Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 06/06 12:33

koronias tyflou 20

Την Κυριακή του Τυφλού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Ι. Ναό Εσταυρωμένου Ταύρου και προέστη της Θ. Λειτουργίας πλαισιωμένος από τον προϊστάμενο Αρχιμ. Γαβριήλ Τασσόπουλο και τον συνεφημέριό του Πρωτοπρ. Παναγιώτη Γκουλιαμτζή.

Ο Σεβασμιώτατος ομιλεί επί των αποστολικών περικοπών και συγκεκριμένα επί των περικοπών των Πράξεων των Αποστόλων της τρεχούσης περιόδου.

1. «Παραγγέλλω σοι εν τω ονόματι Ιησού Χριστού εξελθείν απ ´αυτής και εξήλθεν αυτή τη ώρα» (Πράξ. ιστ, 18).

Με την προσταγή αυτή ο Απ. Παύλος «εν τω ονόματι Ιησού Χριστού» απαλλάσσει την «μαντευομένην» των Φιλίππων από το ακάθαρτο πνεύμα,που την κυρίευε.

Έτσι συνέχισε το έργο του Χριστού, γιατί και Εκείνος ανάμεσα στα θαύματα, που πραγματοποίησε ήσαν και θεραπείες «δαιμονιζομένων».

Αυτοί σύμφωνα με την διδασκαλία της Αγ. Γραφής είχαν κυριευθεί από δαιμόνια.

Απο τα κακά πνεύματα,τους εκπεσόντας αγγέλους δηλ. που αντιστρατεύονται στο έργο του Θεού για την σωτηρία του ανθρώπου.

Σε αντίθεση, βέβαια, με τους αγαθούς αγγέλους, που συμπαρίστανται στους «μέλλοντας κληρονομείν σωτηρίαν» (Εβρ. α, 14),δηλ. στούς πιστούς.

2. Αυτά ίσως φαίνονται μυθικά στον σημερινό άνθρωπο. Όμως και οι μύθοι έχουν το βάθος τους και αποκαλύπτουν αλήθειες.

Άλλωστε ο Χριστός ήλθε «ίνα λύση τα έργα του διαβόλου. (Α Ιωάν. γ, 8). Τις περισσότερες φορές κατοχή από διάβολο και ασθένεια συγχαίονται.

Χωρίς να αμφισβητούμε ξεκάθαρες περιπτώσεις κατοχής από δαίμονες - όπως αυτή της περικοπής των Πράξ. Αποστόλων - όμως πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν το κλίμα της εποχής, που απέδιδε κατ´ ευθείαν στους δαίμονες περιπτώσεις, που σήμερα αφορούν την ψυχιατρική.

Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε ασθένεια,με ευρύτερη έννοια, άσχετα από τα φυσικά της αίτια, είναι σημείο της εξουσίας του Σατανά πάνω στους ανθρώπους.

Ο Χριστός θεράπευε χωρίς να χάνει καιρό, για να διακρίνει την φυσική ασθένεια από τον δαιμονισμό: «εξέβαλε τα πνεύματα και π ά ν τ α ς τους κ α κ ώς έ χ ο ν τ α ς εθεράπευσεν» (Ματθ. η, 16).

3. Το έργο αυτό συνεχίζουν οι Απόστολοι,όταν λέγουν «Κύριε και τα δαιμόνια υποτάσσεται ημίν εν τω ονόματί σου» (Λουκ. ι, 17).

Και αυτό τον αγώνα συνεχίζουν όταν κηρύττουν το Ευαγγέλιο. Ο Πέτρος ταπεινώνει τον Σίμωνα τον μάγο.

Ο Παύλος αναγκάζει τον Ελύμα να σιωπήσει και ελευθερώνει και την «μαντευομένην» των Φιλίππων, όπως ακούσαμε σήμερα.

Επίσης γελοιοποιεί και τους «εξορκιστές» της Εφέσου (Πράξ. ιθ, 13 κ.εξ.).

Και είναι θλιβερό ότι έπειτα από 20 αιώνες Χριστιανισμού υπάρχουν άνθρωποι, χριστιανοί κατ´ όνομα,που πιστεύουν σε μαγείες, μαντείες και άλλες ανάλογες αγυρτείες και ξαναγυρίζουν σε σκοτεινές εποχές του Μεσαίωνα.

4. Καμμία δύναμη δεν μπορεί να βλάψει ένα βαπτισμένο πιστό.

Και όλα τα άλλα που γίνονται και λέγονται από ψευδοθαυματοποιούς, μελλοντολόγους (βλέπε ωροσκόπια: τί σχέση μπορεί να έχει η κίνηση των άστρων με την ζωή και την συμπεριφορά του ανθρώπου; Γελοίο και να το σκέπτεται κανείς), μάγους (ο μάγος ισχυρίζεται ότι μπορεί να κάνει όργανό του τον διάβολο και να χρησιμοποιήσει την δύναμή του. Πράγμα αδύνατο και παράλογο).

Όλα αυτά, λοιπόν, η Εκκλησία τα θεωρεί αγυρτείες. Άνθρωποι «πλανώντες και πλανώμενοι» (Β Τιμ. γ, 13), εκμεταλλεύονται τους αφελείς.

Χριστιανός βαπτισμένος και σφραγισμένος με την Χάρη του Αγ. Πνεύματος, δεν πιστεύει τέτοιες ανοησίες. Ούτε φοβάται κάποιες κακιές επιδράσεις επάνω του.

«Μείζων ο εν υμίν ή ο εν τω κόσμω», όπως διαβεβαιώνει τους πιστούς η Επιστολή Α Ιωάννου δ, 4.

Ο Χριστός που είναι μαζί μας και Τον κρατάμε στην καρδιά μας είναι ισχυρότερος από κάθε άλλη κακή επιρροή ή δύναμη από όπου τυχόν και αν θα προερχόνταν αυτή.

Γι´ αυτό εμπιστευόμαστε στον Χριστό. Αγωνιζόμαστε με τον Χριστό και προγευόμαστε εν Χριστώ τον τελικό θρίαμβο της Βασιλείας του Θεού και της δυνάμεώς Του!

koronias tyflou 1

koronias tyflou 1

koronias tyflou 1

koronias tyflou 1

koronias tyflou 1

koronias tyflou 1

koronias tyflou 1

koronias tyflou 1

koronias tyflou 1

koronias tyflou 1

koronias tyflou 1

koronias tyflou 1

koronias tyflou 1

koronias tyflou 1

koronias tyflou 1

koronias tyflou 1

koronias tyflou 1

koronias tyflou 1

koronias tyflou 1

Εμφανίσεις: 302126
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: