Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 25/03 10:44

koronias loxeutria 1

"Ακουε θαυμάτων ουρανέ και ενωτίζου η γη, ότι θυγάτηρ χοϊκού, του πεπτωκότος Αδάμ Θεού εχρημάτισε του εαυτής τε λοχεύτρια"!

Μπροστά σ'αυτό το ασύλληπτο για το νου του ανθρώπου γεγονός, που περιγράφει με θαυμασμό ο Υμνωδός, ποιά ήταν η στάση της Παναγίας; Στην αρχή είναι φυσική η έκπληξη. "Πώς έσται μοι τούτο"; Ρωτά.

Και παίρνει την απάντηση: "Πνεύμα Άγιον επελεύσεται επί σε και δύναμις Υψίστου επισκιάσει σοι" (Λουκά α, 35). Τι σημαίνει αυτό; Ερμηνεύει τίποτα λογικά; Οχι!

Και όμως η Παναγία απαντά καταφατικά στον Άγγελο: "Ιδού η δούλη Κυρίου, γένοιτό μοι κατά το ρήμα σου". Δηλ. δέχεται το υπέρλογο και υποτάσσεται στο θέλημα του Θεού.

Και τώρα ας έλθουμε σε μάς. Εμείς κάνουμε κέντρο του παντός τον εαυτό μας και δεν δεχόμαστε ό,τι υπερβαίνει την λογική μας – όπως είναι τα μυστήρια του Θεού.

Αλλά δεν δεχόμαστε και λογικά πράγματα της καθημερινής ζωής. Δεν δεχόμαστε την γνώμη, την κρίση,τις σκέψεις των άλλων,έστω και σωστές.

Πολύ μάλλον τα του Θεού, όταν ο Θεός μάς ζητά κάτι αντίθετο εκ πρώτης όψεως με την λογική ή το κοντόφθαλμο συμφέρον μας.

Ξεχνάμε ότι οι δυνατότητες της λογικής μας είναι περιορισμένες.

Η Παναγία δέχεται το υπέρλογο και υποτάσσεται στο θέλημα του Θεού, αλλά και εναποθέτει με πλήρη εμπιστοσύνη τον εαυτό της στα χέρια του Θεού. Διότι πιστεύει.

Και "η πίστις υπέρ τας λογικάς δυνάμεις την ψυχήν εις συγκατάθεσιν έλκει" (Μέγας
Βασίλειος).

Γι' αυτό κάποτε η πίστη φαίνεται σαν σύγκρουση με το μηδέν. Σαν άλμα στο κενό! Που μας φέρνει όμως στην αγκαλιά του Θεού.

Η απάντηση στην πίστη της Παναγίας ήταν: "Δύναμις Υψίστου επισκιάσει σοι".

Με αυτήν την πίστη, που ορισμένοι θέλουν να την παραμερίσουν, ξεσηκώθηκαν οι προπάτορές μας και αποτίναξαν τον ζυγό της τετρακοσιαετούς σκλαβιάς.

Η "δύναμις Υψίστου" τους ενίσχυσε. Αν και εμείς έχουμε πίστη, η δύναμη του Υψίστου θα επισκιάσει και μάς.

Και στις δύσκολες αυτές ημέρες της δοκιμασίας, που περνάμε ας μένουμε «εδραίοι» στην πίστη και με εμπιστοσύνη στην αγάπη του Θεού, ας επαναλαμβάνουμε: «εί ο Θεός μεθ'ημών, ουδείς καθ' ημών"! Τίποτα και κανείς δεν μας φοβίζει.

Αρκεί να κάνουμε την καρδιά μας κατοικητήριο του Θεού,ώστε να μένουμε κοντά στο Χριστό και στην Εκκλησία, που είναι "ο Χριστός παρατεινόμενος εις τους αιώνας".

Εμφανίσεις: 208132
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: