Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 03/05 12:23

alexandra 45

Για την Romfea.gr | Δήμητρα Παναγοπούλου


Μέσα στο Αναστάσιμο κλίμα της περιόδου που διανύουμε, εορτάσθηκε σήμερα, Παρασκευή της Διακαινησίμου 3 Μαΐου 2019, η Μεγάλη Θεομητερική εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στον ομώνυμο Ιερό Ναό του Γενικού Νοσοκομείου  «Αλεξάνδρα»

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, πλαισιούμενος από τον Εφημέριο του Ναού Αρχιμανδρίτη Ανάργυρο Κουδούνη.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Θεοφιλέστατος, ο οποίος αναφέρθηκε στην Ζωοδόχο Πηγή της ζωής.

“Μέσα στην αναστάσιση περίοδο στην οποία βρισκόμαστε, της Διακαινησίμου εβδομάδος, έρχεται το θαύμα της Ζωοδόχου πηγής, να μας δροσίσει, να μας δυναμώσει, να μας φανερώσει την Ανάσταση του Χριστού με έναν άλλο τρόπο, αλλά και να μας στείλει ένα μήνυμα το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τη ζωή μας, για την καθημερινότητα μας, για την αντιμετώπιση ακόμα δυσκολιών της ζωής μας” είπε ξεκινώντας ο Θεοφιλέστατος.

“Θέλουμε να μεταφέρουμε ένα μήνυμα Χριστού, ένα μήνυμα Ευαγγελίου, ένα μήνυμα ελπίδας και αγάπης αναστάσιμης στον κόσμο που ζούμε και νιώθουμε ότι αυτό δεν γίνεται αποδεκτό και ενίοτε αντιμετωπίζεται με εχθρότητα και προκατάληψη. Νιώθουμε πολλές φορές στη ζωή μας και βρισκόμαστε σε μια κατάσταση σαν να μοιάζουμε με μια πηγή η οποία έχει ανομβρία, η οποία δεν βγάζει νερό, δεν τρέχει. Και έρχεται η Ζωοδόχος πηγή, η Παναγία μας, να μας φανερώνει και να μας διδάξει και να μας εμπνεύσει, πως μπορεί η δική μας πηγή, η πηγή της ζωής μας, των αισθημάτων μας, των σκέψεων μας, των ονείρων μας, της αγαπώσας καρδιάς μας, πως μπορεί να γίνει χείμαρρος, να πάψει να είναι ξερή και άνυδρη, να ρέει και να ξεδιψάει αυτούς που είναι κοντά μας. Και πως μπορεί να γίνει αυτό; Μόνο αν η πηγή μας, η πηγή του είναι μας γίνει Ζωοδόχος πηγή, μόνο αν δεχτεί τη ζωή μέσα της, αν δεχτεί Αυτόν που είναι η αλήθεια, η οδός και η ζωή. Αν δεν δεχτούμε τον Χριστό μέσα μας τότε δεν θα γίνει η ύπαρξη μας μια πηγή χαράς και ευλογίας μέσα στον κόσμο ” ανέφερε σε άλλο σημείο ο κ. Συμεών.

Και συνέχισε: “Η διακονία των ασθενών και φροντίδα των ανθρώπων που είναι εμπερίστατοι από την ασθενεια, είναι μια κατεξοχήν έκραση της Ζωοδόχου αγάπης, της διαθεσης, κανείς να βάλει το Χριστό μέσα του. Ένα νοσοκομείο είναι προσκλητήριο αγάπης, είναι η ωραιότερη και η πιο δυνατή πρόσκληση ζωής”.

“Έτσι ο άνθρωπος μπορεί να γίνει η Ζωοδόχος πηγή όσο προσεγγίζει τη ζωή του Χριστού, έμπρακτα, στην καθημερινότητα. Όχι μέσα από φανταστικές κατάστασεις, μέσα από πράγματα που κάνουν κρότο και θόρυβο. Το Χριστό μπορούμε να τον συναντήσουμε, να τον γνωρίσουμε και να γίνουμε ένα μαζί του μέσα στις προκλήσεις της καθημερινότητας, της ζωής” τόνισε σε άλλο σημείο ο Θεοφιλέστατος.

Επίσης ο Θεοφιλέστατος μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και ευχήθηκε στο ιατρικό προσωπικό, τους νοσηλευτές, στους ασθενείς και τις οικογένειές τους πραγματική υγεία, ενώ συνεχάρη τον π. Ανάργυρο για την διακονία του και του ευχήθηκε ο Θεός να του δίνει παρηγοριά πραγματική στην ζωή του.

Μετά το πέρας της Θεία λειτουργίας πραγματοποιήθηκε μεγαλοπρεπής λιτάνευση της εικόνος προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θεσπιών κ. Συμεών.

Να αναφερθεί ότι στην Θεία Λειτουργία παρέστη το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ασθενείς και πλήθος πιστών.

Ο ιερός ναός της Ζωοδόχου Πηγής, φύλακας άγγελος των ασθενών του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», χτίστηκε το 1953, σε χώρο που χρησιμοποιούσε παλαιότερα το νοσηλευτικό προσωπικό.

Η κατασκευή του πραγματοποιήθηκε χάρη στις άοκνες προσπάθειες γιατρών και καθηγητών του νοσοκομείου (όπως ο Βασίλειος Μαλάμος και ο Κωνσταντίνος Λούρος), οι οποίοι, μαζί με επιφανείς επιχειρηματίες της εποχής (οικογένεια Γουλανδρή κ.ά.), χρηματοδότησαν το έργο.

Εως το 2008 αγιογραφημένη ήταν μόνο η Πλατυτέρα, δηλαδή το πάνω μέρος της κεντρικής κόγχης του Αγίου Βήματος.

Η αγιογράφηση ολόκληρου του ναού έγινε την τελευταία επταετία. 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΑΟΥ

Εμφανίσεις: 301044
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: