Γράφτηκε από τον/την Ιεροδ. Τριφύλλιο Ονησιφόρου. 07/04 11:57

anasta kipros 13

Προσδοκώντας το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης, πλήθος πιστών κατέκλυσε τους Ιερούς Ναούς το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου. Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας στο Καϊμακλί, συλλειτουργούντων του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα Αρχιμ. κ. Ιωάννου Ιωάννου, του Διευθυντή της θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας Κύπρου Πρωτοπ. Κυπριανού Κουντούρη και του τέως Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου Πρωτοπ. Μάριου Δημητρίου.

Στην αρχή τελέστηκε ο Εσπερινός και στη συνέχεια η Θεία Λειτουργία της Πρώτης Ανάστασης. Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Χρυσόστομος κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας προανήγγειλε την Ανάσταση με το Προκείμενο «Ἀνάστα ὁ Θεὸς κρίνων τὴν γῆν», ενώ τα μαύρα ρούχα που είχαν τοποθετηθεί στις εικόνες για το Θείο Δράμα, έπεσαν, οι σκάμνοι (τα στασίδια) κτύπησαν δυνατά και ο Αρχιεπίσκοπος πετώντας φύλλα δάφνης κήρυξε την Πρώτη Ανάσταση.

Το σώμα του Χριστού έχει ήδη ταφεί, χωρίς όμως να γνωρίζει την φθορά που γνωρίζουν όλοι οι νεκροί, καθώς παραμένει ενωμένο με την θεότητα, ενώ η ψυχή του Χριστού βρίσκεται στο χώρο του θανάτου, όπου κηρύττει την μετάνοια. Ο Θεάνθρωπος Χριστός ολοκληρώνει το έργο της Θείας Οικονομίας, που είναι η ανάσταση όλης της Δημιουργίας και όλων των ανθρώπων, κι αυτών που ήταν εν ζωή, αλλά και αυτών που είχαν πεθάνει πριν τον ερχομό του Ιησού στον κόσμο. Ο έσχατος εχθρός του ανθρώπου, ο θάνατος, νικιέται τώρα διά του θανάτου του Χριστού, και όλα κινούνται στην προσδοκία της Ανάστασης, της γνήσιας ελευθερίας.

Η λέξη "Πάσχα", προέρχεται από το Εβραϊκό "Πασάχ" που σημαίνει "Πέρασμα". Οι Εβραίοι γιορτάζουν το "Πασάχ" στην ανάμνηση της απελευθέρωσης τους από τους Αιγύπτιους και το πέρασμα από την Ερυθρά Θάλασσα, ενώ οι Χριστιανοί γιορτάζουν την Ανάσταση του Χριστού και το πέρασμα από τον θάνατο στη ζωή.

Αργά το βράδυ, στις 11 η ώρα, όλοι θα μαζευτούν στον περίβολο των εκκλησιών κρατώντας από ένα κερί που θα το ανάψουν με το Άγιο Φως. Πριν τα μεσάνυχτα όλα τα φώτα του ναού σβήνουν και ο ιερέας εμφανίζεται στην Ωραία Πύλη προσφέροντας το Άγιο Φως σε όλους αναφωνώντας το "Δεῦτε Λάβετε Φῶς" που έρχεται κατ' ευθείαν από τον Ιερό Τάφο του Χριστού στην Ιερουσαλήμ.

Με την προσδοκία της Ανάστασης του Σωτήρα μας, η Εκκλησία μάς παρακινεί σήμερα, Μεγάλο Σάββατο, να τηρήσουμε απόλυτη σιωπή, ησυχία και νηστεία. «Σιγησάτω πᾶσα σὰρξ βροτεία», ώστε η ένδοξη Ανάσταση του Εσταυρωμένου Κυρίου μας να φέρει την «καινὴν ζωήν, μίαν ἄλλην βιοτήν, αἰώνιον» στην ψυχή του καθενός μας. Η Ανάσταση του Χριστού είναι βίωμα προσωπικό του καθενός αγωνιζόμενου πιστού και το μέγεθός του αντικατοπτρίζεται στην ατομική προσπάθεια του κάθε ανθρώπου για την αποβολή των παθών. Η αίσθηση του μεγάλου αυτού μυστηρίου έρχεται ως επιβράβευση του επίπονου αγώνα μας για την κάθαρση της καρδίας μας.

anasta kipros 1

anasta kipros 1

anasta kipros 1

anasta kipros 1

anasta kipros 1

anasta kipros 1

anasta kipros 1

anasta kipros 1

anasta kipros 1

anasta kipros 1

anasta kipros 1

anasta kipros 1

anasta kipros 1

Εμφανίσεις: 300622
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: