Γράφτηκε από τον/την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου. 27/04 11:36

proti anastasi kipros 8

Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου | Ι.Α. Κύπρου


Προσδοκώντας το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης, πλήθος πιστών κατέκλυσε τους Ιερούς Ναούς το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Χρυσόστομος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας στο Καϊμακλί, συλλειτουργούντων του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα Αρχιμ. κ. Ιωάννου Ιωάννου, του Αρχιμ. Παλαμά Δημητρίου, του Διευθυντή της θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας Κύπρου Πρωτοπ. Κυπριανού Κουντούρη και του τέως Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου Πρωτοπ. Μάριου Δημητρίου.

Στην αρχή τελέστηκε ο Εσπερινός και στη συνέχεια η Θεία Λειτουργία της «Πρώτης Ανάστασης», όπως λέγεται.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Χρυσόστομος κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας προανήγγειλε την Ανάσταση με το Προκείμενο «Ἀνάστα ὁ Θεὸς κρίνων τὴν γῆν», ενώ τα μαύρα ρούχα που είχαν τοποθετηθεί στις εικόνες για το Θείο Δράμα, έπεσαν, οι σκάμνοι (τα στασίδια) κτύπησαν δυνατά και ο Αρχιεπίσκοπος πετώντας φύλλα δάφνης κήρυξε την Πρώτη Ανάσταση.

Με την προσδοκία της Ανάστασης του Σωτήρα μας, η Εκκλησία μάς παρακινεί σήμερα, Μεγάλο Σάββατο, να τηρήσουμε απόλυτη σιωπή, ησυχία και νηστεία.

«Σιγησάτω πᾶσα σὰρξ βροτεία», ώστε η ένδοξη Ανάσταση του Εσταυρωμένου Κυρίου μας να φέρει την «καινὴν ζωήν, μίαν ἄλλην βιοτήν, αἰώνιον» στην ψυχή του καθενός μας.

Η Ανάσταση του Χριστού είναι βίωμα προσωπικό του καθενός αγωνιζόμενου πιστού και το μέγεθός του αντικατοπτρίζεται στην ατομική προσπάθεια του κάθε ανθρώπου για την αποβολή των παθών.

Η αίσθηση του μεγάλου αυτού μυστηρίου έρχεται ως επιβράβευση του επίπονου αγώνα μας για την κάθαρση της καρδίας μας.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Εμφανίσεις: 290665
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: