Γράφτηκε από τον/την Εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου. 07/12 10:38

makarios 1

44 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την επιστροφή του Εθνάρχου και πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄ από το εξωτερικό, μετά το προδοτικό πραξικόπημα και την επάρατη εισβολή του Ιουλίου του 1974.

Στο προαύλιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου τελέστηκε τρισάγιο μπροστά στον αδριάντα του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ από τον εκπρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Αρχιμανδρίτη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής π. Τριφύλλιο Ονησιφόρου, με την παρουσία εκπροσώπων της Πολιτείας, των Σωμάτων Ασφαλείας, Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, αντιστασιακών Σωματείων και Οργανώσεων.

Μετά το πέρας του τρισαγίου έγινε κατάθεση στεφάνων και ψάληκε ο Εθνικός Ύμνος.

Στις 16 Ιουλίου 1974 ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος έφυγε από την Κύπρο. Κυνηγημένος από τους συνεργούς τού ανίερου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, βρέθηκε από τη Βαλέτα της Μάλτας στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη και μετά ξανά πίσω στο Λονδίνο.

Τους δραματικούς μήνες που ακολούθησαν το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974, η συντριπτική πλειοψηφία του Κυπριακού Ελληνισμού προσέβλεπε στην επιστροφή του Προέδρου Μακαρίου, τόσο για την πλήρη αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας, που είχε διαρραγεί από την προδοσία του πραξικοπήματος, όσο και για αναπτέρωση των ελπίδων για άρση των φοβερών συνεπειών του δίδυμου εγκλήματος κατά της Κύπρου.

Στις 7 Δεκεμβρίου 1974 πέντε μήνες μετά την προδοσία και το έγκλημα, ο εκλεγμένος –λαοπρόβλητος ηγέτης- Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ο Γ΄, έφτασε στην Κύπρο και μίλησε από τον εξώστη της βομβαρδισμένης Αρχιεπισκοπής προς ένα πρωτοφανές πλήθος. Ανάμεσά τους και εκατοντάδες κύπριοι φοιτητές.

Ελπίδες και προσδοκίες ανέβλυζαν μέσα από το πάθος της αποθεωτικής υποδοχής. Συγκλονιστικός ο λόγος του: «Μετὰ τῶν νεκρῶν ἐλογίσθην. Καὶ ἰδοὺ ἐν ζωῇ εὑρίσκομαι».

makarios 2

makarios 2

Εμφανίσεις: 300638
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: