Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 11/10 12:15

koronias skouze 11

Την Κυριακή Δ' Λουκά (11η τ.μ.) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων προσκληθείς χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της Θ. Λειτουργίας στον Ι. Ναό Αγ. Αιμιλιανού (Λόφου Σκουζέ).

Τον πλαισίωσαν ο δραστήριος προϊστάμενος του Ναού Πρωτοπρ. Νικόλαος Αργυρόπουλος και οι Πρωτοπρ. Γεώργιος και Λάζαρος.

Από την αποστολική περικοπή πήρε αφορμή ο Σεβασμιώτατος για το κήρυγμά του.

1. «Ζηνάν τον νομικόν και Απολλώ σπουδαίως πρόπεμψον,ίνα μηδέν αυτοίς λείπη».

Είναι πολύ χαρακτηριστικό,είπε, ότι ο Απ. Παύλος στις επιστολές του,ενώ ομιλεί για υψηλά και μεγάλα,δεν ξεχνά και όσα έχουν σχέση με την καθημερινή ζωή, την συμπεριφορά και την αναστροφή μας με τους άλλους.

Έτσι συμβουλεύει τον Τίτο να φερθεί με κάθε σεβασμό και ευγένεια στα δύο αυτά διακεκριμένα πρόσωπα,τον Ζηνά και τον Απολλώ.

Αλλού συνιστά γενικότερα «τη τιμή αλλήλους προηγούμενοι»( Ρωμ. ιβ´10 ). Να αμιλλάσθε ποιος θα τιμήσει περισσότερο τον άλλο.Με απλά λόγια : να είσθε ευγενείς μεταξύ σας. Εμείς συνήθως είμαστε ευγενείς προς τους ανωτέρους μας και μάλιστα μέχρι κολακείας κάποτε.

Σε όσους όμως θεωρούμε κατωτέρους μας δεν ξέρω αν δείχνουμε την ίδια ευγένεια. Συχνά οι άνθρωποι είναι «τοις ασθενέσει λέοντες και τοις κρατούσι κύνες» ( Γρηγόριος Θεολόγος ).

2. Αλλά τι σημαίνει ευγένεια? Κατά κυριολεξία την υψηλή καταγωγή. Και άρα την σωστή συμπεριφορά λόγω καλής αγωγής. Όταν ο Απ. Παύλος παραγγέλει «τη τιμή αλλήλους προηγούμενοι», χρησιμοποιεί την λέξη «τιμή».

Γιατί κάθε άνθρωπος είναι άξιος τιμής και μόνο επειδή είναι άνθρωπος.Για την Εκκλησία δεν υπάρχει η απρόσωπη μονάδα του οποιουδήποτε κολλεκτιβισμού ή ολοκληρωτισμού. Ο άνθρωπος δεν είναι ένα πιόνι στην παγκόσμια σκακιέρα των συμφερόντων.

Ούτε ένας αριθμός απρόσωπος. Είναι το μοναδικό,ιδιαίτερο μυστήριο του κάθε ανθρωπίνου προσώπου, «υπέρ ού Χριστός απέθανε» (Ρωμ. ιδ´15). Γί αυτό μόνο το πρόσωπο έχει αξία.

Το κάθε πρόσωπο. Ο κάθε άνθρωπος. Ομως δεν έχει οπωσδήποτε αξιοπρέπεια. Μόνο, αν ανταποκρίνεται η ζωή του στην αξία του ως ανθρώπου,έχει και αξιοπρέπεια.

3. Υπάρχει μια πολύ γνωστή εικόνα στην Αγ. Γραφή. Παρουσιάζει τον Χριστό να κτυπά την πόρτα της καρδιάς μας προφανώς « Ιδού έστηκα επί την θύραν και κρούω» ( Αποκ. γ´20 ).

Αυτός, που το λέει αυτό είναι Εκείνος στον οποίο «εδόθη πάσα εξουσία» ( Ματθ. κη ´18 ). Που με «ράβδο σιδηρά» θα μπορούσε να συντρίψει κάθε αντίσταση «ως σκεύη κεραμέως».

Και όμως «κρούει» και περιμένει. Δεν παραβιάζει την πόρτα της καρδιάς μας. Πόση τιμή για τον άνθρωπο ! Πόση ευγένεια του Χριστού,θα λέγαμε.

Και ο Ιερός Χρυσόστομος ρωτά επιγραμματικά: «ο Δεσπότης μου εσφάγη και το αίμα αυτού εξέχεεν υπέρ ανθρώπου, καγώ καταφρονήσαι έχω; και ποίαν έχω συγγνώμην»;

Να η πηγή της ευγένειας του Χριστιανού!

koronias skouze 1

koronias skouze 1

koronias skouze 1

koronias skouze 1

koronias skouze 1

koronias skouze 1

koronias skouze 1

koronias skouze 1

koronias skouze 1

koronias skouze 1

koronias skouze 1

koronias skouze 1

koronias skouze 1

koronias skouze 1

koronias skouze 1

koronias skouze 1

koronias skouze 1

koronias skouze 1

koronias skouze 1

Εμφανίσεις: 300638
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: