Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 12/02 14:41

spyridon blaxou 3

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος | Romfea.gr


Η Κόνιτσα, της οποίας διετέλεσε Μητροπολίτης (Βελλάς και Κονίτσης), τιμά τη μεγάλη μορφή του Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα Βλάχου, με αποκαλυπτήρια της προτομής του, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, την ημέρα του εορτασμού της απελευθέρωσής της, στις 24 Φεβρουαρίου 2019.

Ειδικότερα στη θέση «Άη – Γιάννης», που βρίσκεται κοντά στο Στρατόπεδο 583 Τ.ΠΖ και το Στρατιωτικό Μαυσωλείο, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Σπυρίδωνος, ο οποίος ως Επίσκοπος Βελλάς και Κονίτσης είχε ενεργό συμμετοχή στην προπαρασκευή του αγώνα για την απελευθέρωση της περιοχής από τους Τούρκους.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες ο επιχώριος Μητροπολίτης Ανδρέας, που είναι σθεναρά υπέρμαχος των εθνικών ζητημάτων και έχει ταχθεί ανοιχτά κατά της παραχώρησης του ονόματος «Μακεδονία» στα Σκόπια, έχει διαμηνύσει ότι δεν θα παραστεί ο ίδιος στις εκδηλώσεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάσης της πολιτειακής ηγεσίας σε θέματα εθνικά και θρησκευτικά.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Ανδρέας, ως διάδοχος του Σεβαστιανού, είναι ανυποχώρητος σε θέματα ελληνοορθοδοξίας και δεν είναι διατεθειμένος να κάνει παραχωρήσεις.

Ο ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΛΑΧΟΣ ΩΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΒΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΚΟΝΙΤΣΑΣ

Τον Αρχιμανδρίτη στην Καβάλα Σπυρίδωνα Βλάχο, η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου επέλεξε και εξέλεξε την 6 Ιουλίου 1906 Μητροπολίτη Βελλάς και Κονίτσης, μιας επαρχίας στην οποία, με τη σκανδαλώδη υποστήριξι του Οθωμανικού καθεστώτος, οργίαζε η αλβανική και ρουμανική προπαγάνδα.

Ο 33 ετών ιεράρχης ήταν έτοιμος να ποιμάνει την επισκοπή, που του έλαχε. Ευθύς μετά την ανάρρησή του στον θρόνο Βελλάς και Κονίτσης, ο Σπυρίδων άρχισε να πραγματοποιεί επισκέψεις στα χωριά και στις ενορίες της πνευματικής παροικίας του και να διαπιστώνει με πόνο ψυχής, ότι παντού βασίλευε η αμάθεια, η ασέβεια, και η αισχρότητα, ενώ η έλλειψη εθνικού φρονήματος ήταν παντελής.

Ο Σπυρίδων απέδιδε την κατάσταση αυτή του λαού της υπαίθρου στον βαρύτατο ζυγό της τυραννίας, στον εκπατρισμό των υγιών στοιχείων, στην εισαγωγή ξένων ηθών, στην απαιδευσία του κλήρου, στη ληστεία, στην κακοδιοίκηση κ.λπ.

Υπό αυτές τις συνθήκες και προς εξασφάλιση μιας πολύτιμης πνευματικής αναγέννησης, ο Σπυρίδων μελέτησε, πλην των άλλων, την ίδρυση Ιεροδιδασκαλείου, όπου θα καταρτίζονταν ιερείς και δάσκαλοι. Έτσι προέκυψε η περίφημη Σχολή Βελλάς.

Η ελπίδα στο Θεό και στη γενναιοδωρία του Έλληνος ήταν τα μόνα εφόδια του Σπυρίδωνα, όταν έβαζε το θεμέλιο λίθο του Ιδρύματος. Ήταν μόλις 40 ετών όταν άρχισε ο Αυτονομιακός Αγώνας για τη Βόρειο Ήπειρο, ψυχή του οποίου, κατά κοινή ομολογία υπήρξε αυτός.

Η προκήρυξη εκείνου του Αγώνα, γράφτηκε από τον ίδιο, έλεγε ανάμεσα στα άλλα και αυτά: «Μας αποσπούν από τας αγκάλας της μητρός μας Ελλάδος... Το Πάτριον ημών έδαφος κείται σήμερον λεία, δυνάμει αδίκου και ακύρου βουλήσεως πάντων των ισχυρών της γης... Μη δυναμένη δε να συμβιώση... μετά της Αλβανίας, κηρύσσει η Βόρειος Ήπειρος την ανεξαρτησίαν της και προσκαλεί τους πολίτας της όπως, υποβαλλόμενοι εις πάσαν θυσίαν, προασπίσωσι την ακεραιότητα του εδάφους και τας ελευθερίας της από πάσης προσβολής».

Να σημειωθεί ότι ο αοίδιμος ήταν τότε Συνοδικός στην Κωνσταντινούπολη. Αλλά διέκοψε την συνοδική του θητεία και έσπευσε στην δοκιμαζόμενη Βόρειο Ήπειρο και υπήρξε και αυτός μέλος εκείνης της κυβέρνησης.

Ο Σπυρίδων, άνδρας συνετός και πολεμιστής και σοφός, ήταν μια εθνικής εμβελείας προσωπικότητα, μια κορυφαία εκκλησιαστική φυσιογνωμία, που θεωρούσε αδιανόητο διαχωρισμό Ελληνικού Έθνους και Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Θεληματικός, διπλωματικός, τολμηρός, ηγέτης πραγματικά προοδευτικός, και, προπάντων, οραματιστής και πραγματοποιός.

spyridon blaxou 1

spyridon blaxou 1

Εμφανίσεις: 241896
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA: