Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 10/08 12:45

bradia larisis 1

Πολύ συγκινητικές στιγμές έζησαν οι κάτοικοι της νήσου Σαλαμίνος, το βράδυ της Κυριακής 9ης Αυγούστου 2020, όταν έλαβε χώρα στον προαύλειο χώρο του Δημαρχείου Σαλαμίνος, η ξεχωριστή εκδήλωση και αφιερωματική βραδιά μνήμης και τιμής για τον ορμώμενο από το νησί της Σαλαμίνος, μακαριστό Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κυρό Ιγνάτιο.

Ο Δήμαρχος του νησιού κ.Γεώργιος Παναγόπουλος, εξήρε την προσωπικότητα του Σαλαμινίου Ιεράρχου, που εκόσμησε με την παρουσία του το νησί της Σαλαμίνος, την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου και την Εκκλησία γενικότερα και είπε χαρακτηριστικά ότι ο Μακαριστός Ιγνάτιος, πνευματικός πατέρας όλων μας, έζησε με ταπείνωση, απλότητα και σύνεση, ενώ ευεργέτησε πολλούς συνανθρώπους μας.

Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών, Παιδείας και Πολιτισμού κ.Παντελεήμων Διολέτης, ο κατ' εξοχήν υπεύθυνος για την διοργάνωση των εκδηλώσεων προς τιμήν του μακαριστού Επισκόπου, παρουσίασε με ένα τρόπο πολύ εύστοχο, το βιογραφικό του μεταστάντος Ιεράρχου και αναφέρθηκε σε σημαντικούς σταθμούς της ζωής του, ενώ ο Συνεργάτης του κ.Δημάρχου κ.Δημήτριος Μπίλλης, παρουσίασε με επιτυχία το πρόγραμμα και τους συντελεστές της εκδήλωσης.

Κεντρικός ομιλητής της βραδιάς ήταν ο Αρχιμανδρίτης π.Αχίλλιος Τσούτσουρας, ο οποίος διηκόνησε πλησίον του μακαριστού Ιεράρχου, από μικρό παιδί έως και της μακαρίας τελευτής του.

Ο π.Αχίλλιος, φανερά συγκινημένος, αφού ευχαρίστησε τον οικείο Μητροπολίτη, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνο για την πλούσια πατρική αγάπη του και την ευλογία του, απευθύνθηκε προς τον εντιμότατο Δήμαρχο του Νησιού κ. Γεώργιο Παναγόπουλο, τον οποίον και συνεχάρη για την ωραία έμπνευσή του, να στηθεί προτομή στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου Σαλαμίνος, του μακαριστού Μητροπολίτου Λαρίσης κυρού Ιγνατίου, γεγονός το οποίο θα θυμίζει την γλυκύτατη μορφή και το σπουδαίο πνευματικό έργο του μεταστάντος Ιεράρχου και στις επόμενες γενεές.

Στην συνέχεια μετέφερε σε όλους τους ακροατές, την αγάπη, τις ευχές και τις ευλογίες του διαδόχου του αοιδίμου Ιεράρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου.

Ο ομιλητής ακόμη εξέφρασε προς τον κ.Δήμαρχο αλλά και προς όλους τους συντελεστές της πρωτοβουλίας της προτομής, αλλά και της όλης εκδηλώσεως, τις θερμές ευχαριστίες εκ μέρους των κατά σάρκα αδελφών και οικείων του μεταστάντος Ιεράρχου για την προσγενόμενη τιμή του, στο νησί όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, χειροτονήθηκε και διηκόνησε επί σειρά ετών ως εφημέριος, ιεροκήρυκας και κατηχητής της νεότητος, αφήνοντας μνήμη αγαθού ανδρός και πιστού και αυθεντικού εργάτου του Ευαγγελίου.

Στην συνέχεια ομίλησε για το πρόσωπο και το έργο, του επισκόπου της πόλεως του Αγίου Αχιλλίου και ολοκλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης, χαρακτηρίζοντάς τον ως έναν πολύ ευγενικό και χαρισματικό Ιεράρχη και γενικότερα ως έναν πνευματικό εργάτη της εκκλησίας, που αγωνιούσε πάντοτε για την πρόοδο και την καλλιέργεια των πνευματικών του τέκνων και γενικότερα των ανθρώπων, που τους έβλεπε πάντοτε ως έμψυχες εικόνες του Θεού.

Η καθημερινή του αγωνία δεν ήταν απλώς να μπορέσει να σταθεί η εκκλησία, δίπλα στο δοκιμαζόμενο σύγχρονο άνθρωπο, αλλά ευρισκόμενη δίπλα του, τί θα μπορούσε να του δώσει, πώς θα του χάριζε την πληρότητα και πώς θα μόρφωνε τον Χριστό μέσα στην καρδιά του, πώς θα τον εξήγαγε από την απογοήτευση της εκκοσμικευμένης κοινωνίας και θα τον οδηγούσε στην εμπιστοσύνη, την χαρά και την αυθεντικότητα του χριστιανικού βιώματος.

Απλούς και ταπεινός, ο μακαριστός Ιεράρχης, ευθύς και ανυπόκριτος, ουσιαστικός και οξυδερκής με κυριότερο χαρακτηριστικό της ζωής του, ότι αυτό το οποίο εδίδασκε, το εβίωνε πρώτος ο ίδιος μέσα στην καρδιά του, κατάφερε στην πιο δύσκολη εποχή για την τοπική Εκκλησία, να επουλώσει τα τραύματα των μελών της και να εξαγγείλει πως η μόνη οδός για την κατά Θεόν πρόοδο των ανθρώπων, είναι η οδός της αγάπης, της ενότητας, της ειρήνης και της ομόνοιας.

Ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος, παράλληλα με το έργο του Ευαγγελιστού της ειρήνης, κατόρθωσε μέσα από αντίξοες συνθήκες και στηριζόμενος τελικά στην αγάπη του ποιμνίου του, να επιτελέσει αθόρυβα πλούσιο ποιμαντικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο, αφήνοντας στην τοπική εκκλησία εκτός από το έμψυχο υλικό, πολλούς νέους Ιερούς Ναούς και Ιερές Μονές, αλλά και ευαγή ιδρύματα, μέσα από τα οποία δοξάζεται ο Θεός και αναπαύονται οι άνθρωποι.

Τέλος ο π. Αχίλλιος, αναφέρθηκε σε πολλές άγνωστες πτυχές της ζωής του μακαριστού Ιεράρχου και σε προσωπικές του μαρτυρίες που εδείκνυαν την πνευματικότητα του ανδρός, που κατάφερνε να συγκεντρώνει γύρω του όχι μόνο τους εγγύς του Θεού, αλλά ακόμη ακόμη και τους μακράν του Θεού ευρισκομένους και να τους οδηγεί στον Χριστό και την Εκκλησία του, ενώ στάθηκε επικριτικός στα διάφορα συναισθηματικά φληναφήματα και τις ρηχές αγαπολογίες, που εσχάτως λέγονται και γράφονται, για τον μακαριστό Ιεράρχη, εντελώς ξένα προς το πνεύμα του και το φρόνημα του.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε μία πολύ όμορφη συναυλία επίκαιρων Θεομητορικών ύμνων και ασμάτων αφιερωμένων στον μακαριστό Ιεράρχη, υπό του παγκοσμίως γνωστού ερμηνευτή ορθόδοξων ύμνων, Αρχιμανδρίτου π.Νικοδήμου Καβαρνού, πλαισιουμένου υπό των σπουδαίων συνεργατών του, που κατέπληξε όλους τους παρευρισκομένους.

Η εκδήλωση έκλεισε με την συγκινητική προσφώνηση του εκπροσώπου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνου, Αρχιμανδρίτου π. Τιμοθέου Λαϊβερά, Αρχιερατικού Επιτρόπου Σαλαμίνος, ο οποίος μετέφερε τις ευχές του Σεβασμιωτάτου και αναφέρθηκε τόσο στις τελευταίες ώρες του εκλιπόντος όσο και στην αγάπη που είχαν όλα αυτά τα χρόνια μεταξύ τους.

bradia larisis 2

bradia larisis 2

bradia larisis 2

bradia larisis 2

bradia larisis 2

bradia larisis 2

bradia larisis 2

bradia larisis 2

bradia larisis 2

bradia larisis 2

bradia larisis 2

bradia larisis 2

bradia larisis 2

bradia larisis 2

Εμφανίσεις: 300861
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: