Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 13/09 23:13

56 main

Γραφείο ρεπορτάζ: Romfea.gr


Ποινική δίωξη με την κατηγορία της υπηρεσιακής πλεκτάνης ξεκίνησε από την Ουκρανική Αστυνομία, σύμφωνα με το ουκρανικό ειδησεογραφικό Πρακτορείο «Vesti.ua» σε βάρος του πρώην διευθυντή του τμήματος θρησκευτικών και εθνοτικών θεμάτων του υπουργείου Πολιτισμού Αντρέι Γιουράς.

Να αναφερθεί ότι ο Αντρέι Γιουράς ήταν ο άνθρωπος κλειδί στο θέμα της προώθησης της αυτοκεφαλίας και της συνεργασίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με την Κυβέρνηση του Πέτρο Ποροσένκο.

Σύμφωνα με το δημοσιεύμα ο λόγος της ποινικής διαδικασίας αποτέλεσε η έκθεση («Θρησκευτικά συμπεράσματα»), που είχε καταθέσει από το 2017, στην οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία συνομιλητών από τις αρχές διαφύλαξης της δημόσιας τάξης, προβάλλει το όνομα του επικεφαλής του τμήματος διευθέτησης διαθρησκευτικών διαφορών της Επαρχίας Ρόβνο της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας πρωθιερέα Βίκτωρ Ζεμλιανόι.

Με βάση τα «συμπεράσματα» του κ. Γιουράς, πριν από δύο χρόνια είχε ξεκινήσει διαδικασία σε βάρος του ιερέα, σχετικά με υποψίες κατά το άρθρο 161 του Ποινικού Κώδικα σε θέματα θρησκείας.

Σε έγγραφο που αποτέλεσε τη βάση της ποινικής δίωξης σε βάρος Αντρέι Γιουράς, αναφέρεται: «…υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Πολιτισμού της Ουκρανίας, σκόπιμα, προκειμένου να παράσχει σε όργανο προδικαστικής έρευνας τη δυνατότητα τεχνητής δημιουργίας ενοχοποιητικών αποδείξεων, χρησιμοποίησε την υπηρεσιακή του θέση αντίθετα προς τα συμφέροντα της υπηρεσίας, παραβιάζοντας τα άμεσα καθήκοντά του και, ενεργώντας με σκοπό τη δημιουργία αρνητικής εικόνας του οργανισμού “Μητρόπολη Κιέβου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας” μέσω της δυσφήμισης βασικών διακόνων της, συνέταξε το έγγραφο “Θρησκευτικά συμπεράσματα”, και έβλαψε με αυτό τον τρόπο τον... Βίκτωρ Ζεμλιανόι».

Την εν λόγω πλεκτάνη ανακάλυψε η Κρατική Υπηρεσία Ερευνών, η οποία αποφάσισε να μελετήσει το θέμα της νομιμότητας της ποινικής δίωξης κατά του πρωθιερέα Βίκτωρ Ζεμλιανόι.

Επίσης το διάσημο Πρακτορείο “Vesti.ua” αναφέρει για πρώτη φορά την κύρια αιτία της άρνησης του νέου Προέδρου Β. Ζελένσκι να υπογράψει κοινό έγγραφο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κατά τη διάρκεια της επισκέψεως του στο Φανάρι τον Αύγουστο.

Συγκεκριμένα στο κείμενο που ετοιμάστηκε και συμφωνήθηκε μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έγινε μια αλλαγή, η οποία φέρεται να προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του κ. Ζελένσκι.

Πρόκειται για μια μόνο παράγραφο, στην οποία γινόταν λόγος για τη συγκατάθεση του Προέδρου της Ουκρανίας να διασφαλίσει τη συνέχεια της θρησκευτικής πολιτικής του προκατόχου του.

Λέγεται ότι ο Πρόεδρος Ζελένσκι μόλις ανέγνωσε την συγκεκριμένη παράγραφο, αρνήθηκε ευγενικά να υπογράψει το έγγραφο στο σύνολό του. 

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Σύνταγμά της, η Ουκρανία αποτελεί κοσμικό κράτος: «Ο καθένας έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της κοσμοθεωρίας και του θρησκεύματος. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει την ελευθερία να ομολογεί οποιαδήποτε θρησκεία ή να μην ομολογεί καμιά θρησκεία, να πραγματοποιεί ανεμπόδιστα, μεμονωμένα ή ομαδικά, θρησκευτικές λατρείες και τελετουργίες, να διεξάγει θρησκευτική δραστηριότητα. Η άσκηση αυτού του δικαιώματος μπορεί να περιοριστεί από τον νόμο μόνο για λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης, της υγείας και της ηθικής του πληθυσμού, ή της υπεράσπισης των δικαιωμάτων και ελευθεριών των άλλων ανθρώπων.”

giourasΟ Αντρέι Γιουράς

Εμφανίσεις: 244271
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: