Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 19/09 23:40

sidirokastroy mones 6

Στα 18 χρόνια ποιμαντορίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου στην Ιερά Μητρόπολη Σιδηροκάστρου, με τη Χάρη Του Θεού και την αγιαστική και ευεργετική παρουσία και προστασία του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και του ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου των προστατών αμφοτέρων, σφυρηλατήθηκαν άρρηκτοι πνευματικοί δεσμοί, αγάπης, συνεργασίας και αδελφοσύνης έν πνεύματι πραότητος και αληθείας μεταξύ της Ιεράς Μητροπόλεως Σιδηροκάστρου και των Ιερών Μονών Ξενοφώντος και Παντοκράτορος του Αγίου Όρους.

Συνεκτικός κρίκος όλων ήταν και είναι η γυναικεία Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου, που βρίσκεται στα όρια της Ιεράς Μητροπόλεως Σιδηροκάστρου.

Το σπουδαίο και πασίγνωστο ανά την οικουμένη Ησυχαστήριο του ενδόξου Προφήτου και Βαπτιστού Ιωάννου κτίστηκε πριν 35 χρόνια και ολοκληρώθηκε με την άοκνη φροντίδα αλλά και πνεύμα Θεού, πίστεως και αγάπης από τον Ηγούμενο της Ι.Μ. Ξενοφώντος Γέροντα Αλέξιο, ο οποίος το επάνδρωσε με 40 αξιόλογες μοναχές υψηλού πνευματικού, ηθικού και μορφωτικού επιπέδου.

Πρωταγωνίστρια αυτής της σχέσης, η ευεργετική και συνεκτική παρουσία της Γερόντισσας Ιακώβης ,η οποία με τη σύνεση, τη σοφία και την πνευματική διάκριση της γνωρίζει να χειρίζεται ως "γυναίκα" πολύ καλά πρόσωπα και πράγματα και να γίνεται "γέφυρα" ενότητος και πνευματικής επικοινωνίας όλων.

Οι σχέσεις του Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου και του Γέροντα Αλεξίου καθώς και στο σύνολο τους όλων των Ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως Σιδηροκάστρου και όλων των Μοναχών της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος και Παντοκράτορος είναι κάτι περισσότερο από αδελφικές ή και πατρικές.

Σ΄ αυτή τη σχέση σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος Γέροντας Γαβριήλ με το φωτεινό παράδειγμα το ταπεινό και ησύχιο του χαρακτήρος του ως άνθρωπος του Θεού "ο τρέμων τους λόγους του Θεού" κατά τον Προφήτη.

Η Ηγουμένη Ιακώβη και όλες οι αδελφές της Ιεράς Μονής Ακριτοχωρίου δεν θα μπορούσαν να είναι απούσες απο την πνευματική σχέση της φανέρωσης με απλούς τρόπους της επιφάνειας της δόξης του Θεού στο μέσον όλων σύμφωνα και με την δική Του διαβεβαίωση, ότι θα βρίσκεται στο μέσον αυτών.

Η ανταλλαγή επισκέψεων και οι λειτουργικές ευκαιρίες για όλους Μητροπολίτη, Ηγουμένων, Ιερέων, Μοναχών και Μοναζουσών αναπόφευκτα είναι μονόδρομος αγάπης και επικοινωνίας με όλα τα ευεργετικά αποτελέσματα στους πιστούς που με προσμονή προσβλέπουν στα πρόσωπα όλων γιατί όλοι διακονούν το μυστήριο της παρουσίας του Θεού στον κόσμο και στον άνθρωπο.

Έτσι συχνά ο Σεβασμιώτατος επισκέπτεται τις Ιερές Μονές Ξενοφώντος και Παντοκράτορος του Αγίου Όρους αλλά και συχνότερα το Ιερό Ησυχαστήριο του Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου της Μητροπόλεως του και συμμετέχει σε πλήθος εορταστικών και λατρευτικών εκδηλώσεων.

Οι Πανοσιολογιώτατοι Καθηγούμενοι Αλέξιος και Γαβριήλ ελεύθερα και όποτε θέλουν επισκέπτονται την Ιερά Μητρόπολη και ειδικότερα το Ιερό Ησυχαστήριο του Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου για πνευματικό εφοδιασμό των μοναζουσών και των πιστών, για Θείες Λειτουργίες και εξομολογήσεις.

Η Καθηγουμένη Ιακώβη, φρόνιμη και ακέραιη παραμένει τω Μοναστηρίω προς ανακούφιση των ψυχών που της εμπιστεύθηκε ο Θεός και ο Τίμιος Πρόδρομος και στηριγμό των πολλών προσκυνητών.

Μέσα λοιπόν σ΄ αυτό το κλίμα της αγάπης και της συναλληλίας ο Πανοσιολ. Καθηγούμενος Αλέξιος παρεχώρησε στον Σεβ. Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου Μονύδριο όχι μικρό επ΄ ονόματι του Αγίου Νικολάου πλησίον της Ι.Μ.Ξενοφώντος, έξω από τα τείχη αυτής προς ησυχίαν με δύο μεγάλα αρχονταρίκια κελλιά και βοηθητικούς χώρους.

Τούτο με πολύ φροντίδα ανεκαινίσθη υπό αμφοτέρων.

Όμως για την ουσιαστικότερη και καλύτερη συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου εις το Μοναστηριακό Τυπικό ο Ηγούμενος Αλέξιος από υπερβάλλοντα σεβασμό και αγάπη και τιμής ένεκεν παρεχώρησε στον Σεβασμιώτατο και δεύτερο μόνιμο "σκήνωμα"- κελλί εντός της Ιεράς Μονής και σε περίοπτη θέση.

Για τον λόγο αυτό τις μέρες αυτές δηλαδή από την Δευτέρα έως την Τετάρτη 15 εώς και 18 Σεπτεμβρίου, ο Σεβ. βρέθηκε στην Ιερά Μονή ακολουθώντας το πρόγραμμα των Μοναχών κατά πάντα, Ιερουργώντας και ομιλώντας κατά περίστασιν καταλλήλως αλλά και επικοινωνώντας με απλότητα και αγαθότητα με όλους τους μοναχούς μικρότερους και μεγαλυτέρους στα διακονήματα τους και στον ελεύθερο χρόνο τους με πνεύμα διάκρισης "ίνα μη πρόσκομμα δώσει τω Μοναστηρίω".

sidirokastroy mones 1

sidirokastroy mones 1

sidirokastroy mones 5

sidirokastroy mones 1

sidirokastroy mones 1

sidirokastroy mones 1

sidirokastroy mones 1

Εμφανίσεις: 300315
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: