Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 24/04 22:53

koronias 12

Το εσπέρας της Μ. Τετάρτης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του ιερού Νιπτήρος, όπως επεκράτησε να λέγεται,στον Ι. Ναό Αγ. Γεωργίου Καλλιθέας (Χαροκόπου) πλαισιωμένος από ιερείς του Ναού.

Στο σύντομο κήρυγμά του αναφέρθηκε επιγραμματικά στά " τέςςαρά τινα " που μας υπενθυμίζει η Εκκλησία με την υμνολογία της ημέρας.

1. Τον ιερόν Νιπτήρα. Το πλύσιμο των ποδιών των συνδαιτυμόνων ηταν η δουλειά του τελευταίου υπηρέτη του σπιτιού.

Επειδή εκεί, που ο ΚΥΡΙΟΣ θα έτρωγε το τελευταίο δείπνο με τους μαθητές του,υπηρέτης δεν υπήρχε,ο Χριστός ανέλαβε αυτήν την ταπεινωτική και κουραστική δουλειά και έπλυνε δώδεκα ζευγάρια ρυπαρά πόδια,από την σκόνη της Παλαιστίνης - κυκλοφορούσαν άλλωστε ξυπόλυτοι ή με σανδάλια - για να διδάξει επαγωγικά στους μαθητές του την ταπείνωση και την διακονία.

2. Την παράδοση του Μυστηρίου της Θ. Ευχαριστίας. Αυτή συγκροτεί την Εκκλησία σε Σώμα Χριστού και κάνει τους πιστούς " σύσσωμους και σύναιμους " με τον Χριστό.

Όποιος απομακρύνεται από την Θ. Κοινωνία, είναι το κλαδί που αποκόπτεται από την Άμπελο και ξεραίνεται. Μα είμαστε ανάξιοι να μεταλαμβάνουμε !

Όμως από την στιγμή που θα πούμε ότι είμαστε άξιοι,τότε είμαστε ανάξιοι. Μόνο το έλεος του Θεού μας αξιώνει.

3. Την υπερφυά προσευχή του Κυρίου στην Γεθσημανή. Τι να υπογραμμίςουμε από αυτήν ; Το "ουχ ως εγώ θέλω,αλλ' ως συ Πάτερ". Αυτή ήταν η κατακλείδα της προσευχής του Κυρίου.

Και εμείς ας ζητάμε με εμπιστοσύνη από τον Θεό ό,τι θέλουμε και Εκείνος θα μας δίνει ό,τι πρέπει και όταν πρέπει.

Ας αποθέτουμε, λοιπόν, με εμπιστοσύνη τα αιτήματά μας στον Θεό "ός γε του ιδίου υιού ουκ εφείςατο, αλλ'υπέρ ημών πάντων παρέδωκεν αυτόν, πώς ουχί και συν Αυτώ τα πάντα ημίν χαρίσεται;" (Ρωμ. η, 32).

4. Την προδοσία του Ιούδα. Ας μας προβληματίσει σε ποιά ερεύη μπορεί να φθάσει κανείς! Και όμως η αμετανοησία είναι βαρύτερη από την προδοσία. Και ο Πέτρος αρνήθηκε τον Χριστό με όρκο μάλιστα.

Όμως "μεταμεληθείς έκλαυςε πικρώς". Μετανόησε και ο Κύριος τον ξαναδέχτηκε κοντά Του. Ο Ιούδας δεν μετανόησε,ούτε πίστευε στην μακροθυμία του Χριστού.

Με εγωϊσμό πληγωμένο και ποιός ξέρει με ποιά άλλα συμπλέγματα ψυχικά,οδηγήθηκε στην αυτοκτονία! Τι θλιβερή κατάληξη για ένα Μαθητή!

Όλα αυτά ας μας προβληματίσουν και ας ρίχνουμε τα πλήθη των παραπτωμάτων μας στο ''πέλαγος" του θείου ελέους.

Τότε θα μένουμε ταπεινοί διακονούντες, θα μένουμε ενσωματωμένοι στο Χριστό κοινωνούντες, θα εμπιστευόμαστε σ' Αυτόν και θα τρέχουμε με εμπιστοσύνη στην μόνιμα ανοιχτή αγκαλιά Του.

koronias 1

koronias 1

koronias 1

koronias 1

koronias 1

koronias 1

koronias 1

koronias 1

koronias 1

koronias 1

koronias 1

Εμφανίσεις: 220511
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: