Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 12/05 23:51

moni seltsou 2

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr


Όταν τελούνται ακολουθίες στην Μονή Σέλτσου, στις Πηγές Άρτας, αυτές γίνονται με κεριά ή γεννήτριες, γιατί δεν έχει φθάσει εκεί ακόμη το ηλεκτρικό ρεύμα! Εν έτει 2020!

Τι και αν πρόκειται για ανακηρυγμένο από το υπουργείο Πολιτισμού θρησκευτικό μνημείο μεγάλης σπουδαιότητας.

Σύμφωνα με ερευνητές το κτηριακό συγκρότημα της Μονής αρχικά κτίστηκε τον 10ο αιώνα και καταστράφηκε από μεγάλο σεισμό στις αρχές του 15ου, για να ανεγερθεί εκ νέου το 1697.

Σήμερα διασώζεται μόνο ο κυρίως ναός με εξαιρετικές αγιογραφίες και τοιχογραφίες.

Το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο έχει χρυσό επίχρισμα, εικόνες αξίας και φυτικό και ζωικό διάκοσμο σε φόντο κυανέρυθρο. Υπάρχει ακόμη και τμήμα των κελιών, που ανακαινίστηκαν.

Τι και αν έχει ιστορική σημασία, αφού εκεί τον Απρίλιο του 1804 έγινε η μεγάλη μάχη των Σουλιωτών, μετά από μήνες πολιορκίας, με τους Τουρκαλβανούς του Αλή Πασά, η οποία κατέληξε στο ολοκαύτωμα 1300 πολεμιστών, ελάχιστοι γλίτωσαν, ενώ 250 γυναικόπαιδα ρίχτηκαν στο φαράγγι για να γλυτώσουν την ατίμωση.

Τι και αν η Περιφέρεια Ηπείρου αναστήλωσε το μνημείο, έκανε σωστικές παρεμβάσεις, ανακατασκεύασε τα κελιά, βελτίωσε τη οδική πρόσβαση σ' αυτό.

Η Μονή, όπως επισημαίνει σε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Γ. Στάσση ο πρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας Χρ. Καπερώνης, δεν έχει ηλεκτροδοτηθεί.

Και χωρίς ηλεκτρισμό δεν μπορεί να υπάρξει, επί της ουσίας, αξιοποίησή της, ούτε δυνατότητα εγκαταβίωσης μοναχών.

Παρότι οι διαδικασίες για ηλεκτροδότηση ξεκίνησαν εδώ και τρία ολόκληρα χρόνια και διέθεσε προς το σκοπό αυτό η Περιφέρεια Ηπείρου 71.752,38 ευρώ, παρατηρείται στασιμότητα.

Όπως επισημαίνει ο κ. Καπερώνης «ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη το Μάιο του 2018 ανέθεσε το έργο της ηλεκτροδότησης της Μονής Σέλτσου στη ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ). Επίσης προκατέβαλε ολόκληρο το ποσό της πίστωσης της Περιφέρειας Ηπείρου. Εμείς τρία χρόνια τώρα, περιμένουμε να ανάψουν τα φώτα του Σέλτσου. Ματαια όμως. Μείναμε ακόμη στα κεριά και τις γεννήτριες όπως εδώ και 40 χρόνια. Η δικαιολογία από πληροφορίες που έχουμε είναι ότι δεν υπήρχε επάρκεια υλικών. Κολώνες ξύλινες κυρίως».

Και καταλήγει ο κ. Καπερώνης: «Ξεμείναμε να περιμένουμε το ρεύμα, που δεν έρχεται... Ζητάμε άμεσα γίνει η ηλεκτροδότηση της Μονής Σέλτσου, ώστε κατά τις φετινές καλοκαιρινές εκδηλώσεις μνήμης του Αυγούστου να υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα. Έχουμε αγωνιστεί για σαράντα χρόνια να αναδειχθεί και να προστατευτεί αυτό το σπουδαίο ιστορικό μνημείο και μας πονάει. Μας θλίβει αυτή εκκρεμότητα που εν τέλει, αποτελεί ανασχετική τροχοπέδη στην περαιτέρω ανάδειξη του μνημείου».

moni seltsou 1

Εμφανίσεις: 300540
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: