Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 21/11 20:03

IMG 0795

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος


Tην έκπληξή της και τη διαμαρτυρία της προκάλεσε στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της χώρας να δωρηθεί ένα σημαντικό κειμήλιό της στην UNESCO, εν αγνοία της και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της.

Πρόκειται για την εικόνα της Ανάστασης του Λαζάρου, έργο του 18ου αιώνα, που αγιογράφησαν οι αδελφοί Κωνσταντίνος και Αθανασιος Ζωγράφος και η οποία φυλάσσεται στο Μουσείου Μεσαιωνικής Τέχνης στην Κορυτσά.

Αυτή η σημαντική σε αξία εικόνα θα προσφερθεί από την αλβανική κυβέρνηση στην UNESCO, με αφορμή την 60η επέτειο απ' την εισδοχή της Αλβανίας στην Οργάνωση.

Μάλιστα στο επίσημο όργανο της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας, την εφημερίδα "ΝGJALLJA", δημοσιεύθηκε κείμενο καταγγελίας της ενέργειας αυτής.

Η εικόνα είχε διαρπαχτεί από το καθεστώς Χότζα και στη συνέχεια δεν αποδόθηκε στην Εκκλησία της Αλβανίας, αλλά το κράτος τη θεώρησε ως ιδιοκτησία του.

Παρότι ο νόμος επικύρωσης της «Συμφωνίας ανάμεσα στο Υπουργικό Συμβούλιο της Δημοκρατίας της Αλβανίας και της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας για την διακανονισμό των αμοιβαίων σχέσεων», προβλέπει ότι η "πολιτεία αναγνωρίζει στην Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας το δικαίωμα ιδιοκτησίας σε κινητά και ακίνητα αντικείμενα", το αντίθετο αποδείχθηκε.

Μάλιστα κύκλοι της Εκκλησίας της Αλβανίας αναρωτιούνται πως η UNESCO, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή προστασίας των πολιτιστικών δικαιωμάτων, θα αποδεχθεί τη δωρεά μιας, κατ' ουσίαν, κλεμμένης εικόνας, αφού δεν αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του αλβανικού κράτους, απλά σ' αυτή τη φάση τη διαχειρίζεται.

Υπάρχουν επίσης και εκατοντάδες εικόνες και άλλα ιερά αντικείμενα, που παρακρατούνται από το αλβανικό κράτος σε αποθήκες και εκθέσεις, που αφαιρέθηκαν το 1967, και οι ναοί ακόμη περιμένουν την επαναφορά τους.

Μάλιστα στο επίσημο όργανο της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας, την εφημερίδα "ΝGJALLJA", δημοσιεύθηκε κείμενο καταγγελίας της ενέργειας αυτής.

Να σημειωθεί ότι εκτός από κειμήλια και ναοί και μονές δεν έχουν επιστραφεί στην Εκκλησία της Αλβανίας, κατά παράβαση της ισχύουσας στη χώρα νομοθεσίας.

Η Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας έχει κερδίσει δικαστικές διαμάχες, που της αναγνωρίζουν την ιδιοκτησία σε όλες τις εκκλησίες, αλλά εδώ και 20 χρόνια οι διαδικασίες έχουν "βαλτώσει" στην Επιτροπή Επιστροφής και Αναγνώρισης Περιουσιών, η οποία δεν εκδίδει τις σχετικές αποφάσεις.

Μέχρι τώρα η Επιτροπή Επιστροφής και Αναγνώρισης Περιουσιών δεν έχει πειστεί ότι οι ορθόδοξοι ναοί ανήκουν στην Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας.

Αυτά και άλλα πολλά δείχνουν τις δυσκολίες, τις οποίες αντιμετωπίζει στο εκκλησιαστικό έργο του ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, αλλά πορεύεται αναλώμενος στην προσφορά προς τους πιστούς και την κοινωνία.

Κεντρική θέση στη ζωή του κατέχει η αγάπη, γιατί αναγνωρίζει και γνωρίζει ότι το κέντρο σωτηρίας είναι ο Θεός, ο οποίος "αγάπη εστι".

Και στο πρόσωπό του έχει επιβεβαιωθεί ότι όποιος έχει την αγάπη στην ψυχή του, έχει τον ίδιο το Θεό.

Εμφανίσεις: 300642
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: