Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 09/10 21:30

isotita 4

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος για τη Romfea.gr


Με βασικά συνθήματα και συμπεράσματα «αλλάξτε νοοτροπία, προχωρούμε μπροστά» και η «ώρα είναι τώρα για την ισότητα των δύο φύλων», η Μητρόπολη Ελμπασάν και το Φόρουμ Γυναικών Ελμπασάν οργάνωσαν κοινή εκδήλωση στο ναό του Αγίου Αθανασίου.

Τη Μητρόπολη εκπροσώπησε η Παυλίνα Όφφιερ, που είναι και μέλος του Φόρουμ Γυναικών, η οποία τόνισε την ανάγκη της αλλαγής νοοτροπίας στην καθημερινή ζωή, καθοριστικό ρόλο στην οποία μπορεί να παίξει η πίστη.

Η πρωτοβουλία αυτή της Μητρόπολης και του Φόρουμ Γυναικών Ελμπασάν μπορεί να χαρακτηριστεί ως εξαιρετικής σημασίας, καθώς η Αλβανική κοινωνία, ειδικά σε ορισμένες περιοχές, δεν είναι ιδιαίτερη ευαισθητοποιημένη σε ζητήματα ισότητας των δύο φύλων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρώτος ο Χριστιανισμός κήρυξε την ισότητα των δύο φύλων και έδωσε στη γυναίκα τη θέση που της ανήκει.

Σύμφωνα με την Ορθόδοξη διδασκαλία ο άνδρας και η γυναίκα είναι πλάσματα του Τριαδικού Θεού, έχουν την ίδια φύση και ουσία και είναι πρόσωπα και οι δύο, που ο Θεός τους έδωσε λογικό, συνείδηση, βούληση, ελευθερία.

Και το σπουδαιότερο προσἐφερε και στους δύο την δυνατότητα να πετύχουν το «καθ' ομοίωσιν Θεού», να μοιάσουν δηλ. όσο είναι δυνατό με τον Θεό.

Ισότητα βέβαια δεν σημαίνει πλήρη ταύτιση πάντων και κυρίως μια ισοπεδωτική εξομοίωση, αφού οι άνθρωποι διαφέρουμε στα χαρίσματα, στο χαρακτήρα κ.λπ.

Ισότητα σημαίνει νάμαστε ίσοι απέναντι στο Θεό, τους νόμους, να έχουμε τις δυνατότητες διεκδίκησης επί ίσοις όροις μιας θέσης.

Από πνευματική άποψη η ισότητα άνδρα και γυναίκας δεν είναι αποκλειστική υπόθεση διατάξεων.

Βασίζεται πάνω στο σεβασμό και την αναγνώριση του ενός προς τον άλλο. Διαφορετικά είναι σαν να κτίζεται παλάτι πάνω στην άμμο, που είναι σίγουρο ότι θα καταρρεύσει, γιατί θα προβάλλεται ο προσωπικός εγωισμός περί ανωτερότητας του ενός έναντι του άλλου.

Η αληθινή ισότητα προϋποθέτει ταπείνωση, αγάπη και αλληλοπεριχώρηση.

Όχι με την κοσμική τους έννοια, αλλά ως αποτέλεσμα χριστιανικού φρονήματος και χριστιανικής ζωής.

Η ισότητα ως χριστιανική αξία καταξιώνει την ανθρώπινη ύπαρξη και θεμελιώνει την ηθική συνείδηση, σ' ένα κόσμο που βιώνει τις τραγικές επιπτώσεις της ανισότητας, της κοινωνικής αδικίας και γενικότερα τον κοινωνικό αποκλεισμό.

isotita 4

isotita 4

isotita 4

isotita 4

Εμφανίσεις: 300732
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: