αλβανίας Γίλλι Ντότσι.

Τον προηγούμενο χρόνο πρόεδρος ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, ενώ για το 2020 η προεδρία περιήλθε στον Αρχιεπίσκοπο των Καθολικών. Αυτή η διαδικασία εξασφαλίζει και την ισότιμη εκπροσώπηση των θρησκευμάτων.

Ο γραμματέας του Διαθρησκειακού Συμβουλίου Γεντί Κρούγια ενημέρωσε για τα πεπραγμένα του 2019, υπό την προεδρία του κ. Αναστασίου. Μια σημαντική τομή ήταν η ίδρυση Τομέων Γυναικών και Νεότητας.

Ακόμη υπήρξε συμφωνία με τον οργανισμό «Θρησκείες για την Ειρήνη», η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια. Αλλά και συμφωνία με το Συντονιστικό Κέντρο καταπολέμησης του βίαιου εξτρεμισμού, στο πλαίσιο της οποίας έγιναν ενημερωτικά σεμινάρια.

Συζητήθηκαν εκτενώς οι δυνατότητες αναβάθμισης του Διαθρησκειακού Συμβουλίου, που δίνει το μήνυμα ότι οι θρησκείες μπορούν, διατηρώντας η καθεμία την αυτόνομη δομή και τα πιστεύω της, να συνεργαστούν σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη βελτίωση των συνθηκών μιας κοινωνίας, αλλά και της αντιμετώπισης των προβλημάτων, μέσα στο πλαίσιο της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης.

Πεποίθηση του κ. Αναστασίου είναι ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το λάδι της θρησκείας για να δυναμώνει τη φωτιά των συγκρούσεων.

Οι θρησκευτικοί ηγέτες της Αλβανίας έχουν συμφωνήσει να καλλιεργήσουν ηθικές αξίες κοινής αποδοχής. Και αυτή η συμφωνία απέδωσε στην περίπτωση της Αλβανίας.

Οι θρησκείες έχουν σημαντικό ρόλο να επιτελέσουν στην ποιοτική μορφοποίηση του αλβανικού λαού και αποτελούν μέσο γεφύρωσης των αντιπαλοτήτων και εδραίωσης εμπιστοσύνης.

Εμφανίσεις: 300424
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: