Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 21/08 11:02

aslan tzami 6

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr


Τα θρησκευτικά μνημεία, ανεξάρτητα εάν είναι ορθόδοξες εκκλησίες ή μουσουλμανικά τζαμιά, είναι πολιτιστικός θησαυρός, αλλά και κομμάτι της ιστορίας ενός τόπου, που καταγράφουν την πορεία του μέσα στο χρόνο, και δεν θα πρέπει να μένουν ασυντήρητα.

Αυτό ισχύει και για το τζαμί του Ασλάν πασά στα Ιωάννινα, το βρίσκεται μέσα στο κάστρο, και δημιουργήθηκε το 1618. Θεωρείται ένα από τα ομορφότερα τζαμιά, που σώζονται σήμερα στην Ελλάδα.

Το εσωτερικό του είναι υπέροχα διακοσμημένο και στεγάζεται εκεί το Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο Ιωαννίνων με πολλά εξαιρετικά και η στοά του γύρω από τον κεντρικό χώρο λειτουργεί ως Δημοτικό Μουσείο της πόλης των Ιωαννίνων, με εκθέματα από την καθημερινή ζωή και τις δραστηριότητες των τριών κοινοτήτων, που ζούσαν στα Ιωάννινα κατά την ύστερη Τουρκοκρατία, την ελληνική, τη μουσουλμανική και την εβραϊκή.

Το Σεπτέμβριο του 2018, δυνατοί άνεμοι παρέσυραν τη στέγη του μιναρέ, που ούτως ή άλλως εμφάνιζε προβλήματα. Έτσι ξεκίνησαν εργασίες αποκατάστασης του μιναρέ από εξειδικευμένο προσωπικό, σύμφωνα με τους όρους της μελέτης, που εκπονήθηκε, βάσει των επισημάνσεων της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ιωαννιτών.

Η προστασία των έργων του πολιτισμού δεν είναι μόνον ένα ηθικό χρέος, αλλά είναι και ωφέλιμη επιλογή, αφού η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί έναν τεράστιο πλούτο.

Ο πολιτισμός και η πολιτιστική κληρονομιά δεν είναι μόνο ένα «σύμπτωμα» ισχυρών, ανθεκτικών κοινωνιών. Ο πολιτισμός και η πολιτιστική κληρονομιά είναι το κλειδί για ισχυρές και ανθεκτικές κοινωνίες.

ΤΟ ΤΖΑΜΙ ΤΟΥ ΑΣΛΑΝ ΠΑΣΑ

Η ονομασία του τζαμιού οφείλεται στον κτήτορά του Ασλάν πασά, ο οποίος καταγόταν, κατά την παράδοση από το Μονοδένδρι Ζαγορίου.

Κατά μία εκδοχή, το τζαμί κτίστηκε στη θέση, όπου παλαιότερα υπήρχε η μονή του αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, καθώς επίσης και ο "επάνω γουλάς", όπου τη βυζαντινή εποχή υπήρχαν τα παλάτια των ηγεμόνων του κάστρου των Ιωαννίνων.

Το τζαμί αποτελείται από μια τετράγωνη αίθουσα, η οποία καλύπτεται με μεγάλο τρούλο και από το μιναρέ. Στις τρεις πλευρές του (βόρεια, δυτικά, νότια) περιβάλλεται από μεταγενέστερη κιονοστήρικτη στοά, η οποία είναι κλειστή, με υαλοστάσια, ενώ στη δυτική πλευρά του υπάρχει προστώο που στηρίζεται σε κίονες.

Χαρακτηριστική λεπτομέρεια του τζαμιού αποτελούν οι μικρές τοξωτές αντηρίδες που υποβαστάζουν τον τρούλο.

Το εσωτερικό του τζαμιού κοσμείται με αξιόλογη ζωγραφιστή διακόσμηση, η οποία ξεχωρίζει στο μιχράμπ (κόγχη προσευχής), όπου εκτείνεται σε επάλληλες πολυεδρικές επιφάνειες ή αλλιώς "σταλακτίτες".

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης η διακόσμηση του τρούλου με ρητά από το Κοράνι, του μιμπάρ(άμβωνα), καθώς και τα γύψινα διακοσμητικά που στολίζουν τις γωνίες του τρούλου.

Στον περίβολο του τζαμιού υπάρχει ο τάφος (tουρμπές) του Ασλάν pασά. Από το όλο συγκρότημα (ευαγές ίδρυμα), μέρος του οποίου αποτελούσε το τζαμί παλαιότερα, σώζονται σήμερα ο μενδρεσές και η εστία.

aslan tzami 1

aslan tzami 1

aslan tzami 1

aslan tzami 1

aslan tzami 1

aslan tzami 1

aslan tzami 1

aslan tzami 1

Εμφανίσεις: 300280
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: