Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 19/11 18:56

kleisoura 9

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος για τη Romfea.gr


Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημητρίου κηδεύτηκαν στις 19 Νοεμβρίου στην Κλεισούρα τα οστά άλλων 193 στρατιωτών, που έπεσαν κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο και μέχρι τώρα παρέμεναν σε χαράδρες και φαράγγια.

Εκτυλίχθηκαν συγκινητικές στιγμές, που κορυφώθηκαν όταν τα οστά τοποθετήθηκαν στους τάφους, που πλέον έχουν εξαντληθεί.

Ωστόσο υπάρχει συμφωνία Αλβανικής και Ελληνικής πλευράς, να παραχωρηθεί διπλανό οικόπεδο, προκειμένου να διευρυνθεί το στρατιωτικό νεκροταφείο Κλεισούρας, το οποίο δημιουργήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, μαζί με την Μονή του αγίου Νικολάου.

Δάκρυα στα μάτια των παρευρισκόμενων κύλησαν όταν με συγκλονισμένο άτομο από τη Θεσσαλία αποχαιρέτισε τον πατέρα του, ύστερα από τόσα χρόνια, τον οποίο δεν είχε γνωρίσει ποτέ.

Στον υψηλό σταυρό της Μονής, στεφάνια κατέθεσαν η Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα Σοφία Φιλιππίδου, ο υποπτέραρχος Κων/νος Άγγος ως εκπρόσωπος του ΓΕΕΘΑ, ο Έλληνας και ο Αλβανός εκπρόσωπος της Μικτής Ομάδας Έρευνας, καθώς συγγενείς και φίλοι των πεσόντων.

Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για την ταφή των οστών των νεκρών στρατιωτών έγινε το 2009.

Πρακτικά, ωστόσο, «ξεκλείδωσε» το 2018, έπειτα από 9 χρόνια, οπότε από μικτή επιτροπή ξεκίνησαν οι εργασίες εντοπισμού των οστών.

Χιλιάδες Έλληνες ήταν οι στρατιώτες που άφησαν τα κόκαλά τους πολεμώντας στο αλβανικό μέτωπο κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου από τον Οκτώβριο του 1940 μέχρι τον Μάιο του 1941.

Κάποιοι καταπλακώθηκαν από πέτρες και χώματα. Άλλοι διαμελίστηκαν και έγιναν βορά για τα άγρια ζώα. Πολλοί σκεπάστηκαν από το βαρύ χιόνι.

Στην ιστορική Κλεισούρα πέρασαν τουλάχιστον δύο μήνες για να λιώσουν τα χιόνια και να αποκαλυφθούν τα νεκρά σώματα των πολεμιστών. Έλληνες και Ιταλοί βρέθηκαν αγκαλιά με τον εξοπλισμό τους.

Με το τέλος του Ελληνοϊταλικού πολέμου από τον Μάιο του 1941 μέχρι τον Νοέμβριο του 1942, οι Ιταλοί, ως κυρίαρχοι στην Αλβανία, συγκρότησαν ειδική μονάδα για να βρουν τους νεκρούς τους. Κατασκεύασαν πρόχειρα νεκροταφεία, στα οποία συγκέντρωσαν Ιταλούς και όσους Έλληνες έβρισκαν. Οι χώροι ταφής Ιταλών και Ελλήνων.

Ο προσδιορισμός των νεκρών βασίστηκε στις μεταλλικές ταυτότητες που φορούσαν μόνο οι Ιταλοί στρατιώτες και οι Έλληνες αξιωματικοί.

Τα οστά των Ελλήνων, που δεν αναγνωρίστηκαν, τοποθετήθηκαν σε ξύλινα κιβώτια ή θάφτηκαν πρόχειρα με την επιγραφή «greco soldato sconosciuto», δηλαδή «άγνωστος Έλληνας πολεμιστής».

Πέρασαν 77 ολόκληρα χρόνια για να ξεκινήσουν οι εκταφές, αφού η διαδικασία αυτή πέρασε από διάφορα στάδια.

Οι εκταφές θα συνεχιστούν μέχρι την περιοχή της Κορυτσάς, όπου υπολογίζεται πως βρίσκονται πρόχειρα θαμμένοι περίπου 6.000 από τους 8.000 Έλληνες που σκοτώθηκαν σε μάχες με τους Ιταλούς...

kleisoura 1

kleisoura 1

kleisoura 1

kleisoura 1

kleisoura 1

kleisoura 1

kleisoura 1kleisoura 1

Εμφανίσεις: 300587
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: