Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 12/12 13:30

xeimara 1

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος


Και περιουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας καταπατούν οι Αλβανοί στη Χειμμάρα, εκτός από την υφαρπαγή αυτής των Ελλήνων της περιοχής.

Στο χωριό Δρυμάδες παραβιάζεται ιδιοκτησία της Μονής Αγίων Θεοδώρων, που βρίσκεται μέσα στο αγρόκτημά της, με την κάλυψη των αλβανικών αρχών και του δήμου Χειμμάρας, όπου κτίστηκε αυθαίρετα οικοδομή.

Και αυτό, παρότι η Μονή είναι χαρακτηρισμένη ως ιστορικό μνημείο. Είναι ένα θέμα, που εκκρεμεί από το 2003, δηλαδή εδώ και 15 ολόκληρα χρόνια. Σε κοντινή απόσταση από το παράνομο κτίσμα, έχει καταστραφεί και ένα μικρό παρεκκλήσι, το οποίο και αποτελεί μέρος του κτήματος της μονής.

Επίσης, το μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων αποτελεί ιστορικό μνημείο και απαγορεύεται η ανέγερση οικοδομής στην περιοχή. Επιπλέον, η κυριότητα του κτήματος της Μονής, συνολικής έκταση 85.000 τ.μ., έχει αναγνωριστεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία με τελεσίδικη απόφαση του δικαστηρίου της Αυλώνας (με αριθμό 3290 και ημερομηνία 18 Δεκεμβρίου 1994), αλλά επί 23 χρόνια το κτηματολόγιο Αυλώνας, αρνείται να το εγγράψει. 

ΑΡΠΑΓΗ "ΦΙΛΕΤΩΝ"

Οι Αλβανοί επιχειρούν να αρπάξουν τα "φιλέτα" της Χειμμάρας, παραβιάζοντας κάθε κανόνα δικαίου! Αναβρασμός επικρατεί στην ελληνική ομογένεια στην Αλβανία, μετά την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της χώρας να παραχωρήσει για τουριστική εκμετάλλευση οικόπεδα στη Χειμμάρα, που όμως δεν είναι δημόσια, αλλά ανήκουν σε Έλληνες ομογενείς!

Η κίνηση αυτή από την Αλβανία δεν έρχεται φυσικά ως κεραυνός εν αιθρία καθώς εδώ και καιρό έχει προχωρήσει στην καταπάτηση γης που ανήκει σε ομογενείς, αλλά και στην κατεδάφιση σπιτιών τους, με το πρόσχημα της "ανάπλασης".

Τα κρατικά μηχανήματα έφθασαν σε αρκετά σπίτια για να τα καταστρέψουν, στο πλαίσιο του νέου πολεοδομικού σχεδίου, όπως σημειώνεται, αλλά σε αυτήν την απόφαση αντιτάχθηκαν οι κάτοικοι, που ήρθαν σε σύγκρουση με τους υπαλλήλους της IKMT, της αρμόδιας κρατικής υπηρεσίας για τις κατεδαφίσεις.

Σε σύνολο 46 τεμαχίων συνολικής έκτασης 1614 εκταρίων στα νότια παράλια της χώρας, που περνάνε, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας στην ιδιοκτησία του υπουργείου Τουρισμού με σκοπό την τουριστική τους αξιοποίηση, τα 41 τεμάχια έκτασης 1377 εκταρίων βρίσκονται στο δήμο Χειμάρας και μόνο 5 τεμάχια έκτασης 237 εκταρίων βρίσκονται στην Αυλώνα και τα Εξαμήλια.

Οι εκτάσεις που οικειοποιείται το Υπουργείο Τουρισμού με σκοπό την παραχώρησή τους έναντι χαμηλού τιμήματος, ενώ ανήκουν σε Έλληνες Χριστιανούς Ορθόδοξους του δήμου Χιμάρας.

Αν και ο νόμος αναφέρεται σε κρατικές ιδιοκτησίες, ενώ από τους τοπογραφικούς χάρτες προκύπτει ξεκάθαρα ότι πρόκειται για καταπάτηση ιδιωτικών περιουσιών, μεταβιβάζονται στο υπουργείο Τουρισμού:

92,46 εκτάρια στους Δρυμάδες (και Γκιλεκάτες)
78,87 εκτάρια στο Βούνο
62,77 εκτάρια στη Χειμμάρα (μεταξύ άλλων 34,66 στο Λειβάδι, 4,97 στο Ποτάμι, 2, 76 στο Φιλικούρι)
60,1 εκτάρια στο Παλέρμο
4,48 εκτάρια στο Πικέρνι
24,48 εκτάρια στο Λούκοβο
46,46 εκτάρια στον Άγιο Βασίλη
993 εκτάρια στη Νίβιτσα

Η ανάπλαση στην περιοχή της Χειμμάρας είναι μια πίεση που ασκείται στον ελληνισμό της περιοχής, για την υφαρπαγή των περιουσιών τους, υποστηρίζουν στελέχη της Μειονότητας.

Αυτό, όπως εκτιμάται, γίνεται για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι επιχειρηματικός, καθώς η Χειμμάρα είναι, ίσως, ο πιο τουριστικός προορισμός για την Αλβανία. Γι' αυτό υπάρχουν κίνητρα για την ανάπτυξη της περιοχής.

Ο δεύτερος λόγος, είναι εθνικιστικός, αρπάζονται περιουσίες μόνο Ελλήνων. Ο πρόεδρος του παραρτήματος Ομόνοιας Χειμμάρας Φρέντυ Μπελέρης, τονίζει χαρακτηριστικά ότι "υπάρχει μεθοδευμένη πολιτική για να εκδιωχθούν οι κάτοικοι από την περιοχή. Οι Έλληνες δέχονται συνεχώς πιέσεις από την κυβέρνηση Ράμα και τον δήμαρχο Χειμμάρας».

xeimara 2

xeimara 2

xeimara 2

Εμφανίσεις: 279514
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: