Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 28/07 14:53

koritsa panteleimonas 2

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr


Σε μια εποχή, που ο σκοπός της ζωής έχει τόσο παρανοηθεί και σε μια χώρα, όπως η Αλβανία, που έχει γνωρίσει τη λαίλαπα του αθεϊσμού, είναι ευλογία να υπενθυμίζεται η ζωή των αγίων μας.

Σε κάθε ευκαιρία ανταποκρίνονται οι πιστοί, όπως συνέβηκε στο χωριό Τουσεμίστ της Κορυτσάς, όπου εόρτασε ο ναός του Αγίου Παντελεήμονα.

Ορθόδοξοι από την ευρύτερη περιοχή γέμισαν, μέσα και έξω, το ναό, γεγονός, που δείχνει ότι η πίστη στη θαυματουργία του αγίου, είναι προσμονή, αλλά και αναγκαιότητα.

Ιερούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορυτσάς κ. Ιωάννης, πλαισιούμενος από ιερείς.

Στο κήρυγμά του τόνισε ότι ο Άγιος Παντελήμονας, που έκανε και κάνει θαύματα, υπήρξε άνθρωπος δυναμικός, που έφθασε μέχρι το μαρτύριο αγωνιζόμενος τον καλό αγώνα.

Και πραγματικά, όποιος μελετάει το βίο του και αγωνίζεται να βαδίσει πάνω στα αχνάρια του, νιώθει αληθινός άνθρωπος. Η πορεία του δεν ήταν χωρίς οδυνηρά αποτελέσματα.

Τα ηρωικά "ὀχι" του απέναντι στις προκλήσεις της εποχής του, όπου κυριαρχούσαν τα είδωλα, ήταν συνδεδεμένα με πόνους και δάκρυα.

Κάθε είδους παθήματα δοκίμασε, πριν φθάσει στο μαρτυρικό τέλος. Δεν τα άντεξε απλά, αλλά χαίρονταν γι' αυτά και τις πληγές και τα αίματα τα θεωρούσε στολίδα, εξαιτίας της μυστικής επικοινωνίας με το Θεό.

Παρότι η σάρκα του ταλαιπωρούνταν και το πρόσωπό του ήταν αυλακωμένο, η ψυχή του ήταν φωτεινή και γεμάτη αγάπη για όλους, ακόμη και τους δημίους του.

Και αυτό, μας κάνει να σκεφτούμε σήμερα ότι ο άνθρωπος του Θεού δεν στέκεται στο πως του φέρεται ο άλλος, αλλά αυτό, για το οποίο μεριμνά, είναι αν ο ίδιος συμπεριφέρεται όπως ο Κύριος επιθυμεί, δηλαδή τέλεια και σωστά.

koritsa panteleimonas 1

koritsa panteleimonas 1

koritsa panteleimonas 1

koritsa panteleimonas 1

koritsa panteleimonas 1

koritsa panteleimonas 1

koritsa panteleimonas 1

koritsa panteleimonas 1

koritsa panteleimonas 1

koritsa panteleimonas 1

Εμφανίσεις: 300960
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: