Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 07/06 19:44

maks 1

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος για τη Romfea.gr


Συνταγματικά κατοχυρωμένο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε πολλές χώρες, τις πολιτισμένες τουλάχιστον, είναι το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας.

Έχουμε, αυτό τουλάχιστον θεωρούμε, δικαίωμα να πιστεύουμε αυτό, που θέλουμε.

Στην Ελλάδα σε ένα συντριπτικό ποσοστό είμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Και η πίστη, δεν είναι κάτι ξένο από μας, αλλά στοιχείο της υπόστασης, της ύπαρξης και της προσωπικότητάς μας.

Είναι, δηλαδή, συστατικός μας παράγοντας, που καθορίζει τη ζωή μας.

Άρα, όταν υβρίζονται τα ιερά πρόσωπα της πίστης μας, ο Χριστός, η Παναγία, οι άγιοι, ή όταν υβρίζεται η θρησκεία, που, με βάση, το νόμο, μπορούμε να ακολουθήσουμε, δεν ισχύει ότι οι ύβρεις αυτές «δεν προσβάλλουν κανένα υπαρκτό κοινωνικό μέγεθος και επομένως δεν συνιστούν αξιόποινες πράξεις».

Προσβάλλουν ευθέως την ελεύθερη έκφραση του θρησκευτικού πιστεύω του κάθε ατόμου, προσβάλλουν δημόσια και κακόβουλα την αξιοπρέπειά του και την πνευματική οντότητά του.

Είναι απαραίτητο να έχουμε στο μυαλό μας ότι η θρησκευτική ελευθερία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο μιας κοινωνίας.

Είναι λανθασμένος, κατά την ταπεινή μας εκτίμηση, ο ισχυρισμός πως «η βλαπτική συνέπεια της πράξης της βλασφημίας και της καθύβρισης θρησκευμάτων δεν μπορεί να αποδειχθεί στο δικαστήριο, καθώς δεν υπάρχουν εμπειρικά ή αποδείξιμα αποτελέσματα».

Δηλαδή, υποστηρίζεται πως δεν θεμελιώνεται ή τέλεση της πράξης.

Όταν χυδαιολογεί κάποιος σε βάρος μας και είτε το παραδέχεται είτε βεβαιώνεται, δεν είναι αυτό αποδεικτικό στοιχείο;

Και η βλασφημία, όπως και η καθύβριση θρησκευμάτων είναι προσβολή ευθεία του κάθε πιστού, αφού η πίστη αποτελεί ψυχικό δομικό του στοιχείο.

Και φυσικά, η βλασφημία, όπως και η καθύβριση θρησκευμάτων, δεν αποτελούν κριτική ή σχολιασμό, όπως υπαινίσσονται κάποιοι, αλλά λεκτική επίθεση σε βάρος του πιστού και διατάραξη της ψυχικής ηρεμίας του.

Όσο για την κατάργηση του αδικήματος της περιύβρισης νεκρού, αλλά και τέφρας νεκρού, έρχεται σε ομολογημένη αντίθεση με τον αυτονόητο πανανθρώπινο σεβασμό των νεκρών.

Όσοι μιλούν για αναχρονισμό αυτών, που διατυπώνουν αντίθετη άποψη, όσον αφορά στην αποπινικοποίηση της βλασφημίας και της καθύβρισης θρησκευμάτων, αλλά και της περιύβρισης νεκρών, καλό θα ήταν να εξετάσουν εκ νέου τι σημαίνει εκσυγχρονισμός.

Άλλωστε σε ευρωπαϊκά κράτη εξακολουθούν να προβλέπονται ποινικές διώξεις για βλασφημία ή δυσφήμηση της θρησκείας ή περιύβριση των νεκρών.

Εμφανίσεις: 288933
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: