Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 22/05 11:48

koronias kipros 20

Κατά την εορτή της Μεσοπεντηκοστής ο ευρισκόμενος στην Κύπρο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Ορθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγ. Σοφίας Λευκωσίας πλαισιωμένος από τον Αρχιμ. Τριφύλλιο Ονησιφόρου και τους ιερείς του Ναού.

Ο Ιερός αυτός Ναός, όπως και άλλοτε έχετε ακούσει και γνωρίζετε, είπε στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, είναι αφιερωμένος στον Κύριο Ιησού Χριστό, που είναι η Σοφία του Θεού, διότι "εν Αυτώ κατοικεί παν το πλήρωμα της θεότητος σωματικώς" ( Κολ. β, 9 ).

Ο Σοφός Σολομών ζητά από τον Θεόν: "δός μοι την των σων θρόνων πάρεδρον σοφίαν" (Σοφ. Σολομ. 9, 4). Χαρακτηρίζει την σοφία πάρεδρον του Θεού. Σύνθρονον του Θεού. Αλλά σύνθρονος είναι ο Υιός και το Πνεύμα.

Ο Υιός και Λόγος του Θεού,το δεύτερο πρόσωπο της Αγ. Τριάδος, στην Π. Διαθήκη αναφέρεται ως η Σοφία του Θεού. Είναι ο άσαρκος Λόγος.

Μετά την ενανθρώπιση είναι ο Σωτήρ Χριστός, που ο Απ. Παύλος τον ονομάζει "Χριστόν Θεού δύναμιν και Θεού Σ Ο Φ Ι ΑΝ" (Α Κοριν. ιζ, 24). Και στην συνέχεια (στ. 30) γράφει για τον Χριστό "ος εγενήθη ημίν σ ο φ ί α από Θεού".

Αυτήν την σοφία ο Χριστός την χαρίζει στους πιστούς. Η σοφία αυτή δεν έχει σχέση με ό,τι οι άνθρωποι χαρακτηρίζουν ως σοφία.

Ο κόσμος χαρακτηρίζει σοφία την γνώση, την μόρφωση, την επιστήμη. Όμως η σοφία, που χαρίζει ο Χριστός είναι κάτι άλλο. Είναι η "άνωθεν σοφία". Ας δούμε τα χαρακτηριστικά της:

1. Η γνώση του εαυτού μας. Η αναγνώριση των ορίων μας. Η αυτογνωσία και μετριοφροσύνη. "Εγω ειμί παιδάριον μικρόν" (Γ Βασιλ. γ, 7).

Λέγει προς τον Θεό ο Σοφός της Π. Διαθήκης. Και με πλήρη συναίσθηση της ανεπάρκειάς του ζητά από τον Θεό την σοφία.

Όσοι νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα "φάσκοντες είναι σοφοί,εμωράνθησαν" (Ρωμ. α, 22). Ο πραγματικά σοφός γνωρίζει ότι κανένας δεν είναι τόσο σοφός,που δεν χρειάζεται να γίνει.

2. Χαρακτηριστικό του ανθρώπου, που έχει την "άνωθεν σοφία" είναι ότι βλέπει την ζωή του σαν μια διακονία. Γνωρίζει ότι μόνο όποιος είναι σωστός ως συνάνθρωπος, μπορεί να είναι σωστός άνθρωπος.

Ο πραγματικά σοφός βρίσκει την αλήθεια του εαυτού του στην υπηρεσία του συνανθρώπου του. Στην σχέση με τον συνάνθρωπό του.

Ενεργεί πάντα με συναίσθηση ευθύνης προς τους άλλους. Και όσο υψηλότερη θέση κατέχει, τόσο περισσότερο τον συνέχει αυτή η συναίσθηση ευθύνης.

3. Και το τρίτο χαρακτηριστικό του σοφού είναι ότι ξέρει να ξεχωρίζει το καλό από το κακό, το δίκαιο από το άδικο, το αληθινό από το ψεύτικο, το πρωτεύον απο το δευτερεύον, το χρήσιμο και απαραίτητο από το άχρηστο και περιττό.

Γιατί πολλές φορές αγχονώμαςτε κυνηγώντας άχρηστα και περιττά πράγματα. Ενώ όποιος έχει την "άνωθεν σοφίαν" ξέρει να ξεχωρίζει σε κάθε περίπτωση " τι το θέλημα του Θεού το αγαθόν και ευάρεστον και τέλειον" ( Ρωμ. ιβ, 12 ).

Έχει δηλ.σωστά κριτήρια στη ζωή του και στις ενέργειές του. Και δεν γνωρίζει ανεπίτρεπτους συμβιβασμούς και υποχωρήσεις.

Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της σοφίας: Γνώση του εαυτού μας. Σωστοί συνάνθρωποι. Σωστά κριτήρια και σταθμά στη ζωή μας.

Εν τέλει ο έχων την "άνωθεν σοφία" ατενίζει τον Σταυρό. Εκεί εμφανίστηκε η Σοφία ως έσχατη μωρία. Αν μάθουμε να διαβάζουμε το θεόγραφο αυτό βιβλίο της αγάπης του Θεού, βρισκόμαστε στον δρόμο προς την αληθινή σοφία

Προτού κλείσω την ομιλία μου ήθελα να σας υπενθυμίσω κάτι, που γνωρίζετε και άλλοτε σας είπα, ότι ο Ναός σας εορτάζει την ίδια ημέρα, που πανηγύριζε και η Αγ. Σοφία Κωνσταντινουπόλεως, που μέσα στους αιώνες εξαγγέλει με την βοώσα σιωπή της τα κλέη της Ρωμιοσύνης και της Ορθοδοξίας.

Οπως τα Μοναστήρια, οι εκκλησιές και τα εξωκκλήςια της κατεχόμενης Κύπρου. Όμως "σώπα όπου νάναι θα σημάνουν οι καμπάνες"! Και ας ευχηθούμε σύντομα.

Ωστε να πλημμυρίσουν από πιστούς,να ευωδιάςει το θυμίαμα και να κάνουν την νύχτα μέρα οι αναστάσιμες λαμπάδες μέσα σε μια ελεύθερη, ενωμένη και ευημερούσα Κύπρο, Αμήν! Γένοιτο!

koronias kipros 1

koronias kipros 1

koronias kipros 1

koronias kipros 1

koronias kipros 1

koronias kipros 1

koronias kipros 1

koronias kipros 1

koronias kipros 1

koronias kipros 1

koronias kipros 1

koronias kipros 1

koronias kipros 1

koronias kipros 1

koronias kipros 1

koronias kipros 1

koronias kipros 1

koronias kipros 1

koronias kipros 1

koronias kipros 1

koronias kipros 1

Εμφανίσεις: 300205
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: