Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 04/06 00:53

jeftic 1

Κατόπιν σχετικής προσκλήσεως επισκέφθηκε τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019 μια ομάδα Ιεραρχών του Πατριαρχείου Σερβίας το Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πᾳνεπιστήμιο του Μονάχου.

Της ομάδος ηγείτο ο Σεβασμιώτατος Επίσκοπος πρώην Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης, κ. Αθανάσιος Γιέφτιτς (Athanasije Jevtić), μεγάλη προσωπικότητα των θεολογικών γραμμάτων σε ολόκληρη την Ορθοδοξία και ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου.

Στην αντιπροσωπεία του σερβικού Πατριαρχείου ανήκαν εκτός των άλλων και δύο πνευματικά τέκνα του Επισκόπου Αθανασίου, ο πρώην διάδοχός του στην Επισκοπή Ερζεγοβίνης και σημερινός Επίσκοπος της Επισκοπής της Σερβικής Εκκλησίας στη Γερμανία κ. Γρηγόριος καθώς επίσης ο σημερινός Μητροπολίτης Ερζεγοβίνης κ. Δημήτριος.

Η αντιπροσωπεία βρέθηκε στο Μόναχο επ’ ευκαιρία και της μεγάλης πανηγύρεως της σερβικής ενορίας, που τιμάται στο όνομα του Ιερομάρτυρος βασιλέως Jovan Vladimir.

Μετά από μια σύντομη ξενάγηση στους χώρους του Τμήματος ξεκίνησε η εκδήλωση της θεολογικής διάλεξης στην κατάμεστη αίθουσα της βιβλιοθήκης του Τμήματος με εισαγωγικό χαιρετισμό του Προέδρου του Τμήματος, καθηγητή Βιβλικής Θεολογίας, Κωνσταντίνου Νικολακόπουλου.

Στην εισαγωγή του υπεγράμμισε ο κ. Νικολακόπουλος τη σπουδαιότητα και ιδιαιτερότητα του μοναδικού Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας σε κρατικό Πανεπιστήμιο της Δυτικής Ευρώπης με αυτόνομες σπουδές και τη δυνατότητα απονομής τίτλων ορθοδόξου Διπλώματος και Διδακτορικού.

Επίσης τονίσθηκε ο πανορθόδοξος χαρακτήρας του Τμήματος (κάτι που διαφαίνεται τόσο στη σύνθεση του διδακτικού προσωπικού όσο και των φοιτώντων) και η εξ αυτού απορρέουσα αυτονόητη αποστολή του Τμήματος να υπηρετήσει όλες τις Ορθόδοξες Μητροπόλεις και Επισκοπές στη Γερμανία και σύνολη την Ορθοδοξία γενικότερα.

Ο Σεβασμιώτατος με το γνωστό χειμαρρώδη και πλούσιο σε θεολογία λόγο του ανέπτυξε το θέμα «Θεολογία, Οικονομία, Λειτουργία στο θείο σχέδιο της σωτηρίας».

Στη συζήτηση που ακολούθησε ο Επίσκοπος Αθανάσιος είχε την ευκαιρία να επεκταθεί και να εξηγήσει και άγνωστες πτυχές της νεώτερης εκκλησιαστικής και πολιτικής ιστορίας της Σερβίας στις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Επίσης αναφέρθηκε και στο γενικότερο ρόλο της Ορθοδοξίας στην Ευρώπη καθώς και στη συμβολή της στον οικουμενικό διάλογο.

Να σημειωθεί ότι στην γεμάτη αίθουσα της βιβλιοθήκης παρευρέθηκαν, εκτός των φοιτητών της Σχολής και διαφόρων ενδιαφερομένων γερμανών επισκεπτών και λοιπών ορθοδόξων ακροατών, ο Μητροπολίτης Στουτγάρδης της ρωσικής υπερορίου εκκλησίας κ. Αγαπητός καθώς και αρκετοί κληρικοί από την ελληνική, ρωσική, ρουμανική και σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία της Γερμανίας.

jeftic 2

jeftic 2

jeftic 2

Εμφανίσεις: 271900
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: