Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 21/11 12:44

eisodia koronias 19

Κατά την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, που εφέτος συμπίπτει με την Κυριακή 21η τ.μ. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Ορθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας στον Ι. Ναό Αγ. Παντελεήμονος Ιλισσού,προσκληθείς από τον εκλεκτό και λόγιο προϊστάμενο του Ναού Πρωτοπρ. Σπυρίδωνα Λόντο, που προσπαθεί,αφ´ότου διορίσθηκε να ανατάξει και αναζωογονήσει την ζωή της ενορίας.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσε μαζί με τον π. Σπυρίδωνα και ο συνεφημέριός του Πρωτοπρ. Ιωάννης Φλαριώτης.

1. Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος πήρε αφορμή από το Κοντάκιο της εορτής.

Σε όλες τις δεσποτικές εορτές - του Δεσπότου Χριστού - ή θεομητορικές - της Παναγίας - εκτός από το Απολυτίκιο,είπε,ψάλλεται και ένας άλλος ύμνος : το Κοντάκιο. Το Απολυτίκιο συνήθως περιγράφει το γεγονός της εορτής. Το Κοντάκιο προχωρεί στην βαθύτερη θεολογική σημασία της εορτής.

Το σημερινό Κοντάκιο των Εισοδίων της Θεοτόκου αρχίζει με την φράση : «ο καθαρώτατος ναός του Σωτήρος». Αυτός ο χαρακτηρισμός αναφέρεται,βεβαίως, στην Παναγία. Την ονομάζει «ναόν» και μάλιστα «καθαρώτατον»,διότι στην γαστέρα της κατοίκησε ο Θεός. Ο Υιός και Λόγος του Θεού και Θεός.

2. Στον Ναό των Ιεροσολύμων και μάλιστα στα Αγία των Αγίων εισήρχετο ο Αρχιερεύς των Ιουδαίων «άπαξ του ενιαυτού» - μια φορά τον χρόνο - για να προσφέρει την θυσία του εξιλασμού. Στην γαστέρα της Παναγίας «εισήλθεν άπαξ ασπόρως και εξήλθεν αφθόρως»ο Μέγας Αρχιερεύς,το δεύτερο Πρόσωπο της Αγ. Τριάδος,για να προσφέρει την θυσία του εαυτού Του επί του Σταυρού.

Και έτσι η Παναγία, που ήταν «έμπνουν άγαλμα παντός καλού,θείων και ανθρωπίνων χαρίτων εστία»,με την Χάρη του Αγίου Πνεύματος, την « Δυναμη του Υψίστου»,που κατέβηκε επάνω της κατά τον Ευαγγελισμο, αφού καθαρίσθηκε από το προπατορικό αμάρτημα, έγινε «κατοικητήριο του Παντάνακτος Θεού» και έδωσε την ανθρώπινη φύση - σώμα και ψυχή ανθρώπινη - στον Υιό του Θεού και Θεό,που ενανθρώπισε,για να ανακαινίσει και θεώσει την ανθρώπινη ύπαρξη.

3. Σ'αυτήν την ανακαίνιση μετέχει κάθε βαπτισμένος πιστός.

Γι' αυτό και κάθε βαπτισμένος πιστός είναι ,τηρουμένων των αναλογιών, ναός Θεού.

« Ημείς ναός Θεού εσμέν ζώντος» ( Β Κρινθ. στ, 16 ) διακηρύσσει ο Απ. Παύλος. Ο
άνθρωπος, ως ψυχή και σώμα, γίνεται ναός του Θεού. Και «το Πνεύμα του Θεού οικεί εν υμίν» ( Α Κορνθ. γ, 16 ). Αυτό όμως γεννά ορισμένες υποχρεώσεις.

Ποιές είναι οι υποχρεώσεις μας σε ένα Ναό ;

α. Τον διατηρούμε καθαρό. Επομένως και τον εαυτό μας οφείλουμε να τον διατηρούμε καθαρό από κάθε « μολυσμό σαρκός και πνεύματος»( Β Κορινθ. ζ, 1 ). Και όταν παρά ταύτα κάποτε λερωθεί από την αμαρτία ; Τότε έχομε το επαναλαμβανόμενο βάπτισμα της Μετανοίας και το Αίμα του Χριστού καθαρίζει « την συνείδησιν ημών από νεκρών έργων»( Έβρ.θ,14 ).

β. Τον διακοσμούμε με ό,τι καλλίτερο και ωραιότερο τον Ναό. Τα κοσμήματα για τον ζωντανό ναό, τον εαυτό μας είναι οι αρετές. Οι καρποί του Αγ. Πνεύματος. Πώς αποκτώνται ; Με την Χάρη του Αγ. Πνεύματος,όταν μένουμε ενσωματωμένοι στο Σώμα του Χριστού, την Εκκλησία, αλλά και με την δική μας προσπάθεια. Ο Ι. Χρυσοστομος τονίζει σχετικώς ότι όλα γίνονται με την συνεργία της Χάριτος του Θεού και της προαιρέσεως και προσπάθειας του ανθρώπου.

4. Αυτό είναι το μήνυμα,που απευθύνει σε όλους μας σήμερα « ο καθαρώτατος ναός του Σωτήρος», η Παναγία. Μας θυμίζει την ευθύνη μας. Είστε κι εσείς ναός του Θεού μας λέγει. Πόσο, αλήθεια,μεγάλη τιμή για τον άνθρωπο !

Το έχουμε συνειδητοποιήσει ότι κυρίως κάθε φορά,που κοινωνούμε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, διατρανώνεται,ακριβώς, η αλήθεια ότι είμαστε κατοικητήριο και ναός του Θεού ; Η Παναγία σήμερα μάς παραγγέλει: Λούζεσθε στην Χάρη του Θεού και αγωνίζεσθε να ανταποκρίνεσθε σ’αυτήν την ανεκτίμητη πραγματικότητα !Θα την ακούσουμε όμως;

eisodia koronias 1

eisodia koronias 1

eisodia koronias 1

eisodia koronias 1

eisodia koronias 1

eisodia koronias 1

eisodia koronias 1

eisodia koronias 1

eisodia koronias 1

eisodia koronias 1

eisodia koronias 1

eisodia koronias 1

eisodia koronias 1

eisodia koronias 1

eisodia koronias 1

eisodia koronias 1

eisodia koronias 1

eisodia koronias 1

eisodia koronias 1

Εμφανίσεις: 190385
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: