Γράφτηκε από τον/την Ι.Μ. Ναυπάκτου. 07/04 23:02

06 12

Την Τρίτη 7 Απριλίου ε.έ. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ως εκπρόσωπος τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα θέματα της πανδημίας του κορωνοϊού (covid-19), απάντησε στις ερωτήσεις δημοσιογράφων για τα δελτία ειδήσεων και τις εκπομπές τους στα Τηλεοπτικά Κανάλια που εργάζεται ο καθένας.

*

Στους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Νίκο Υποφάντη για την εκπομπή newsroom του ΣΚΑΪ TV ο Σεβασμιώτατος ερωτηθείς για τον τρόπο εορτασμού της Μεγάλης Εβδομάδος και του Πάσχα παρουσίασε τμήματα της Εγκυκλίου της Ιεράς Συνόδου, που εξεδόθη κατόπιν της Υπουργικής Αποφάσεως.

Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι «είμαστε σε μια εμπόλεμη κατάσταση και σε μια εμπόλεμη κατάσταση πρέπει να συμπεριφερόμαστε με μια διάκριση και με σοβαρότητα».

Η Ιερά Σύνοδος στην απόφασή της «δεν αναφέρεται στο θέμα της μεταδόσεως της θείας Κοινωνίας, την ενδιαφέρει περισσότερο ο συνωστισμός».

Επίσης είπε ότι οι κατά τόπους Μητροπολίτες θα έχουν την ευθύνη της εφαρμογής της Εγκυκλίου και της αντιμετωπίσεως αποριών και προβλημάτων.

Η απόφαση της Συνόδου να γίνουν οι ακολουθίες και Λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδος και του Πάσχα «κεκλεισμένων των θυρών και προσωρινά» ελήφθη «κατά άκραν εκκλησιαστική και οικονομία» «δεν είναι το καλό, δεν είναι το τέλειο», αλλά τουλάχιστον θα γίνεται λειτουργία στους Ναούς και θα έχει αναμετάδοση από όλα τα μέσα και από το διαδίκτυο.

*

Στο Δελτίο Ειδήσεων του ALPHA δημοσιεύθηκαν αποσπάσματα δηλώσεων του Σεβασμιωτάτου, ως εξής:

«Είμαστε σε μια εμπόλεμη κατάσταση. Ποτέ η Εκκλησία δεν θα ήθελε να κλείνονται οι Ιεροί Ναοί και να γίνονται οι ακολουθίες κεκλεισμένων των θυρών. Αλλά έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα». «Σε ένα χωριό, σε μια τοπική κοινωνία, όλη η πόλη μπορεί να γίνει ενας Ναός και να προσεύχονται από το σπίτι τους».

*

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ 1 και στην δημοσιογράφο Ανδριάνα Παρασκευοπούλου ο Σεβασμιώτατος είπε ότι η Εκκλησία αντιμετωπίζει με μεγάλη δυσκολία το γεγονός της τέλεσης των ακολουθιών «κεκλεισμένων των θυρών κατ' οικονομίαν και προς καιρόν» γιατί η Μ. Εβδομάδα είναι «η καρδιά του εκκλησιαστικού έτους» και παρουσίασε τα κεντρικά σημεία της Εγκυκλίου της Ιεράς Συνόδου ως προς τον εορτασμό της Μεγάλης Εβδομάδος σε κατάσταση πανδημίας, καθώς και την παράκληση της Ιεράς Συνόδου, «επειδή είναι δύσκολες οι συνθήκες τις οποίες περνάμε, έχουμε έναν πόλεμο», «να μην υπάρχουν αυτονομήσεις».

Ο Σεβασμιώτατος υπενθύμισε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε το Σύστημα Υγείας. Δηλαδή, όταν το Κράτος μας προσφέρει το Σύστημα αυτό Υγείας για να μας θεραπεύσει από διάφορα προβλήματα, εμείς οι Χριστιανοί δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε και πρέπει να ακούσουμε αυτές τις απόψεις», αφού «οι αποφάσεις της Πολιτείας δεν είναι εναντίον της Εκκλησίας, είναι μέτρα προφύλαξης για την δημόσια υγεία».

*

Στο δελτίο ειδήσεων τοῦ STAR δημοσιεύθηκαν επίσης αποσπάσματα δηλώσεων του Σεβασμιωτάτου ως εξής:

«Δεν δικαιολογούνται με κανένα τρόπο τάσεις αυτονομήσεως και απαιτείται πιστὴ υπακοὴ στις αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων». «Η Εκκλησία είναι υποχρεωμένη να συστήσει στα παιδιὰ της, σ’ αυτοὺς που την ἀγαποῦν, σε αυτοὺς που την σέβονται και την υπακούουν, γιατὶ δεν πρέπει να δημιουργηθούν τέτοια προβλήματα».

Εμφανίσεις: 301879
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: