Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 27/07 15:00

koro pantel eorti 19

Στον πανηγυρίζοντα Ι.Ναό Αγ. Παντελεήμονος Χαλανδρίου χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της Θ. Λειτουργίας, εορτάζοντας τα ονομαστήριά του,ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ.Παντελεήμων.

Τον πλαισίωσαν ο εκλεκτός και δραστήριος προϊστάμενος του Ναού Αρχιμ. Χρυσόστομος Λεβογιάννης και ο συνεφημέριός του λόγιος Πρωτοπρ. Αντώνιος Πινακούλιας καθώς και ο Αρχιμ. Ανδρόνικος Αλεξάκης.

Ο Άγιος Παντελεήμων,που τιμάμε σήμερα την μνήμη του,είπε στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος,ήταν,ως γνωστόν,ιατρός. Θεράπευε τους αρρώστους γι' αυτό και τον αποκαλούμε στο Απολυτίκιό του ιαματικό.

Ένας ιατρός,λοιπόν Άγιος,όπως έχουμε και χορεία ολόκληρη Αγίων ιατρών, που φρόντιζαν για την υγεία του σώματος των ανθρώπων. Και μέχρι σήμερα τους ζητάμε να μάς χαρίζουν τό μεγάλο αυτό αγαθό της υγείας του σώματος.

Γι ´αυτό και η Εκκλησία τιμά την Ιατρική επιστήμη και τους ιατρούς.

Έτσι διαλύεται κατηγορηματικά μια παρεξήγηση: Ότι η Εκκλησία ενδιαφέρεται μόνο για τις ψυχές και υποτιμά ή αδιαφορεί για το σώμα. Αυτό είναι λάθος! Και το βλέπουμε

1. Στην διδασκαλία της Εκκλησίας.

α. Στις πρώτες σελίδες της Αγ. Γραφής (Π. Δ.) βλέπουμε, με ανθρωποπαθείς εκφράσεις, την ιδιαίτερη φροντίδα του Θεού για την δημιουργία του ανθρωπίνου σώματος.

Αυτού του σώματος που όσο το ερευνούν οι επιστήμονες μένουν ενεοί,κατάπληκτοι, μπροστά στην τελειότητα της δομής και της λειτουργίας του.

β. Ο Χριστός παίρνει (προσλαμβάνει) όχι μόνο ψυχή, αλλά και σώμα ανθρώπινο. Ολόκληρη η ανθρώπινη ύπαρξη, τονίζουν οι Πατέρες,ενώνεται με την Θεότητα, για να ανακαινισθεί και αγιασθεί. «Το γαρ απρόσληπτον, αθεράπευτον » (Κύριλλος Αλεξανδρείας).

γ. Ο Χριστός κατά την επίγεια παρουσία του ενδιαφέρεται όχι μόνο για τις ψυχές, αλλά και για τα σώματα. Θεραπεύει αρρώστους, δίνει το φως σε τυφλούς, χορταίνει πεινασμένους.

δ. Ο Χριστός ανασταίνεται, μετά τον Σταυρό και την Ταφή. Και υπόσχεται την γενική ανάσταση των ανθρώπων, άσχετα με την τελική κατάσταση του καθενός.

2. Στην λατρεία της Εκκλησίας.

α. Η λατρεία μας είναι πνευματική. Όμως συμμετέχει όλο το σώμα, όλες οι αισθήσεις. Όραση (βλέπει τις εικόνες). Ακοή ( ακούει τους ύμνους ). Όσφρηση (οσφραίνεται το θυμίαμα ).

Γεύση (όταν κοινωνούμε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού). Ακόμη συμμετέχει το σώμα με το σημείο του Σταυρού, την κεφαλοκλισία, την γονυκλισία κ.λ.π.

β. Υπάρχουν μυστήρια σχετικά με το σώμα. Το μυστήριο του Γάμου, που ευλογεί μια ψυχοσωματική σχέση των δύο φύλων. Το μυστήριο του Ευχελαίου,που γίνεται για την υγεία ψυχής και σώματος.

γ. Τιμάμε τα Λείψανα των Αγίων. Γιατί πιστεύουμε ότι η Χάρη του Θεού κατοίκησε στην ψυχή, αλλά και στο σώμα των Αγίων. Αλλά και όλων των κεκοιμημένων τα σώματα τα εναποθέτει η Εκκλησία εν τιμή στον τάφο. Και θεωρεί την καύση βεβήλωση και περιφρόνηση του νεκρού σώματος.

3. Στην χριστιανική ζωή.

α. Τα πάθη είναι ψυχικές καταστάσεις,που όμως επηρεάζουν δυσμενώς και την υγεία του σώματος.

Όταν, λοιπόν, η Εκκλησία μας καλεί να απαλλαγούμε από το μίσος, με την αγάπη, από τον θυμό, με την πραότητα, από την λαιμαργία, με την εγκράτεια, από το άγχος με την εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού κ.λ.π δημιουργεί τις ευνοϊκότερες συνθήκες για την υγεία μας.

Γι ´αυτό και ζητάμε και από τον Αγ. Παντελεήμονα να πρεσβεύει προς τον Θεό να μάς χαρίζει «πταισμάτων άφεσιν» που είναι προϋπόθεση και της υγείας του σώματος.

(Παρεμπίπτον ερώτημα: Ποία η σχέση μεταξύ πνευματικού και ψυχιάτρου ; Ο πνευματικός με την Χάρη του Θεού παρέχει την άφεση και απαλλάσσει τον πιστό από τα αισθήματα ενοχής, που προκαλούν πολλά ψυχολογικά προβλήματα. Κάτι, που δεν μπορεί να κάνει ο ψυχίατρος. Ο ψυχίατρος,εκτός των άλλων,συνιστά φάρμακα για το άρρωστο νευρικό σύστημα του ασθενούς. Πράγμα, που δεν μπορεί να κάνει ο πνευματικός. Έχομε δηλ.σχέση αλληλοσυμπληρώσεως).

Και για να ολοκληρώσουμε το θέμα μας,βέβαια,η Εκκλησία τιμά το σώμα,αλλά καταδικάζεται η σωματολατρία. Και μάς θυμίζει ο Μ. Βασίλειος,αυτός που περιέθαλπε τους ασθενείς και ανήμπορους «επιμελού ψυχής πράγματος αθανάτου»!

Ας παρακαλέσουμε,λοιπόν τον Ιαματικό Άγιο Παντελεήμονα να μάς χαρίζει την υγεία τού σώματος αλλά και της ψυχής με τις πρεσβείες του,ώστε να δοξάζωμε τον Θεό «εν τω σώματι ημών και εν τω πνεύματι ημών άτινα εστί του Θεού».

Τέλος ο π. Χρυσόστομος ευχήθηκε τα δέοντα στον εορτάζοντα Μητροπολίτη και εκείνος ευχαρίστησε και ευχήθηκε ο Αγ. Παντελεήμων να σκεπάζει με τις πρεσβείες Του τις οικογένειες όλων χαρίζοντας υγεία ψυχής και σώματος.

koro pantel eorti 1

koro pantel eorti 2

koro pantel eorti 2

koro pantel eorti 1

koro pantel eorti 1

koro pantel eorti 1

koro pantel eorti 1

koro pantel eorti 1

koro pantel eorti 1

koro pantel eorti 1

koro pantel eorti 1

koro pantel eorti 1

koro pantel eorti 1

koro pantel eorti 1

koro pantel eorti 1

Εμφανίσεις: 251011
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: