Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019

pane kyprou 25

Γράφει ο Λουκάς Α. Παναγιώτου


 Πανηγυρικό χαρακτήρα είχε η συνάντηση εργασίας του Προέδρου, Καθηγητή Χρήστου Οικονόμου και των μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Κηφισίας κ. Κύριλλο και Λαγκαδά κ. Ιωάννη, τον Αντιδήμαρχο του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης κ. Γεώργιο Βλαχάκη και τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Νεότητας «Άγιος Τίτος», της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, π. Εμμανουήλ Αντωνακάκη.

Με τη συνάντηση αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε στις φιλόξενες εγκαταστάσεις του μεγαλύτερου Ακαδημαϊκού Ιδρύματος της Κύπρου, εγκαινιάστηκε και επισήμως η έναρξη των «Εξ Αποστάσεως» Προγραμμάτων Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και τα οποία αρχίζουν, επισήμως, την λειτουργία τους από την 1η Φεβρουαρίου 2019.

Οι Σεβασμιώτατοι και οι συντονιστές των «Κέντρων Μάθησης» του Τμήματος, που λειτουργούν στον Λαγκαδά, στην Κηφισιά και στο Ηράκλειο της Κρήτης, πέρα από την διαδικαστικού χαρακτήρα, αλλά και ενδελεχή ενημέρωση που είχαν για τα Μεταπτυχιακά και Διδακτορικά Προγράμματα και την ανταλλαγή απόψεων, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν, να συνομιλήσουν και να απευθύνουν ευχές στους μεταπτυχιακούς φοιτητές, οι οποίοι παρακολουθούν το συμβατικό Πρόγραμμα Θεολογίας στη Λευκωσία.

Οι Υψηλοί Επισκέπτες και Συνεργάτες του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας μετέβησαν, ακολούθως, στην Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή της Ελεούσας του Κύκκου στο Τρόοδος, όπου ξεναγήθηκαν από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη, Έφορο της Μονής και Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Αγαθόνικο και προσκύνησαν την Πανσεβάσμιο και Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας και τα χαριτόβρυτα ιερά λείψανα των Αγίων, που αποθησαυρίζονται στο παρακείμενο του Καθολικού της Μονής Παρεκκλήσιο.

Επισκέφθηκαν, επίσης, το Μουσείο της Μονής, στο οποίο εκτίθενται σημαντικότατα κειμήλια εκκλησιαστικής τέχνης και ιστορίας, όπως λειτουργικά είδη, χειρόγραφα, εικόνες, παλαιοί χάρτες, γκραβούρες, αρχαία αντικείμενα και πολλά άλλα εκθέματα της πολιτιστικής παράδοσης του τόπου.

Στη συνέχεια οι Μητροπολίτες Κηφισίας και Λαγκαδά και οι συνοδοί τους ανήλθαν στην βουνοκορφή την επονομαζόμενη «Το Θρονί της Παναγίας» και θαύμασαν από κοντά τον επιβλητικότατο, τύπου ροτόντα, ναό της Παναγίας της Θρονιώτισσας, αλλά και τα υπόλοιπα έργα που πραγματοποιούνται εκεί χάρις στην αγάπη και τη φροντίδα του Καθηγουμένου της Μονής Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου.

Τέλος, ο άγιος Λαγκαδά τέλεσε τρισάγιο στον παρακείμενο τάφο του μακαριστού πρώτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄.

Ως «σταθμό πνευματικού ανεφοδιασμού», χαρακτήρισαν το ιερό τους προσκύνημα στην Μονή Κύκκου, οι σεπτοί Ιεράρχες καθώς, όπως σημειώνουν στο βιβλίο επισκεπτών της Μονής, «η Κεχαριτωμένη Θεοτόκος με την αναρίθμητον πληθύν των θαυμασίων Της, αποτελεί πηγή δυνάμεως και εμπνεύσεων ιερών δια την Ποιμαντικήν μας διακονίαν και δια τα Προγράμματα των Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών της Θεολογίας, που η ιδία ευλογεί και στηρίζει, με την πάνσεπτον και ιστορικήν Της Μονήν του Κύκκου».

Εκφράζουν, ακόμη, «ευγνώμονας ευχαριστίας προς τον Άγιον Καθηγούμενον, Πανιερώτατον Μητροπολίτην Κύκκου κ. Νικηφόρον, συγχαίροντες άμα δια το πολύτιμον και πρωτότυπον έργον που επιτελεί εν τη τε Ιερά Μονή και δι’ αυτής προς όλην την Εκκλησίαν και το ευσεβές γένος μας.

Ευχαριστούμεν ωσαύτως και τον Έφορον της Ιεράς Μονής Πανοσιολογιώτατο, Αρχιμ. κ. Αγαθόνικον, ευχόμενοι αυτώ τα κράτιστα δια την φιλόφρονα αυτώ δοχήν και φιλοξενίαν».

Οι όλες συναντήσεις και εκδηλώσεις για την έναρξη των Προγραμμάτων Θεολογίας επιστεγάστηκαν με το πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Προκοπίου, Μετόχι της Ιεράς Μονής Κύκκου στη Λευκωσία.

