Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 30/08 19:25

Ekklisia Ellados Ierarchia

Του Αιμίλιου Πολυγένη


Πλούσιο είναι το «μενού» της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας τον Οκτώβριο, καθώς εκτός από τις εκλογές σε τρείς Ιερές Μητροπόλεις (Φθιώτιδος, Καλαβρύτων, Λήμνου) εκτός ημερήσιας διάταξης αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της αναγνώρισης της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Την εβδομάδα 7-11 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες μίας Συνόδου που έχει πολλά και σημαντικά να αναλύσει.

Δεν είναι μόνο οι προγραμματισμένες σημαντικές ομιλίες και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Είναι οι εκλογές σε τρεις μητροπόλεις και μεγάλα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα, όπως η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, το προσφυγικό και, φυσικά, το θέμα σχετικά με την αναγνώριση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Τα φαβορί

Στη Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος η Ιεραρχία έχει καταλήξει στο όνομα του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Επισκόπου Θεσπιών Συμεών.

Στη Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων ο Α΄ Γραμματέας της Συνόδου και Καθηγούμενος της Μονής Μ. Σπηλαίου, Αρχιμ. Ιερώνυμος Κάρμας επίσης αποτελεί το φαβορί.

Για την Ιερά Μητρόπολη Λήμνου τα δύο ονόματα που ακούγονται μέχρι στιγμής είναι του Αρχιμ. Ιερόθεου Καλογερόπουλου, Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητρόπολης Μεσογαίας, αλλά και του Αρχιμ. Πλάτωνα Κρικρή, στελέχους της Ιεράς Συνόδου.

Τα παραπάνω ονόματα φαίνεται να είναι και οι προτάσεις του Αρχιεπισκόπου αλλά και τυγχάνουν της καθολικής αποδοχής του σώματος της ιεραρχίας.

Ουκρανικό

Η τελευταία συνεδρίαση της ΔΙΣ κατέδειξε πως το ουκρανικό απασχολεί σε μέγιστο βαθμό την Εκκλησία της Ελλάδος.

Η ΔΙΣ αναγνώρισε το δικαίωμα τόσο του Οικουμενικού Πατριάρχη να παραχωρεί το Αυτοκέφαλο σε μία Ορθόδοξη Εκκλησία και, ταυτόχρονα, εξουσιοδότησε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, σε απόλυτα συνοδικό πνεύμα, να χειριστεί με λεπτότητα περαιτέρω την υπόθεση.

Μητροπολίτες που είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Αρχιεπίσκοπο κατά τη διάρκεια της ΔΙΣ επισήμαναν πόσο σημασία δίνει στο συγκεκριμένο θέμα ο κ. Ιερώνυμος.

Τους τόνισε, λένε, πως η Εκκλησία της Ελλάδος πρέπει να καταλήξει Συνοδικά στο θέμα της αναγνώρισης στο πλαίσιο της Ιεραρχίας και πιθανότατα θα φέρει το θέμα – εκτός ημερήσιας διάταξης – στην Ιεραρχία του Οκτωβρίου.

Η Εκκλησία της Ελλάδος δίνει ιδιαίτερη σημασία στο Ουκρανικό, ενώ η στάση της θα καθορίσει τις σχέσεις που θα έχει στο μέλλον με την Ρωσική Εκκλησία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο ο Αρχιεπίσκοπος όσο και Μητροπολίτες, είναι ευθυγραμμισμένοι με τη στάση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο θέμα, ενώ υπάρχουν και Μητροπολίτες που αντιδρούν με την στάση αυτή.

Να σημειωθεί ότι στις επιτροπές της Ιεράς Συνόδου σχετικά με το θέμα υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις, τα πορίσματα των οποίων θα αναγνωστούν εκτός απροόπτου στην Ιεραρχία του Οκτωβρίου.

Εμφανίσεις: 303216
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: