Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 16/03 20:30

regi lab 1

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Α’ Διεθνούς Διαδικτυακής Επιστημονικής Ημερίδας του Εργαστηρίου Θρησκειολογίας του ΕΚΠΑ, με τίτλο «Ταυτότητα – ετερότητα – διαπολιτισμικότητα.

Η περίπτωση των διαθρησκειακών διαλόγων», η οποία πραγματοποιήθηκε την 12η Μαρτίου του 2023.

Χαιρετισμούς απηύθηναν ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αν. Καθηγητής κος. Χρήστος Καραγιάννης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας (ΤΚΘΘ) του ΕΚΠΑ, Μητροπολίτης Κρήνης και έξαρχος Μάλτας κος. Κύριλλος (Κατερέλος) καθως και ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΙΣΑ, κος. Γεώργιος Πατούλης.

Στις εργασίες, συμμετείχαν σημαντικές προσωπικότητες της ακαδημαϊκής και ερευνητικής θεολογίας και των συναφών με την επιστήμη της Θρησκειολογίας γνωστικών αντικειμένων.

Συγκεκριμένα, ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Θρησκειολογίας του ΕΚΠΑ και Καθηγητής της Ψυχολογίας της Θρησκείας, κος. Σπυρίδων Τσιτσίγκος, ανέπτυξε θέμα που αφορούσε στις «Ψυχολογικές ατομικές διαφορές στα διάφορα επίπεδα πρόληψης των προτάσεων κατά τους διαθρησκειακούς διαλόγους».

Ο Καθηγητής της Κοινωνιολογίας του Χριστιανισμού στο ΑΠΘ, κος. Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος, έκανε λόγο για τη «Συμβολή των διαθρησκειακών διαλόγων στην πολιτισμική διπλωματία», ενώ ο Επίκουρος Καθηγητής της Κοινωνιολογίας της Θρησκείας στο ΕΚΠΑ, κος. Νικόλαος Δεναξάς, έθιξε το ζήτημα της θέσης των Θρησκειών στο δημόσιο χώρο.

Άκρως ενδιαφέρουσες υπήρξαν και οι εισηγήσεις του Δρος. Απ. Μιχαηλίδη και διδάσκοντος ΕΔΙΠ ΤΚΘΘ ΕΚΠΑ, σε σχέση με τον ινδουϊστικό φονταμενταλισμό στην Ινδία, του Δρος. Γ. Φουντουλάκη (διδάσκοντος ΕΔΙΠ ΤΚΘΘ ΕΚΠΑ), αναφορικά με τη συμβολή της διαπολιτισμικής ψυχολογίας στον διαθρησκειακό διάλογο, του Δρος. Δημ. Αθανασίου (διδάσκοντος ΕΔΙΠ ΤΚΘΘ ΕΚΠΑ), σε σχέση με την αξιολόγηση της έννοιας των Θείων ονομάτων στον μουσουλμανικό κόσμο, καθώς επίσης και του Δρος. Αχιλλέα Παπατόλιου, διδάσκοντος της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, σε σχέση με την διαπολιτισμικότητα και τη σύγχρονη κοινωνία.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι εισηγήσεις του Υπ. Δρος. ΤΚΘΘ ΕΚΠΑ, Khader I. Alkhouri, του Υπ. Δρος. του Τμήματος Θεολογίας του ΕΚΠΑ, Δημητρίου Αλεξόπουλου, καθώς και της Δρ. Ελ. Διαμαντοπούλου.

Δείτε παρακάτω ολόκληρο το βίντεο της ημερίδας:

Εμφανίσεις: 169187
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το Romfea.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
FOLLOW ROMFEA: