Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 05/04 17:48

klopi 1

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος


Τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την οικονομική κρίση, πλήθυναν τα περιστατικά κλοπών σε παγκάρια ναών, παρότι έχουν μειωθεί τα έσοδά τους και λαμβάνονται και μέτρα προφύλαξης.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ηλικιωμένου, που δημοσιοποίησε η αστυνομία στην Ήπειρο, ο οποίος 16 φορές άδειασε παγκάρια εκκλησιών σε ορεινή περιοχή των Ιωαννίνων.

Η λεία του, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της αστυνομίας, ήταν συνολικά 790 ευρώ και η δράση του αφορά το χρονικό διάστημα από 30 Ιουνίου έως 6 Δεκεμβρίου του 2018.

Ο δράστης ταυτοποιήθηκε τώρα και σε βάρος του σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής.

Δεν αναφέρουμε ειδικότερα στοιχεία (όπως ηλικία του κατηγορούμενου, συγκεκριμένη περιοχή και ναοί, που στοχοποιήθηκαν), παρότι περιλαμβάνονται στο δελτίο τύπου της αστυνομίας, γιατί, κατά τη γνώμη μας, καταδικαστέες, εφόσον αποδειχθούν, είναι οι πράξεις και όχι το ίδιο το πρόσωπο.

Γενικά να επισημανθεί ότι κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι βιωτικές ανάγκες και η απελπισία ωθούν μερικούς ανθρώπους στο να γίνονται ιερόσυλοι και επιρρεπείς για μια τέτοια εξέλιξη είναι νέοι άνεργοι ή οι μεγάλοι σε ηλικία, που αδυνατούν να εργαστούν.

Φυσικά δεν μπορούν να αγνοηθούν οι προσωπικοί και κοινωνικοί παράμετροι, ούτε όμως και να δικαιολογήσουν έκνομες ενέργειες.

Αυτό, που στην περίπτωση αυτή έχει μεγάλη σημασία, είναι η ηθική διάσταση και η παραβίαση και της ιερότητας των χώρων και της συνείδησης.

Δεν αποτελούν σοβαρή προσέγγιση του θέματος οι απόψεις "οι ναοί έχουν", "αν δεν πάρουν από την εκκλησία, που πρέπει να βοηθάει, από που να πάρουν".

Αυτές είναι επιφανειακές θεωρήσεις, αστείες στη διατύπωσή τους, που σε καμια περίπτωση δεν νομιμοποιούν, δεν καλύπτουν και δεν "ξεπλένουν" αδικήματα.

Οι ναοί σαφώς ενισχύουν όσους μπορούν, από το υστέρημα άλλων ανθρώπων, που ρίχνουν τον οβολό τους στο παγκάρι.

Διαφορετικό, όμως αυτό, από την κλοπή.

Όταν σου δίνει ο άλλος με τη θέλησή του είναι ευλογία, όταν τα υφαρπάζεις παράνομα είναι κατάρα.

Εμφανίσεις: 226248
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: