Ο Κορωνείας Παντελεήμων στον Άγιο Κωνσταντίνο Πειραιώς (ΦΩΤΟ)
Με την άδεια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ και έπειτα από πρόσκληση του προϊσταμένου του Ναού Πρωτοπρ. Ιωάννου Παναγιώτου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της Θ. Λειτουργίας κατά την Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Ι. Ναό Αγ. Κωνσταντίνου Πειραιώς, πλαισιωμένος από τους ιερείς του Ναού.
Προ του «μετά φόβου» ο προϊστάμενος του Ναού ανέγνωσε το βαρυσήμαντο Μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ.
Μετά την Λιτάνευση των Ιερών Εικόνων εντός του Ναού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων απηύθυνε σύντομες σκέψεις στο πυκνό εκκλησίασμα.
Η σημερινή ημέρα Κυριακή της Ορθοδοξίας ομιλεί από μόνη της και δεν χρειάζεται κήρυγμά. Αλλωστε τα είπε όλα και το Μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου σας.
Μια μόνο σκέψη επιτρέψτε μου να σας πω.
Ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποιήσεως. Όμως και η Ορθοδοξία είναι Οικουμενική. Ποιά είναι η διαφορά μεταξύ παγκοσμιοποιήσεως και οικουμενικότητας της Ορθοδοξίας?
1. Η παγκοσμιοποίηση θέλει να καταργήσει κάθε ιδιομορφία των λαών. Να ομογενοποιήσει τους πάντες,για να κινούνται εύκολα τα κεφάλαια και να κερδοσκοπούν οι δυνατοί εις βάρος των αδυνάτων.
Αντίθετα η οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας υπογραμμίζει τις καλές ιδιαιτερότητες των λαών, τις αναδεικνύει και τις ενσωματώνει στην οικουμενικότητας της.
Δηλ. με μια εικόνα: Η παγκοσμιοποίηση είναι ένας οδοστρωτήρας, που πολτοποιεί τους πάντες. Η οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας είναι μια ανθοδέσμη,που συγκεντρώνει,όπως είπα,όλες τις καλές ιδιαιτερότητες των λαών και δημιουργεί μια αρμονία εν τη ποικιλία.
2. Και μία κατ´ εξοχήν ιδιαιτερότητα του Ελληνικού Γένους και Έθνους είναι η συμπόρευση της Εκκλησίας με το Γένος. Ήδη από την προχριστιανική εποχή δεν υπήρχαν ελληνικά εδάφη χωρίς «Ιερά» (Πλούταρχος).
Αυτή η σχέση,η συμπόρευση « θεσμοθετήθηκε» στο Βυζάντιο και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Έτσι το Γένος των Ελλήνων « μεγαλούργησε διά της μετά του Χριστιανισμού συμμαχίας» ( Κ. Παπαρρηγόπουλος ) και η Εκκλησία ακτινοβόλησε.
3. Αυτήν την συμπόρευση η παγκοσμιοποίηση θέλει να την καταργήσει. Είναι κάρφος στα μάτια των θιασωτών της. Όμως δεν θα επιτρέψουμε σε κάποιους υπερασπιστές της παγκοσμιοποιήσεως δήθεν «προοδευτικούς» να καταργήσουν αυτήν την συμπόρευση.
Θα αντισταθούμε! Όχι, βέβαια με εκδηλώσεις βίας που συνηθίζεται από διαφόρους για διάφορα θέματα. Αλλά με την ζωή μας.
Μια ζωή συνειδητοποιημένη και ισορροπημένη ορθόδοξη και ελληνική.
Αυτή είναι η κλήση της ημέρας. Μια κλήση, βέβαια, που απευθύνεται στην ελευθερία όλων μας. Μακάρι να την δεχθούμε!
Στην συνέχεια έγινε Ι. Τρισάγιο για τα θύματα του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος και ακολούθησε Λιτάνευση των Ι. Εικόνων πέριξ του Ναού.
Υπόλοιπα άρθρα: Διάφορα
29 Μαρ 2023 - Μοναχική κουρά στην Ιερά Μονή Μολυβδοσκεπάστου (ΦΩΤΟ)