Της ευχαριστιακής Συνάξεως προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, με τη συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννη και του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανασίου.

Τους αγίους Αρχιερείς πλαισίωσαν κληρικοί από τις ως άνω Μητροπόλεις, τη Μητρόπολη Κύκκου και Τηλλυρίας και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης.

Στο ιερό βήμα παρέστη, συμπροσευχόμενος και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Λαγκαδά εξέφρασε τις ευγνώμονες ευχαριστίες του προς τον Μητροπολίτη Κύκκου, γιατί, όπως είπε, «η πατρική σας αγάπη ημάς συνήγαγε συλλειτουργούντας εις τον πάνσεπτον τούτον ναόν, για να δοξολογήσομε το όνομα του εν Τριάδι Θεού, αλλά και να εκφράσομε ευχαριστίας προς το σεπτό πρόσωπό σας, διότι μαζί με τον ελλογιμότατο Πρύτανη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Φίλιππο Πουγιούτα, τον Πρόεδρο του Τμήματος κ. Χρήστο Οικονόμου και τους Καθηγητές, οι οποίοι συνεργάζονται, συμπαρίστασται στην υλοποίηση ενός μεγάλου Προγράμματος.

Ενός Προγράμματος που έχει σχέση με την Θεολογία, με τα ιερά γράμματα, «τα δυνάμενα σοφίσαι εις σωτηρίαν», και εννοώ αυτή την στιγμήν με την έναρξη των Προγραμμάτων εκείνων των Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών που αρχίζουν σε τέσσερεις πόλεις, σε τέσσερεις περιοχές που είναι κόμβοι πνευματικοί του γένους μας».

«Πραγματικά το ενιαίο σύνολο της πνευματικής διακονίας αυτής της Ιεράς Μονής αποτελεί μια ευκαιρία κατάρτισης των στελεχών της αγίας μας Εκκλησίας, ούτως ώστε το κήρυγμα της μετανοίας να ακούγεται παντού και δια στομάτων και δια λόγων, οι οποίοι τα αυτά κοινώς θα μεταφέρουν προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα και μη», πρόσθεσε.

Ο Σεβασμιώτατος χαρακτήρισε το Αρχιερατικό αυτό Συλλείτουργο ως την «έκφραση της λειτουργικής συνοχής αυτής της πνευματικής προσπαθείας» και σημείωσε, ότι «τα “Κέντρα Μάθησης”, τα οποία είναι συνδεδεμένα λειτουργικά με το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας και το Τμήμα Θεολογίας, λειτουργούν στην κεντρική Μακεδονία, στην πόλη του Λαγκαδά, στην Αττική, στην Μητρόπολη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού και στην εύανδρον Κρήτη, εκ μέρους της οποίας παρίσταται και ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου, συνοδευόμενος και από τον εκλεκτό κληρικό που έχει την ευθύνη εκεί της λειτουργίας, αλλά και από την Μητρόπολη Λεμεσού, της οποίας παρίσταται ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος».

«Συλλείτουργο, λοιπόν, αρχιερατικό, γεγονός χαράς, γεγονός ευχαριστίας με οικοδεσπότη τον Άγιο Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρο.

Ο λόγος όμως της ευχαριστίας δεν είναι ένας λόγος εθιμοτυπίας. Σήμερα, ιδιαίτερα, είναι λόγος ουσιαστικής αναφοράς σ’ αυτό τούτο το έργο που αρχίζει μέσα στην ζωή της Αγίας μας Εκκλησίας, αλλά και δυνητικά μπορεί να αρχίσει απ’ αυτή την στιγμή στη ζωή του καθενός μας, αλλά και στη ζωή του κάθε ανθρώπου, όπου γης. Γιατί το μήνυμα του Ευαγγελίου Ιησού Χριστού είναι μήνυμα καινούργιας ζωής. Είναι μήνυμα ζωής αναπλάσεως», υπογράμμισε.

Λίγο πριν το τέλος της θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης Κηφισίας προσέθεσε και εκείνος την ιδιαίτερη χαρά, την πνευματική του αγαλλίαση και τις ευχαριστίες του προς τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας «για την ευκαιρία αυτή που μας έδωσε», όπως είπε, «να βρεθούμε, με αφορμή τα Προγράμματα Θεολογίας, στην μεγαλόνησο αδελφή Κύπρο, την νήσο των Αγίων και να τελέσουμε την θεία Ευχαριστία εν τω συνδέσμω της ειρήνης, της ενότητος, της φιλαδελφίας, της αγάπης».

Ο Κηφισίας Κύριλλος ευχήθηκε, τέλος, «το έτος αυτό να είναι ειρηνικό, καρποφόρο, καλλίκαρπο και κυρίως να έχουμε ΕΙΡΗΝΗ, αλλά και μια καλή και ποθητή λύση για την Κύπρο μας».

Μετά το Συλλείτουργο ο Πανιερώτατος δεξιώθηκε τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς και τους υψηλούς προσκεκλημένους στην Τράπεζα του Μετοχίου της Μονής.

 ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Εμφανίσεις: 300561
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: