Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 02/06 13:48

koronias panteleimon 6

Την Κυριακή του Τυφλού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Ορθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας στον Ι. Ναό Αγ. Μαρίνης Ηλιουπόλεως, πλαισιωμένος απο τον προΐστάμενο του Ναού Αρχιμ. Σεραφείμ Δημητρίου και τον Αρχιμ. Ευσέβιο Μεάντζια.

Αφορμή στο κήρυγμά του πήρε απο την ευαγγελική περικοπή.

Στο ερώτημα,είπε ο Σεβαςμιώτατος,των Μαθητών "τις ήμαρτε,ίνα τυφλός γεννηθή" ; απαντά ο Κύριος "ούτε ούτος ήμαρτε ούτε οι γονείς αυτού, αλλ'ίνα φανερωθή τα έργα του Θεού εν αυτώ".

Πρέπει όμως να είναι καθαρός ο οφθαλμός της ψυχής, για να βλέπουμε τα έργα του Θεού και να διακρίνουμε το χέρι του Θεού πίσω και από τα δυσάρεστα ακόμη γεγονότα της ζωής. Αλλοιώς, σαν τους Φαρισαίους, θα μένουμε ψυχικά τυφλοί και δεν θα μπορούμε να δούμε την απάντηση του Θεού στα ερωτήματα της ζωής.

Μόνο ο άνθρωπος που ενισχύεται από την πίστη μπορεί να βλέπει παντού καθαρά το χέρι του Θεού. Η πίστη μόνο δίνει την απάντηση στα αναπάντητα , ορισμένες φορές,ερωτήματά μας. Η πίστη,που νικά. Γιατί η πίστη μόνο με την μορφή της υπερνικήσεως είναι δυνατή.

Από τον Ευαγγελιστή Ιωάννη, που αναφέρει την σημερινή ευαγγελική περικοπή,προέρχεται η φράση: "Αύτη εστίν η νίκη η νικήσασα τον κόσμον η πίστις ημών" ( Α Ιωάν. ε, 4 ). Τι σημαίνει όμως εν προκειμένω η λέξη "κόσμος";

1. Είναι ολόκληρη η Δημιουργία με το μεγαλείο και την τελειότητά της. Αυτή μπορεί ορισμένους ερευνητές να τους οδηγεί στην πίστη. Αλλά μπορεί κάποτε πολλούς να τους θαμπώνει και να τους απομακρύνει από τον Θεό. Ο άνθρωπος τότε αισθάνεται αλαζονική αυτάρκεια. Αυτή είναι μια πρώτη έννοια της λέξεως " κόσμος " που πρέπει να νικηθεί από την πίστη.

2. Μια δεύτερη έννοια της λέξεως κόσμος,που πρέπει να νικήσει η πίστη είναι όλα τα δυσάρεστα και άδικα ,κατά την κρίση μας, που συμβαίνουν στον κόσμο. Αυτά μπορεί να οδηγήσουν τον άνθρωπο και στην επανάσταση κατά του Θεού. Είναι το κακό στον κόσμο που προκαλείται ως συνέπεια της κακής χρήσης της ελευθερίας του ανθρώπου.

3. Πρέπει ακόμα η πίστη να νικήσει την τύφλωση του ανθρώπου από την υποδούλωση στα πάθη. Και μόνο η πίστη μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο στην νίκη κατά των ποθών. Όταν ο άνθρωπος ενσωματώνεται στην Εκκλησία και ανακαινίζεται. Κατακτά την ψυχοσωματική του ισορροπία και αρμονία.

Και καθαρίζει ο "οφθαλμός της ψυχής" του, για να διακρίνει τα έργα του Θεού. " Τον οφθαλμόν της ψυχής αποκαθαρθήναι δεί, ώστε δύναςθαι ενατενίζειν τω κάλλει της δόξης του Θεού " ( Μ. Βασίλειος ).

Τότε η πίστη νικά τον κόσμο. Οχι το "κόσμημα" της Δημιουργίας του Θεού,αλλά τον κόσμο με τις τρεις αυτές έννοιες : αλαζονική αυτάρκεια, επανάσταση κατά του Θεού και υποδούλωση στα παθη. Αυτά μόνο η πίστη η "νικήσασα τον κόσμο" μπορεί να τα νικήσει,αλλά και θεραπεύσει.

koronias panteleimon 1

koronias panteleimon 1

koronias panteleimon 1

koronias panteleimon 1

koronias panteleimon 1

koronias panteleimon 1

koronias panteleimon 1

koronias panteleimon 1

koronias panteleimon 1

koronias panteleimon 1

koronias panteleimon 1

koronias panteleimon 1

koronias panteleimon 1

koronias panteleimon 1

koronias panteleimon 1

Εμφανίσεις: 300698
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: