Γράφτηκε από τον/την Εκκλησία Κύπρου. 18/03 17:46

bukovinas-2

Την Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Ιασίου και Μητροπολίτης Μολδαβίας και Μπουκοβίνας κ. Θεοφάνης (από την Εκκλησία της Ρουμανίας), έφθασε στην Κύπρο ως επίσημος καλεσμένος της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, με την ευκαιρία των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την ανακαίνιση του ι.ν. Παναγίας Χρυσελεούσης Στροβόλου από τον Εθνομάρτυρα Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Κυπριανό, ο οποίος έζησε στο Ιάσιο της Ρουμανίας.

Τον Σεβασμιώτατο υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Ο Μητροπολίτης Μολδαβίας και Μπουκοβίνας επισκέφθηκε πρώτα την κοινότητα των Ρουμάνων της Λευκωσίας στον ι.ν. Αγίου Παύλου (Άγιο Δομέτιο), όπου λειτουργεί ο π. Πέτρος Ματέι, ο επίσημος απεσταλμένος του Πατριαρχείου της Ρουμανίας για τους Ορθόδοξους Ρουμάνους της Κύπρου από το 1995.

Ο Σεβασμιώτατος παρέστη στην Ακολουθία της Γ΄ Στάσης των Χαιρετισμών, τους οποίους ανέγνωσε ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Κατόπιν, ο Θεοφιλέστατος καλωσόρισε, εκ μέρους του Μακαριωτάτου, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Θεοφάνη και επεσήμανε τις αδελφικές σχέσεις μεταξύ των δύο Αυτοκέφαλων Εκκλησιών, της Κύπρου και της Ρουμανίας.

Ο Σεβασμιώτατος, αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση εκ μέρους της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, μίλησε για την προσωπικότητα του Εθνομάρτυρος Κυπριανού, η οποία αποτελεί απόδειξη των στενών σχέσεων που υπήρξαν πάντοτε μεταξύ των δύο Εκκλησιών.

Ο Εθνομάρτυρας Κυπριανός από νεαρή ηλικία πήγε στη Ρουμανία, στο Ιάσιο, όπου σπούδασε θεολογία και φιλολογία και χειροτονήθηκε Ιερομόναχος. Έμεινε εκεί περίπου 20 χρόνια και το 1802 επέστρεψε στην Κύπρο.

Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, και ευχήθηκε σε όλους τους πιστούς ο Θεός να είναι πάντοτε μαζί τους και να τους προστατεύει.

bukovinas-1

bukovinas-3

bukovinas-4

Εμφανίσεις: 302280
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: