Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 14/05 17:53

kiprou prokathimenoi

Του Αιμίλιου Πολυγένη


Άμεση απάντηση στα πρόσφατα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας, έδωσε μέσω του γραφείου του, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος Β'.

Ο Μακαριώτατος τονίζει ότι δεν δέχθηκε καμία εντολή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, υπογραμμίζοντας ότι "τέτοια δημοσιεύματα δεν ωφελούν".

Επίσης ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, έκανε γνωστό ότι τις προσεχείς ημέρες θα ταξιδέχει στην Σερβία, την Βουλγαρία και την Ελλάδα όπου θα συναντηθεί με τους Προκαθημένους.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΔΗΛΩΣΗ:

Σε απάντηση προσφάτων δημοσιευμάτων, τα οποία κάνουν λόγο για άρνηση του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου να συμμετάσχει ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος σε συζητήσεις με τους υπόλοιπους Προκαθημένους των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών σχετικά με το Ουκρανικό θέμα, ως μη εκφράζων τις απόψεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία αυτών των συναντήσεων, δηλώνει τα εξής:

1. Δεν δεχθήκαμε καμία τέτοια εντολή ή σύσταση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο περί μη συμμετοχής του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου στις συναντήσεις με τους υπόλοιπους Πρωθιεράρχες για το Ουκρανικό θέμα.

2. Όχι μόνο δεν δεχθήκαμε τέτοια εντολή ή σύσταση, αλλά εγώ ο ίδιος προσωπικά κρατούσα συνεχώς ενήμερο τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας για όλες τις μέχρι τώρα συναντήσεις μου με τους Προκαθήμενους της Μέσης Ανατολής, με τους οποίους είχα συνάντηση μέχρι στιγμής, αλλά και ο ίδιος ο άγιος Αλβανίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους τρεις Προκαθημένους των παλαιφάτων Πατριαρχείων της Μέσης Ανατολής κατά την συνάντησή μας στην Κύπρο.

3. Εντός των προσεχών ημερών συν Θεώ θα ταξιδέψω στη Σερβία, Βουλγαρία και Ελλάδα, όπου θα έχω συναντήσεις με τους Προκαθημένους των Εκκλησιών αυτών, γεγονός για το οποίο είναι πλήρως ενήμερος ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας.

Εν κατακλείδι, δηλώνω ότι τέτοια δημοσιεύματα δεν ωφελούν και αν πράγματι ενδιαφέρονται κάποιοι για το καλό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και αγαπούν πραγματικά τον Οικουμενικό Πατριάρχη, οφείλουν να αντιμετωπίζουν τα θέματα αυτά με ιδιαίτερη προσοχή.

Να αφήνουν απερίσπαστους τους Πρωθιεράρχες να φέρουμε σε πέρας το έργο που αναλάβαμε με τη σύμφωνη γνώμη του Οικουμενικού Πατριάρχη, το οποίο ευελπιστούμε συν Θεώ να φέρει θετικό αποτέλεσμα για το καλό της Ορθοδοξίας και προς δόξαν Θεού. Συνιστούμε σε όλους να επιδείξουν σεβασμό και να μην διαδίδουν ανυπόστατες πληροφορίες προς εντυπωσιασμό.

Εμφανίσεις: 302060
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: