Γράφτηκε από τον/την Ι.Μ. Θήρας. 21/11 19:56

eisodia amorgos 15

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε στο σπηλαιώδες Καθολικό της Ιεράς Μονής Χοζοβιωτίσσης Αμοργού,  η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, αλλά και η έλευση της θαυματουργής Εικόνας της Θεοτόκου στο Νησί της Αμοργού από την Ιερά Μονή Χοζεβά της Παλαιστίνης τον 9ο αιώνα, θέση που κατά την παράδοση επέλεξε η ίδια η Παναγία.

Πλήθος πιστών και ευσεβών προσκυνητών τόσο από το Νησί της Αμοργού, όσο και από πολλά μέρη της πατρίδας μας προσήλθαν ευλαβικά στις Ιερές Ακολουθίες του Πανηγυρικού Εσπερινού, της Ιεράς Αγρυπνίας και της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας για να τιμήσουν το πρόσωπο της Μητέρας του Θεού και να αποδώσουν τον μύχιο σεβασμό τους στο πρόσωπο της κατά χάριν Μητέρας όλων των Χριστιανών.

Των Ιερών Ακολουθιών προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Επιφάνιος με τη συμμετοχή του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Πανοσ. Αρχιμ. Σπυρίδωνος Δεναξά, κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως, αλλά και κληρικών που έλκουν την καταγωγή τους από τη Νησί της Αμοργού, ανάμεσά τους ο Προϊστάμενος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών Πρωτοπρ. π. Θωμάς Συνοδινός και ο Πανοσ. Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Αρχιμ. Επιφάνιος Αρβανίτης.

Το θείο λόγο κατά τον Πανηγυρικό Εσπερινό κήρυξε ο Πανοσ. Αρχιμ. Επιφάνιος Αρβανίτης, ο οποίος αναφέρθηκε στη θεολογική σημασία της εορτής των Εισοδίων και στην ύψιστη τιμή που αποδίδει η Εκκλησία μας στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, ενώ κατά την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, το θείο λόγο κήρυξε ο Πρωτοπρ. π. Θωμάς Συνοδινός, ο οποίος αναφέρθηκε στις παλαιοδιαθηκικές προτυπώσεις που αναφέρονται στην «απείρανδρον Μητέρα του Εμμανουήλ» και στο γεγονός, ότι με την είσοδο και την αφιέρωσή Της στο Ναό του Σολομώντος, η Παναγία προαναγγέλλει τη σωτηρία μας και γίνεται ο ζωντανός και έμψχυχος ναός του Θεού.

Η Ιερά Μονή Παναγίας Χοζοβιωτίσσης Αμοργού ιδρύθηκε την περίοδο της Εικονομαχίας τον 9ο αι. και αποτελεί μοναδικό δημιούργημα της αιγιοπελαγίτικης μοναστηριακής αρχιτεκτονικής, αλλά και πνευματικό ορόσημο του ελληνικού χώρου ανά τους αιώνες. Η σημερινή του μορφή ανάγεται στα τέλη του 11ου αιώνα, στα χρόνια του αυτοκράτορα Αλέξιου Κομνηνού.

eisodia amorgos 1

eisodia amorgos 1

eisodia amorgos 1

eisodia amorgos 1

eisodia amorgos 1

eisodia amorgos 1

eisodia amorgos 1

eisodia amorgos 1

eisodia amorgos 1

eisodia amorgos 1

eisodia amorgos 1

eisodia amorgos 1

eisodia amorgos 1

eisodia amorgos 1

eisodia amorgos 1

Εμφανίσεις: 300579
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: