Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 08/07 22:20

prokopiou 6

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος για τη Romfea.gr


Με συμμετοχή πιστών από την πρωτεύουσα της Αλβανίας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, εόρτασε πανηγυρικά η ενορία του Αγίου Προκοπίου στα Τίρανα.

Ανήμερα της εορτής του Αγίου Προκοπίου, Δευτέρα 8 Ιουλίου, τελέστηκε όρθρος και θεία λειτουργία μετ' αρτοκλασίας και λιτανεύτηκε η εικόνα.

Ιερούργησε ο Επίσκοπος Βύλιδος Άστιος, περιστοιχιζόμενος από ιερείς των Τιράνων.

Στο κήρυγμα αναφέρθηκε ο βίος του Αγίου Προκοπίου, ο οποίος από ειδωλολάτρης και διώκτης των Χριστιανών, ασπάστηκε, μετά από προσωπικό θαύμα, με την εμφάνιση, ενώ κατεδίωκε Χριστιανούς, μπροστά του του ίδιου του Εσταυρωμένου με τη μορφή Σταυρού, την Ορθόδοξη πίστη. 

Τον πρόδωσε στους άρχοντες η ίδια η μητέρα του και μετά από βασανιστήρια τον αποκεφάλισαν.

Η λιτανεία της εικόνας του ήταν μια ιερή στιγμή για τους πιστούς, που ένιωσαν την ανάγκη, κατά μίμηση του Αγίου Προκοπίου, να συνεχίσουν τον χριστιανικό αγώνα για την ευόδωση της ψυχής τους.

Και τι σημαίνει ευόδωση της ψυχής; Να είναι στολισμένη με τα πνευματικά άνθη των αρετών. Να είναι υγιής. Κάτι, που εξαρτάται από την πνευματική αναγέννηση.

Ο Άγιος Προκόπιος, ανάμεσα στους δύο δρόμους, της πίστης και της αμαρτίας, διάλεξε αυτόν της πίστης. Στενός, ανηφορικός και δύσκολος ο δρόμος της πίστης.

Ευρύχωρος, ξεκούραστος και εύκολος ο δρόμος της αμαρτίας. Τον απαρνήθηκε, οδηγήθηκε στο μαρτύριο, βρίσκοντας την παντοτινή ευτυχία του κοντά στο Θεό.

Εμείς ποιον δρόμο ακολουθούμε; Δεν είναι εύκολη η απάντηση. Γιατί, αυτό το μεγάλο δίλημμα ανάμεσα στους δύο δρόμους δεν είναι μια επιλογή, που ξεκαθαρίζουμε μια για πάντα στη ζωή μας.

Προβάλλει μπροστά μας κάθε στιγμή και ώρα. Κάθε στιγμή και ώρα καλούμαστε να επιλέξουμε ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο, τα μικρά και τα μεγάλα, τα καθημερινά και τα έκτακτα, τα προσωρινά και τα αιώνια.

agios prokopios albania 1

prokopiou 6

prokopiou 6

prokopiou 6

prokopiou 6

prokopiou 6

prokopiou 6

prokopiou 6

prokopiou 6

prokopiou 6

Εμφανίσεις: 301128
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: