Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 08/03 01:11

bostron

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης


Για την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία, την διαίρεση της Εκκλησίας, την κατάληψη και αρπαγή των Εκκλησιών από τους σχισματικούς, αλλά και τους Ουνίτες μίλησε στο Pravlife ο Σεβ. Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος.

Ο Έξαρχος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Κύπρο, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «λυπάμαι για την τραγική κατάσταση στην Ουκρανία. Έχω επισκεφθεί αρκετές φορές την χώρα, όπου έχω φίλους Επισκόπους, κληρικούς αλλά και απλό πιστό λαό. Μερικοί όμως έχουν πάει σε σχίσμα, αλλά προσευχόμαστε γι αυτούς και να ξέρετε ο Κύριος μέσα από την προσευχή ενεργεί.»

Ο Σεβασμιώτατος σχολιάζοντας την κατάληψη των Ναών της Κανονικής Εκκλησίας από σχισματικούς, τόνισε ότι «η βίαιη κατάληψη και αρπαγή των εκκλησιών της Κανονικής Εκκλησίας, αποτελεί μια ληστεία της περιουσίας του Θεού! Δεν δικαιολογείται αυτή η πράξη από τους σχισματικούς, διότι θυμίζει τις επιδρομές των εθνικών σε ναούς στην αρχαιότητα.»

«Όταν ακούω για κατασχέσεις ναών και ξυλοδαρμούς ιερέων, δεν μπορώ να πιστέψω πως ένας τέτοιος άνθρωπος αυτοαποκαλείται Ορθόδοξος Χριστιανός» - πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Βόστρων.

Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης της Σιωνίτιδος Εκκλησίας, σχολιάζοντας το σχίσμα της Εκκλησίας στη χώρα τόνισε: «Ο διαχωρισμός της Εκκλησίας στην Ουκρανία ήταν καθαρά για πολιτικούς λόγους, αλλά η πίστη στον Θεό είναι πάνω από οποιαδήποτε πολιτική άποψη. Ο Χριστός σταυρώθηκε και αναστήθηκε για τη σωτηρία μας. Ως εκ τούτου, όπου βασιλεύει ο Θεός, βασιλεύει η δικαιοσύνη και η ειρήνη, και όχι προσωπικά συμφέροντα και πολιτικά οφέλη.»

«Η ιστορία στο Μεσαίωνα μας δείχνει ότι η Καθολική Εκκλησία ανάγκαζε τους ανθρώπους να αποδεχθούν την πίστη, χρησιμοποιώντας ποικιλία από σκληρά μέτρα – βασανιστήρια, μαρτύριο κτλ. Αυτό όμως είναι αντίθετο με τις διδαχές του Ευαγγελίου. Δυστυχώς σήμερα μπορούμε να συγκρίνουμε τις ενέργειες των διαφωνούντων στην Ουκρανία με τις σκοτεινές εποχές της Ιεράς Εξέτασης» ανέφερε ο κ. Τιμόθεος.

Επίσης ο Μητροπολίτης Βόστρων ξεκαθάρισε ότι «όλες οι τοπικές εκκλησίες έχουν κοινωνία με την Κανονική Εκκλησία, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονούφριο.»

«Στις μέρες μας οι αρχές της Ουκρανίας προσπαθούν να υποτάξουν την Εκκλησία και να την χρησιμοποιούν για πολιτικούς σκοπούς. Γι΄ αυτό και έχουν στείλει πολλές φορές αντιπροσωπείες, ώστε να αποκομίσουν διάφορα οφέλη τόσο στα Ιεροσόλυμα όσο και στο Φανάρι. Όμως οι Τοπικές Εκκλησίες είναι πάνω από την πολιτική, και κρατιέται μακριά από τέτοιες είδους παρεμβάσεις» συμπλήρωσε ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο.

Ερωτηθείς πως μπορεί να λυθεί το σχίσμα στην Ουκρανία, ο κ. Τιμόθεος δήλωσε: «Η Κανονική Εκκλησία στην Ουκρανία έχει επικεφαλής τον κ. Ονούφριο. Τυχόν θέματα που αφορούν το σχίσμα, μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσω του διαλόγου, ώστε να θεραπευτούν οι πληγές στο σώμα του Χριστού. Ο διάλογος πρέπει να γίνει με ταπείνωση, μετάνοια και αγάπη, και να απαλλαγούμε από τις πολιτικές παρεμβάσεις ώστε να πορευτεί η Εκκλησία και πάλι κάτω από τους εκκλησιαστικούς κανόνες.»

Επίσης ο Μητροπολίτης Βόστρων σε ερώτηση τι θα γίνει αν δοθεί αυτοκεφαλία στην σχισματική εκκλησία π.χ. από το Φανάρι, υπογράμμισε ότι «δεν μπορώ να προβλέψω μια τέτοια συμπεριφορά, αλλά κάθε Εκκλησία είναι ο θεματοφύλακας της Ιεράς Παραδόσεως και των Ιερών Κανόνων για την προστασία της ενότητας της Ορθοδοξίας. Μια παραβίαση των αρχών αυτών θα οδηγήσει σε σύγκρουση, διαιρέσεις, και θα είναι αντίθετο με το πνεύμα και την διδασκαλία των Αποστόλων.»

«Το έδαφος της Ουκρανίας, είναι κανονικό έδαφος της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας, άρα το σωστό είναι να συμβιβαστούν με την υπάρχουσα κατάσταση της Κανονικής Εκκλησίας της Ουκρανίας» πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Βόστρων.
Σχολιάζοντας την δράση της Ουνίας στην Ουκρανία ο Μητροπολίτης Βόστρων ανέφερε: «Η δράση των Ουνιτών σε διάφορα μέρη του κόσμου, είναι επιθετική και εναντίον της Ορθοδόξου πίστεως, όμως είναι από πολύ καιρό γνωστή. Η Ουνία είναι όπως ο λύκος με προβιά προβάτου - Εν ενδύμασι προβάτων λύκοι άρπαγες.»

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Βόστρων, αναφέρθηκε στον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονούφριο, τονίζοντας ότι «προσωπικά γνωρίζω πολύ καλά τον Μητροπολίτη Ονούφριο, και θεωρώ ότι είναι ένας πνευματικός άνθρωπος και αληθινός ποιμένας. Ένα Ιεράρχης που νοιάζεται για τον πλησίον, αλλά και για το καλό της χώρας του, διότι οι κοσμικές αρχές προσπαθούν πάντα να παρέμβουν στη ζωή της Εκκλησίας. Η πίστη μας διδάσκει ότι πρέπει να προσευχόμαστε για τους άρχοντες, αλλά όχι να υπακούσουμε σε θέματα πίστεως, τα οποία θα είναι αντίθετα στη διδασκαλία του Ευαγγελίου.»

«Εύχομαι να επικρατήσει ειρήνη στην Ουκρανία, και σύντομα να έρθει ο τερματισμός της διαίρεσης και της διάσπασης της Εκκλησίας στη χώρα» πρόσθεσε ο Σεβασμιώτατος.

Εμφανίσεις: 306765
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: