Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. Τρίτη, 09 Απριλίου 2019

katixites 1

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8 Απριλίου, με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, η συνάντηση διαλόγου και συμπροβληματισμού Ιερέων και Στελεχών Νεότητος της ΙΒ΄ (12ης) Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας (Γουδή, Ιλίσια, Ζωγράφου).

Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ναού Αγίου Γερασίμου Ά. Ιλισίων, αμέσως μετά την ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, κ. Συμεών, ο Αρχιμ. Συμεών Βενετσιάνος, Διευθυντής του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Περιφερείας Πρωτοπρ. Χαράλαμπος Πανόπουλος καθώς και 70 στελέχη Νεότητος μαζί με τους υπεύθυνους Ιερείς νεότητος από τις ενορίες των Ιερών Ναών Αγίου Θωμά Γουδή, Αγίου Χαραλάμπους Ιλισίων, Αγίου Γερασίμου Ά. Ιλισίων, Αγίας Μαρίνας Ά. Ιλισίων, Αγίου Θεράποντος Ζωγράφου,
Αγίου Γεωργίου Ζωγράφου και Εισοδίων Θεοτόκου Γουδή.

Ο π. Συμεών Βενετσιάνος καλωσόρισε τους παρισταμένους μεταφέροντας τις ευχέςκαι τις ευλογίες του Μακαριωτάτου και εν συνεχεία παρουσίασε, μέσα από πλούσιοεποπτικό υλικό, τις δράσεις και τον ενεργό ρόλο του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας Ι.Α.Α. στον συντονισμό και την εποπτία της ποιμαντικού έργου των ενοριών, ιδιαίτεραστον ευαίσθητο τομέα των παιδιών και των νέων μας.

Ο λόγος δόθηκε έπειτα σε τρεις από τους Κατηχητές, οι οποίοι μοιράστηκαν τιςσκέψεις τους, αναφορικά με τον ρόλο της σύγχρονης Κατήχησης, αλλά και τη σχέση τουΚατηχητή με την ενορία και το Ίδρυμα Νεότητος.

Εν συνεχεία ο Θεοφιλέστατος Θεσπιών, κ. Συμεών, συνοψίζοντας όσα ειπώθηκαν,παρατήρησε ότι πράγματι το ζέσταμα της καρδιάς είναι ο καλύτερος τρόπος για τηνΚατήχηση και αυτό στην ουσία μένει στα παιδιά.

Και τα σύγχρονα μέσα της Κατήχησηςείναι προς αξιοποίηση, αρκεί να συμβαδίζουν με τη χαρά και τον ενθουσιασμό.

Τόνισε την έννοια της ευθύνης, όπως πολύ εύστοχα παρουσιάστηκε από τους Κατηχητές, η οποία συνυπάρχει με την αμοιβαία εμπιστοσύνη, την ειλικρίνεια και τηναξιοποίηση των ποικίλων χαρισμάτων των εκάστοτε στελεχών Νεότητος.

Κι εδώ σημαντικός είναι ο ρόλος του υπεύθυνου Ιερέα Νεότητος, ο οποίος καλείται νααποτελέσει και τον συντονιστή αυτών των χαρισμάτων.

Ο Θεοφιλέστατος μιλώντας μέσα από παραδείγματα της καθημερινής μας ζωήςεξήγαγε την καίριας σημασίας παρατήρηση ότι Κατήχηση είναι να μιλάμε στα παιδιά γιατην Αγάπη μας, τον Χριστό!

Αν ο Χριστός δεν είναι η πραγματική μας Αγάπη, τότε αποτύχαμε ως Κατηχητές, γιατί όλα στην Κατήχηση είναι μαρτυρία για το αγαπώμενοΠρόσωπο. Καλούμαστε να πούμε Ποιον αγαπάμε και γιατί Τον αγαπάμε, όπως ακριβώςέπρατταν και οι Άγιοί μας, ως μαρτυρίες Χριστού.

Μάλιστα επεσήμανε ότι παντού μπορούμε να μιλήσουμε για τον Χριστό, αρκεί να τοεκφράζει η καρδιά μας. Ο σπόρος του λόγου θα δράσει και θα καρποφορήσει στονκατάλληλο χρόνο.

Εξάλλου σύμφωνα με τον ιερό Αυγουστίνο: «Το έργο είναι τουανθρώπου, το αποτέλεσμα είναι το Θεού».

Τόνισε, εκτός των άλλων, πως ο Κατηχητής δεν πρέπει να έχει «pin», δηλαδή κλείδωμα. Πρέπει να είναι «ξεκλείδωτος» και ανοιχτός σε όλες τις προκλήσεις.

Κι αυτό θαεπιτευχθεί εάν έχει αυτοπεποίθηση- με την θεολογική έννοια του όρου, εάν αυξάνει τηναγάπη του στον Χριστό και εάν προσεύχεται.Κλείνοντας παρότρυνε τους παρισταμένους να βοηθήσουν τα παιδιά να βάλουνυψηλά τον πήχη των ονείρων τους.

Όμως αυτά τα όνειρα, μην τα θεοποιήσουν...Ακολούθησε ένα γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος κατά τον οποίο ο π.Συμεών Βενετσιάνος ανέφερε, μεταξύ των άλλων, ότι οφείλουμε να βοηθήσουμε ταπαιδιά να συμμετέχουν ενεργά στη ζωή της ενορίας, να γίνουν συνειδητά μέλη τηςενορίας, γιατί αυτά δεν είναι οι αυριανοί ενορίτες, αλλά οι σημερινοί ενορίτες!

Κλείνοντας το μέρος των εισηγήσεων, ο Διευθυντής του Ιδρύματος Νεότητος ευχήθηκε η παρούσα σύναξη διαλόγου και ποιμαντικού σχεδιασμού να αποτελέσει τοεφαλτήριο για ανάλογες διενοριακές συνάξεις.

Με το πέρας των εισηγήσεων οι συμμετέχοντες έλαβαν ευλογίες από το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας Ι.Α.Α. και στη συνέχεια γεύθηκαν ένα πλούσιο σαρακοστιανόκέρασμα, κατά το οποίο είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν και να συζητήσουν μεταξύτους.

Όλοι οι συμμετέχοντες ομολογουμένως παρατήρησαν ότι η συνάντηση αυτή ήτανμία πολύ όμορφη ευκαιρία να επικοινωνήσουν, να γνωριστούν, να ωφεληθούν από τιςαπόψεις των αδελφών και να ξεδιπλώσουν το όραμά τους για την Εκκλησία, πουδιακονεί και κατηχεί.

Πολλές και θερμές ευχαριστίες στους Πατέρες, τους εθελοντές και τα Στελέχη του Ι. Ν. Αγίου Γερασίμου, ιδιαιτέρως δε στον Πρωτοπρ. Γεώργιο Ανάγνου, για την αβραμιαία καιπρόσχαρη φιλοξενία, καθώς και στον Γραμματέα της Περιφερείας Οικον. Γεώργιο Κατσίβελο, για την αρωγή του στον συντονισμό και τη φωτογραφική κάλυψη τηςεκδήλωσης.

katixites 2

katixites 2

katixites 2

katixites 2

katixites 2

katixites 2

katixites 2

Εμφανίσεις: 280446
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: