Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 21/04 11:30

baion peristerotas 11

Η εορτή των Βαίων, η οποία σηματοδοτεί την είσοδο της Μεγάλης Βδομάδας και την τιμούσαν ιδιαίτερα οι Μορφίτες στον Άγιο Μάμα με Θεία Λειτουργία και εμποροπανηγύρεις, αναβίωσε σήμερα στον ιστορικό ναό των Οσίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνα στην Περιστερώνα.

Ο ναός, που χρονολογείται στα τέλη του 11ου - αρχές 12ου αιώνα και ανήκει στον τύπο της καμαροσκέπαστης τρίκλιτης βασιλικής με ιδιαίτερο γνώρισμα τους πέντε τρούλους του, ήταν κατάμεστος από πιστούς, που κρατούσαν στο χέρι κλαδιά ελιάς και φοινίκων.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, έγινε λιτάνευση της εικόνος, που απεικονίζει τον Χριστό καθήμενο επί πώλου όνου να εισέρχεται στα Ιεροσόλυμα, λίγο πριν το Πάθος του.

Οι Ιουδαίοι τον υποδέχτηκαν, κρατώντας κλαδιά φοινίκων.

Της λιτανείας γύρω από τον ναό, ενώ χτυπούσαν οι καμπάνες, προπορεύονταν παιδιά με τα εξαπτέρυγα, τις λαμπάδες και τον Σταυρό. Ακολουθούσαν οι ψάλτες, που έψαλλαν τα στιχηρά των Αίνων «Ο πλείστος όχλος Κύριε...», οι ιερείς με το Ιερόν Ευαγγέλιο και ένα κλάδο φοίνικα και έπονταν οι πιστοί κρατώντας κλαδιά ελιάς και φοινίκων.

Αφού έγινε η λιτάνευση σε υπερυψωμένο χώρο απέναντι από την δυτική είσοδο του ναού ο Ιερέας ανέγνωσε το Ευαγγέλιο του Όρθρου και την ευχή των Βαΐων.

Οι ψάλτες έψαλλαν το απολυτίκιο «Την κοινήν Ανάσταση...» και έγινε η απόλυση της Θείας Λειτουργίας.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι Θεία Λειτουργία έγινε και στον καθεδρικό Ναό Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου την οποία τέλεσε ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος.

baion peristerotas 1

baion peristerotas 1

baion peristerotas 1

baion peristerotas 1

baion peristerotas 1

baion peristerotas 1

baion peristerotas 1

baion peristerotas 1

baion peristerotas 1

baion peristerotas 1

Εμφανίσεις: 300243
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: