Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 24/03 11:00

spetses shmaia

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr


Πλησιάζει ο διπλός εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της επετείου κήρυξης της επανάστασης του 1821 και μάλλον, κινούμενοι στους ρυθμούς του κοροναϊού,  φαίνεται πως το έχουμε ξεχάσει ή τουλάχιστον δεν μας απασχολεί ιδιαίτερα.

Και με αφορμή το διπλό εορτασμό αναρωτιέται κανείς: Πόσο Ορθόδοξοι είμαστε;  Και πόσο ελεύθεροι είμαστε;

Και, όμως, για εμάς σήμερα, που είμαστε «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» μέσα στα σπίτια μας, η διπλή εορτή έχει ιδιαίτερο συμβολισμό. Πίστης και ελευθερίας συμβολισμό.  

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι η καλή αγγελία, που δόθηκε, μέσω του αρχαγγέλου, ότι ο Λόγος του Θεού θα γίνει άνθρωπος για να μας ελευθερώσει από τα πάθη και τις αμαρτίες μας.

Η επανάσταση του 1821 είχε ως στήριγμα, για την επιτυχία της, την πίστη στο Θεό και συμμετείχε σ’ αυτή, χύνοντας  αίμα, ο κλήρος,  με σκοπό την ελευθερία.

Παρατηρείται αυτές τις στιγμές μια ανάγκη αφύπνισης της Ορθόδοξης συνείδησης, αλλά και μια ανάγκη βαθύτατης μετάνοιας.

Ο καθένας μας ας ερευνήσει τη σσυνείδησή του με ειλικρίνεια και αντικειμενικότητα. Και ας δούμε το μερίδιο της δικής μας ευθύνης.

Και να κοιτάξουμε να γίνουμε ο καθένας μας σωστός Ορθόδοξος Χριστιανός, στην πίστη, στο ήθος και στο βίωμα.

Αυτή θα είναι η θετικότατη συμβολή μας και η μεγαλύτερη προσφορά μας στη διέξοδο από το σημερινό αδιέξοδο και στον επαναπροσανατολισμό από τον εκτροχιασμό.

Εξάλλου ένα αίτημα των καιρών μας είναι η αληθινή ελευθερία, που θα τη βρούμε μόνο αν ξαναγυρίσουμε κοντά στο Θεό.

Αυτό απουσιάζει από τη ζωή μας. Ο Θεός. Απουσιάζει η αλήθεια του Χριστού, γι’ αυτό ο «πρίγκηπας» της θεϊκής δημιουργίας άνθρωπος όλο και κατρακυλά…

Αν το καλοδούμε δεν είμαστε πραγματικά ελεύθεροι, αλλά η κοινωνία θυμίζει έναν ¨Πύργο Βαβέλ». Γι’ αυτό και η αντιφατικότητα. Οικοδομή χωρίς θεμέλια η εποχή μας, γι’ αυτό και τα γκρεμίσματα.

Ζωή αυτονομημένη από το Θεό, είναι ζωή ανεξέλεγκτη και αυτοκαταστροφική.

Κάποτε ο ο πρώτος άνθρωπος με την κακή χρήση της ελεύθερης θέλησής του γκρεμίστηκε.

Για να αποφύγουμε την παραμόρφωση του ανθρώπου και την κοινωνική τραγωδία της τωρινής θλιβερής πραγματικότητας, οφείλουμε να μην κάνουμε το σφάλμα να απομακρυνόμαστε από το Θεό, ώστε να γίνουμε όντως ελεύθεροι, γιατί τώρα δεν είμαστε.

Και να μη χρησιμοποιούμε λανθασμένα την ελεύθερη θέληση, που μας έδωσε ο Θεός. 

Εμφανίσεις: 194037
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: