Γράφτηκε από τον/την Ιεροδ. Τριφυλλίου Ονησιφόρου. Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2018

geri 2

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και εκκλησιαστική τάξη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, 8 Φεβρουαρίου 2018, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους αυτοστέγασης Γερίου, Αρχιερατικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος επί τη μνήμη του αγίου ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, χοροστατούντος  της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, πλαισιουμένου από πλήθος κληρικών της Ι. Αρχιεπισκοπής. 

Φέτος η εορτή μετατίθεται μία ημέρα προηγουμένως, καθότι η 10η Φεβρουαρίου, η ακριβής ημέρα εορτασμού του αγίου, συμπίπτει με το Ψυχοσάββατο.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος στο κήρυγμα του θείου λόγου αναφέρθηκε στο βίο του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους και επισήμανε ότι ο Κύριος ζητεί από μας την ομολογία μας ενώπιον των ανθρώπων, ως έκφραση αγάπης προς τον συνάνθρωπό μας.

Ο Κύριος έπαθε και για τους σταυρωτές του. Ο Χριστιανός Μάρτυρας ομολογεί και πάσχει, για να βοηθήσει και αυτούς που τον βασανίζουν και θανατώνουν, ώστε να γνωρίσουν τον Σωτήρα Χριστό και έτσι να σωθούν από τον αιώνιο θάνατο· να φύγουν από το σκοτάδι της αγνοίας και να έλθουν στο φως της γνώσεως του Θεού.

Όλοι οι άγιοι Μάρτυρες ομολόγησαν τον Χριστό γεμάτοι από αγάπη προς τον Θεό και προς τους ανθρώπους. Η αγάπη προς τον Θεό και τους ανθρώπους έδιδε στους αγίους Μάρτυρας την παρρησία και την αφοβία, διότι «η αγάπη έξω βάλλει τον φόβον» (Α’ Ιωάν. δ’ 17).

Πιστός λαός του Θεού μέχρι θανάτου είναι οι άγιοι Μάρτυρες. Πολλοί τους προκαλούν, τους πιέζουν αφόρητα, τους βασανίζουν για να αρνηθούν, να κρύψουν, να αποσιωπήσουν, να μην ομολογήσουν την πίστη τους, για να μη ζημιωθούν την ζωή τους και τα άλλα πρόσκαιρα αγαθά.

Οι αληθινοί Μάρτυρες δεν μπορούν να αρνηθούν τον αληθινό Θεό και να διαρρήξουν τη Διαθήκη μαζί Του, να παύσουν να είναι αφοσιωμένοι υιοί Του και πιστά μέλη του λαού Του.

«Έχοντες ουν Αρχιερέα μέγαν διεληλυθότα τους ουρανούς, Ιησούν τον Υιόν του Θεού, κρατώμεν της ομολογίας» (Εβρ. ι’, 14).

Η μαρτυρική, λοιπόν, ομολογία και ο θάνατος αποδεικνύουν την εν Χριστώ τελειότητα του Ιερομάρτυρα Χαραλάμπους, ο οποίος, αν και υπέργηρος, έθαλλε στην ψυχή, πλήρης Πνεύματος Αγίου. 

Στο τέλος του εσπερινού αναπέμφθηκε δέηση και έγινε, σύμφωνα με το τυπικό, περιφορά της εικόνας του αγίου.

geri 4

geri 16

geri 1

geri 1

geri 17

geri 1

geri 1

geri 1

geri 1

geri 1

geri 1

geri 1

geri 1

geri 1

geri 1

geri 7

Εμφανίσεις: 301134
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: