Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 20/03 10:52

stars agion oros

Δρ Γιώργος Κουννούσιης, 

Διευθυντής «Κεντρικής Υπηρεσίας

Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ταμασού» (ΚΥΚΑΤ)


Σε συνέχεια των δηλώσεων του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΙΓΜΑ, θέλω να σχολιάσω τα εξής, γιατί πολλά λέγονται και γράφονται τις τελευταίες μέρες με αφορμή τη θρησκεία:

Σχόλιο 1ο. Είναι γνωστό ότι η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδας είναι το κέντρο της όλης λατρευτικής μας πράξεως στον λειτουργικό ετήσιο κύκλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αυτή η πρακτική προέρχεται από το μοναχικό τυπικό των Ιεροσολύμων, και συγκεκριμένα από την Μονή του Αγίου Σάββα, γι’ αυτό και είναι γνωστό ως Αγιοσαββίτικο τυπικό. Σ’ αυτό ακριβώς το τυπικό αναγράφονται τα εξής για την περίοδο του Τριωδίου: ‘’η δε ακολουθία των αποδείπνων εν τη Μονή της Λαύρας που ψάλλεται εις την εκκλησίαν, αλλ’ έκαστος αναγινώσκει αυτά εν τοις κελλίοις’’.

Ήρθε λοιπόν η ώρα της απομόνωσης, του εγκλεισμού και περιορισμού μας στα κελλιά μας, στα ταμεία μας, δηλαδή στα σπίτια μας. Ήρθε η ώρα σαν χριστιανοί να μιμηθούμε τους ασκητές και τους ερημίτες που αναλώνουν τη ζωή τους για τη σωτηρία όλου του κόσμου. Η προσευχή τους δεν αφορά τον εαυτό τους, αλλά όλη την οικουμένη. Γι’ αυτό ας μην στεναχωριόμαστε που μένουμε σπίτι, αλλά να γίνει αφορμή για ενδοσκόπηση, μια ευκαιρία για πραγματική άσκηση των αισθητηρίων και των ορίων μας και ένας αγώνας για έξοδο από το ναρκισσιστικό εαυτό μας μέσω της προσευχής μας για να χωρέσουμε τους γύρω μας.

Σχόλιο 2ο. Για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς είναι πλήγμα το ότι στερούμαστε τον Εκκλησιασμό, ειδικά αυτή την περίοδο. Όλα αυτά τα μέτρα που πάρθηκαν από τη θεσμική Εκκλησία μας ήταν ορθά; Σύμφωνα με την θεολογία μας ο Τριαδικός Θεός δεν έχει ανάγκη της λατρείας από τον άνθρωπο. Αντιθέτως, ο άνθρωπος είναι αυτός που έχει ανάγκη να λατρέψει και να επικοινωνήσει με τον Θεό. Άλλωστε η λατρεία είναι έργο δημόσιο και προϋποθέτει τη μετοχή του λαού, του πληρώματος της Εκκλησίας, αφού γι’ αυτό και από αυτόν τελείται. Χωρίς τον λαό δεν υπάρχει ο λόγος τελέσεως των Ακολουθιών.

Στις κρίσιμες ώρες που διερχόμαστε θα πρέπει να προστατεύσουμε την ουσία και όχι τα επιμέρους. Ουσία είναι το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, αλλά και η ίδια η ανθρώπινη ζωή. Χωρίς να στερεί το ένα, σαν αληθινή μητέρα που είναι φροντίζει κυρίως για το άλλο. Γιατί χωρίς πιστούς αύριο δεν θα υπάρχει η Εκκλησία!!! Έτσι προσφέρει την Θεία Ευχαριστία ‘’υπέρ της του κόσμου ζωής’’ και αδειάζει – κενώνει εαυτόν στο πρότυπο του Χριστού – για να προστατέψει το ποίμνιό της.

Σχόλιο 3ο. Η κατάσταση που διερχόμαστε είναι καιρός για έκφραση και επίδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης από τους Χριστιανούς. Αυτό σημαίνει ότι πρώτοι πρέπει να λειτουργούμε ως παράδειγμα προς μίμηση σε ότι αφορά την τήρηση των κανονισμών και των οδηγιών της πολιτείας. Σημαίνει, επίσης, την έκφραση σεβασμού προς τους άλλους, γι’ αυτό και επιβάλλεται η αυτοαπομόνωση, είτε είσαι φορέας του ιού είτε όχι. Σημαίνει, ακόμη, την ένδειξη στην πράξη κοινωνικής δικαιοσύνης και ασκητικού φρονήματος περιορίζοντας τα ψώνια και αφήνοντας πάνω στα ράφια των υπεραγορών και των φαρμακείων αγαθά και για τους άλλους συνανθρώπους μας. Σημαίνει, τέλος, να λειτουργούμε με βάση το κοινό καλό και να συμπεριφερόμαστε με υπομονή, ταπείνωση, υπακοή, κατανόηση και αγάπη. 

Μην ξεχνούμε ότι όλη η πίστη μας στηρίζεται στην τρέλα, στη μωρία του Σταυρού όπως λέει ο Απόστολος Παύλος. Μια τρέλα που οδηγεί από το θάνατο στη ζωή.

Η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι η περίοδος που συμβολικά – και στις μέρες μας κυριολεκτικά (!!!) – πεθαίνουμε για να γευτούμε την αληθινή ζωή μέσω του γεγονότος της Αναστάσεως του Χριστού. Η προσευχή της Εκκλησίας ήταν, είναι και θα είναι ‘’υπέρ ειρήνης και υγείας του σύμπαντος κόσμου’’.

Αυτό που έχουμε εμείς να πούμε είναι το ‘’Αμήν’’ – ‘’Γένοιτο’’.

Ο σύγχρονος άνθρωπος χρειάζεται το λόγο από πνευματικούς ανθρώπους, όπως είναι ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας.

Ένας λόγος όπου θα παρηγορεί, θα στηρίζει και θα δίνει ελπίδα στους δύσκολους καιρούς.

Είναι για όλα αυτά που αισθανόμαστε περήφανοι και ευλογημένοι που υπηρετούμε δίπλα σε έναν τέτοιο Ιεράρχη. Εις πολλά έτη Δέσποτα.

Εμφανίσεις: 204116
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: