Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 22/11 12:13

kor kir

1. « Χριστός εστίν η ειρήνη ημών», τονίζει με έμφαση ο Απ. Παύλος στην επιστολή του προς Εφεσίους που διαβάζεται σήμερα ( Εφεσίους β, 14 ).

Η ειρήνη είναι μια έννοια και μια πραγματικότητα πολύ καίρια, αλλά και πολύ σπάνια δυστυχώς. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η κυριώτερη έκφανση τής ειρήνης είναι η ειρήνη με τον εαυτό μας και μέσα στον εαυτό μας.

Ίσως ακούγεται παράδοξα. Μα είναι δυνατόν να μη έχουμε ειρήνη με τον εαυτό μας; Βεβαίως! Γιατί, πολλές φορές, αναρίθμητες συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα μέσα στον ίδιο τον εαυτό μας.

Συγκρούσεις ανάμεσα σε αντίθετες τάσεις, αισθήματα,επιδιώξεις, επιθυμίες συνειδητές ή και υποσυνείδητες. Θα μπορούσαμε να τα συμπυκνώσουμε όλα στην απλή διατύπωση: Συγκρούσεις ανάμεσα στο καλό και στο κακό. Στον καλό και στον κακό εαυτό μας.

Είναι αυτό,που περιγράφει ο Απ. Παύλος, όταν γράφει: «βλέπω δε έτερον νόμον εν τοις μέλεσί μου  αντιστρατευόμενον τω νόμω του νοός μου» (Ρωμ. ζ, 23).

2. Την ειρήνη την κατακτούμε, όταν αγωνιζόμαστε,με την Χάρη του Θεού, να νικά το καλό μέσα μας. Όμως η ειρήνη του εσωτερικού μας κόσμου διαταράζεται και από άλλες αιτίες εξωτερικές.

Αγχοι, φόβοι, αγωνίες, αβεβαιότητες, ανασφάλειες. Όλες αυτές οι καταστάσεις μόνο με την πίστη στον Χριστό και στην αγάπη Του μπορούν να υπερνικηθούν.

Η εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού μάς ειρηνεύει εσωτερικά. Δεν μας  οδηγεί ούτε στην αδιαφορία ή την μοιρολατρία ή την αρρωστημένη απάθεια.

Αλλά μας δίνει την βάση, το στερεό έδαφος, για να αγωνισθούμε για την κατάκτηση της ειρήνης. «Δος μοι πα στω και τα γάν κινάσω», έλεγε ο αρχαίος σοφός (Αρχιμήδης).

Δώστε μου ένα σημείο να σταθώ - εκτός της γής - και θα μπορέσω να κινήσω την γη ! (με μοχλό εννοείται). Αυτό το σημείο είναι για εμάς η αγάπη του Θεού και η εμπιστοσύνη μας σ' Αυτόν.

3. Και, όταν θα ειρηνεύουμε εσωτερικά, θα είμαστε ειρηνικοί και με τους ανθρώπους γύρω μας, που ιδαιτέρως σήμερα με την πανδημία βιώνουν μια εσωτερική ανασφάλεια, που διώχνει από μέσα τους την ειρήνη.

Και ακόμη ο περιορισμός στο σπίτι, αν ο άνθρωπος δεν έχει μάθει να διαχειρίζεται δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο του, δημιουργεί εκνευρισμούς και ξεσπάσματα, που διώχνουν την ειρήνη και μέσα από το ίδιο μας το σπίτι.

Εμείς όμως  ας ειρηνεύουμε. Και τότε με κατανόηση θα ακούμε το παράπονο που λέει ο Ψαλμωδός της Π. Διαθήκης: «Πολλά παρώκησεν η ψυχή μου μετά των μισούντων την ειρήνην.* Ήμην ειρηνικός° όταν ελάλουν αυτοίς επολέμουν με δωρεάν» (Ψαλμ. 119, 6-7).

Ταλαιπωρήθηκα να συγκατοικώ με αυτούς ,που μισούν την ειρήνη. Εγώ ήμουν ειρηνικός. Όταν συνομιλούσα μαζί τους, με πολεμούσαν άδικα.

Όμως εμείς παρά ταύτα ας αγωνιζόμαστε να είμαστε ειρηνικοί. «Ει δυνατόν το εξ ημών μετά πάντων ανθρώπων ειρηνεύοντες» (Ρωμ. ιβ, 18). Και αυτήν την ειρήνη του Θεού να ακτινοβολούμε γύρω μας.

* Αυτή είναι η σωστή στίξις. Βλ. Καθηγητού Παναγιώτου Μπρατσιώτου: Ωδή των Αναβαθμών.

Εμφανίσεις: 297535
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: